Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 11:13

Kαταγγελία από το Σ.Ο.Σ. και επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Kαταγγελία από το Σ.Ο.Σ. και επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Γενικευμένη κατολίσθηση στο ορυχείο Χωρεμίου στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, σημειώθηκε το Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε πάγιο εξοπλισμό και αδυναμία τροφοδότησης εκ νέου των μονάδων.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ στη ΔΕΗ  Μεγαλόπολης, που ζητεί από τη διεύθυνση του Λ.Κ.Μ. «να αναλάβει τις ευθύνες της για την εγκληματική ολιγωρία και την παραβίαση της νομοθεσίας». Και από τη διοίκηση της ΔΕΗ «άμεση αποκατάσταση και ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου. Ουσιαστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την επέκταση του ορυχείου».
Χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από το βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο - υπεύθυνο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ενέργειας, το βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Ζαχαριά, τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Πατσαρίνο και στελέχη του τμήματος ενέργειας επισκέφθηκαν το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης για να ενημερωθούν για την μεγάλη κατολίσθηση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι «η απαξίωση της ΔΕΗ λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τη διοίκηση της επιχείρησης, με σκοπό τη διάσπαση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη προγραμματισμού και την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, όπως και την ανορθολογική εκμετάλλευσή του από τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι είχαν από καιρό εντοπίσει τα προβλήματα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε αναδείξει και είχε ζητήσει να επιλυθούν με ερώτηση βουλευτών από τον Απρίλιο, δυστυχώς όμως η παρέμβασή του αγνοήθηκε». Δεσμεύτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει: «Αμεσα από την κυβέρνηση την ταχύτατη αποκατάσταση και ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου. Εκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με μοναδικό θέμα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κατολίσθηση, τις άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου εργατικού δυναμικού και την ταχύτατη προώθηση της απαλλοτρίωσης του λιγνιτικού πεδίου στο χωριό Τριπόταμος. Την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης και τον καταλογισμό των ευθυνών».