Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 09:00

Καλαμάτα: Ανοιχτά τα καταστήματα μετά τη λιτανεία της Υπαπαντής - Σε εκκρεμότητα το αίτημα για ορισμό επίσημης αργίας

Καλαμάτα: Ανοιχτά τα καταστήματα μετά τη λιτανεία της Υπαπαντής - Σε εκκρεμότητα το αίτημα για ορισμό επίσημης αργίας

 

Τα καταστήματα της Καλαμάτας μπορούν να ανοίξουν κανονικά τη γιορτή της πολιούχου της Παναγίας της Υπαπαντής, μετά τη λιτανεία της εικόνας, αν το επιθυμούν, όπως έγινε πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ανάρτησή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας “Ο Ερμής”, “έχοντας ως γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει του εορτασμού της Υπαπαντής του Σωτήρος, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενημερώνει τους συναδέλφους ότι η συγκεκριμένη ημέρα δεν συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες αργίες.” και παρατηρεί: “Κατόπιν τούτου ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν νομιμοποιείται να αναστείλει την λειτουργία των καταστημάτων. Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να επωφεληθούν από την κίνηση της ημέρας. είναι ελεύθεροι να ανοίξουν τα καταστήματα τους από το πέρας της λιτανείας έως και τις 9 μ.μ.”.

Να σημειώσουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα, από τον Μάιο, στο υπουργείο Εσωτερικών το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την καθιέρωση της 2ας Φεβρουαρίου, μέρα γιορτής της πολιούχου Παναγίας της Υπαπαντής, ως επίσημης αργίας για την πόλη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Νοεμβρίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή, απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά, είχε δηλώσει πως “έχουμε αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών. Επικοινώνησα με την αρμόδια υπηρεσία και μου είπαν ότι θα το κοιτάξουν”. Και είχε προσθέσει ότι καθυστέρησαν να το κοιτάξουν κι έστειλε νέο γραπτό αίτημα μια εβδομάδα πριν, δηλώνοντας ότι θα επικοινωνήσει ξανά μαζί τους, αν δεν απαντήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2023, όταν ο Δ. Φαββατάς το έθεσε ξανά, τονίζοντας ότι δεν έχει ακόμα καθιερωθεί η 2α Φεβρουαρίου ως επίσημη αργία, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε ότι για το θέμα δόθηκε πρόσφατα απάντηση από την αρμόδια αντιδήμαρχο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δ.Σ. Καλαμάτας ζήτησε την καθιέρωση της 2ας Φεβρουαρίου, μέρα γιορτής της πολιούχου Παναγίας της Υπαπαντής, ως επίσημης αργίας, με ομόφωνη απόφασή του στις 23 Μαΐου.

Στη συνεδρίαση είχε παραστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος - υπήρχε σχετικό αίτημα της μητρόπολης -, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική τη μέρα εκείνη και ανέδειξε με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καθιερωθεί η αργία.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)