Κυριακή, 09 Απριλίου 2023 08:48

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Φιλιατρών Λεων. Ράλλης στην «Ε»: Ετοιμασίες για τη 2η Filiatra Agro Vision

 

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα

«Τα Φιλιατρά δεν είναι απλά μια αγροτική περιοχή, αποτελούν ένα επιτυχημένο case study του σύγχρονου αγροδιατροφικού τομέα για τη χώρα μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Λεωνίδας Ράλλης. Ήδη ετοιμάζεται η 2η Filiatra Agro Vision, με στόχο να γίνει θεσμός για όλη την Πελοπόννησο, που θα ενημερώνει τους επιχειρηματίες για νέα, σύγχρονα, φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα.

Ο κ. Ράλλης αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ασφαλές οδικό δίκτυο τόσο στην περιοχή όσο και στη διασύνδεση με τα κεντρικά οδικά δίκτυα, διαφορετικά επισημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Για το ζήτημα της κεντρικής πλατείας της πόλης, που τόσο μεγάλη κουβέντα έχει γίνει, λέει πως η ανάπλαση της πλατείας είναι ένα έργο-καταλύτης και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά, ώστε να αποτελέσει ένα έργο που θα έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των χρηστών της πόλης και θα δρα καταλυτικά στην πρόοδό της.

Τέλος εστιάζοντας στις ανάγκες των Φιλιατρών τονίζει πως δεν διαφέρουν από αυτές άλλων επαρχιακών πόλεων και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πόλεις αδειάζουν, ενώ στην κεντρική πολιτική δεν υπάρχει καμία στρατηγική για αποκέντρωση, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας και ευκαιρίες για υγιείς πρωτοποριακές επενδύσεις που θα βοηθούσαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Φέτος διοργανώνετε τη 2η Filiatra Agro Vision. Τι σημαίνει αυτή η έκθεση για την πόλη; Πότε θα πραγματοποιηθεί και πού αποσκοπεί;

Η 2η Filiatra Agro Vision 2023 είναι γεγονός. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει καιρό πριν και ήδη οι πιο σημαντικοί εκθέτες του κλάδου έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους. Η φετινή έκθεση θα δώσει δυναμικό παλμό στην Πελοπόννησο από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου αποτελώντας κομβικό σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τον γεωργικό κλάδο, τον αγροτουρισμό, την αγροοικολογία και την αγροτική οικονομία. Ο χώρος διεξαγωγής της θα είναι ο προαύλειος χώρος του Γυμνασίου - Λυκείου Φιλιατρών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών έχει θέσει έναν υψηλό στόχο, να καταστήσει τη Filiatra Agro Vision θεσμό για όλη την Πελοπόννησο. Ένα σύγχρονο θεσμό που θα ενημερώνει τους επιχειρηματίες για νέα, σύγχρονα, φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα φυτοπροστασίας, για ανθεκτικά και ιδιαίτερα παραγωγικά υβρίδια, για τους σύγχρονους μηχανισμούς καλλιέργειας και συγκομιδής, για θέματα smart farming, θέματα αγροοικολογίας, καθώς και ό,τι άλλο αφορά τη σύγχρονη γεωργία και ασφαλώς τη νέα ΚΑΠ. Επίσης επιδιώκει να αποτελέσει πεδίο συνεργασιών και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύει στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους, δηλαδή μίας οικονομικής ανάπτυξης, που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, προς όφελος όχι μόνο των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενιών. Στο εκθεσιακό πρόγραμμα έρχεται φέτος να προστεθεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο τμήμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία συναντούν τον πρωτογενή τομέα. Θα υπάρχουν workshops,  ενημερωτικές παρουσιάσεις από τις σημαντικότερες εταιρείες του αγροτικού τομέα και ένα διήμερο συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  Οι ενδιαφερόμενοι εκθέτες μπορούν να κλείσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρουν στο https://agrovision.gr/ και οι επισκέπτες να ενημερώνονται και να βλέπουν όλα τα νέα της διοργάνωσης στα social media της έκθεσης.

 

Η 1η Agro Vision ήταν ομολογουμένως μια πολύ επιτυχημένη έκθεση. Τι συνετέλεσε σε αυτή την επιτυχία και ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά που άφησε στην πόλη και την περιοχή;

Ναι, η 1η Filiatra Agro Vision ήταν μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, καθώς την έκθεση επισκέφτηκαν σχεδόν 8.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα,  συμμετείχαν 40 εκθέτες και πραγματοποιήθηκαν 14 workshops, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα workshops υπάρχουν online στο κανάλι του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών και διαρκώς αυξάνουν τα views τους. Αυτό επισημαίνει την ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση και εκπαίδευση, που είναι άλλωστε και οι λέξεις - κλειδιά της έκθεσης.

Αναμφίβολα όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τη συντονισμένη και γεμάτη αγάπη δουλειά από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής της Filiatra Agro Vision, η οποία πίστεψε και εργάστηκε σκληρά για την πραγματοποίηση της έκθεσης, υπενθυμίζοντάς μας αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι “αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος σου. Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με παρέα”. Οι συνέργειες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των πρωτοβουλιών. Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες που βοήθησαν και βοηθούν αυτή τη σπουδαία δράση. Θεωρούμε ότι ο αντίκτυπός της στην ευρύτερη περιοχή ήταν μεγάλος όχι μόνο για τον αριθμό των επισκεπτών αλλά κυρίως γιατί η παρουσίαση της έκθεσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε στην προβολή της ευρύτερης περιοχής σε όλη τη χώρα.

 

Όπως είναι γνωστό, τα Φιλιατρά είναι μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Πόσο σημαντικός είναι ο αγροτικός τομέας για την πόλη και την περιοχή, αλλά και σε ποιες άλλες κατευθύνσεις μπορεί να κινηθεί αναπτυξιακά η πόλη;

Φοβάμαι πως θα διαφωνήσω. Τα Φιλιατρά δεν είναι απλά μια αγροτική περιοχή, αποτελούν ένα επιτυχημένο case study του σύγχρονου αγροδιατροφικού τομέα για τη χώρα μας. Αν πάμε πίσω στο χρόνο θα βρούμε τους δυναμικούς και εξωστρεφείς εμπόρους σταφίδας, ενώ σήμερα η περιοχή συνεχίζει να πρωτοπορεί και οι επιχειρηματίες της καινοτομούν, εφαρμόζουν ευφυή γεωργία και νέες τεχνολογίες, ανταποκρίνονται και απευθύνονται στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Επίσης μην ξεχνάμε ότι τα Φιλιατρά ήταν και είναι κέντρο του πολιτισμού για όλη την Τριφυλία, αυτό το μαρτυρούν τα νεοκλασικά κτήρια, τα ιταλικά σιντριβάνια, οι πλατείες. Σήμερα στην πόλη λειτουργούν επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει νέοι/ες, λειτουργεί ο σύγχρονος κινηματογράφος -που είναι ασφαλώς η εξέλιξη της Κινηματογραφικής Λέσχης που λειτουργούσε στα Φιλιατρά για πολλά χρόνια και δεν ήταν γνωστή μόνο στο σινεφίλ κοινό της περιοχής αλλά πανελλαδικά. Να σημειώσουμε ότι στα Φιλιατρά δραστηριοποιούνται πέντε ενεργοί πολιτιστικοί σύλλογοι με σπουδαίες δράσεις και πρωτοβουλίες. Πριν λίγους μήνες είχαμε τη χαρά να καλωσορίσουμε το παράρτημα της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (το Μάιο θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια), υπάρχει το μουσείο του Δήμου Τριφυλίας στην κεντρική πλατεία. Στα Φιλιατρά τα τελευταία χρόνια υπάρχει άλλος ένας φάρος πολιτισμού, το Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου που έχει επίσημα αναγνωριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, έχει αγκαλιαστεί από τους νέους της πόλης και με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι σαν σύλλογος υποστηρίζουμε πολλές από τις δράσεις του. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό η βιβλιοθήκη και το μουσείο έχουν αποτελέσει πόλο έλξης σχολικού τουρισμού.

Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αν στοχεύσουμε στον τομέα της μεταποίησης,  του τουρισμού, του αγροτουρισμού και της πράσινης ενέργειας. Ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι για την ανάπτυξη της περιοχής θα μπορούσε να είναι ο αθλητισμός, δεδομένου ότι έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε, π.χ. το δημοτικό στάδιο Φιλιατρών. Η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία ενός κλειστού γηπέδου μπάσκετ θα ήταν πόλος έλξης για αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Τέλος, πιστεύω ότι μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών θα είχε η δίκαιη κατανομή υπηρεσιών τόσο αυτοδιοικητικού χαρακτήρα όσο και της κεντρικής διοίκησης. Αυτό δε σημαίνει ότι προτείνω να φύγει μια υπηρεσία από τις διπλανές πόλεις και να έρθει στα Φιλιατρά -αυτό άλλωστε είναι μια κοντόφθαλμη άποψη- αλλά αντιθέτως προτείνω ενδυνάμωση όλης της περιοχής. Αν θέλουμε η περιοχή να προοδεύσει, χρειάζεται κόσμο και οι άνθρωποι για να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους θέλουν αρχικά θέσεις εργασίας, αν και πλέον η εξ αποστάσεως εργασία και οι "ψηφιακοί νομάδες" έχουν λύσει αυτό το θέμα, όμως απαιτούν να έχουν μονάδες υγείας, σύγχρονα σχολεία, ασφάλεια, δομές και υπηρεσίες για τη διευκόλυνσή τους.

 

Ένα σημαντικό έργο που εκτελείται στην περιοχή είναι ο οδικός άξονας Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα οφέλη από αυτό το δρόμο, αλλά και πόση ανάγκη έχει η περιοχή την ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα;

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ασφαλές οδικό δίκτυο. Η εθνική οδός Φιλιατρών - Γαργαλιάνων είναι αναγκαία, γιατί εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία αλλά και γιατί συνδέει την περιοχή μας με το νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού Μεσσηνίας. Επιβάλλεται άλλωστε για την ασφαλή μετάβαση των εργαζομένων, των επισκεπτών της Costa Navarino και των επιχειρήσεων της γύρω περιοχής. O αυτοκινητόδρομος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα είναι η σύνδεσή μας με τον αυτοκινητόδρομο "Μορέα", δηλαδή η σύνδεσή μας με την πρωτεύουσα αλλά και από την άλλη πλευρά με το μεγάλης εμπορικής σημασίας λιμάνι της Πάτρας. Η περιοχή μας για πάρα πολλά χρόνια έχει μείνει αποκλεισμένη λόγω του κακού οδικού δικτύου, πλέον οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων επιβάλλουν τη δημιουργία αυτών των οδικών αξόνων, αλλιώς δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και σύνδεση τουριστικών και πολιτιστικών περιοχών. Αλλά πρωτίστως θέλω να τονίσω ότι είναι θέμα ασφάλειας των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής και γι’ αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω και την απόλυτη ανάγκη για βελτίωση που χρήζει η εθνική οδός Φιλιατρών - Κυπαρισσίας, που ο φωτισμός είναι τουλάχιστον ελλιπής, οι κακοτεχνίες είναι αμέτρητες και στην οποία καθημερινά μετακινούνται εργαζόμενοι, οικογένειες, μαθητές και όλοι αυτοί κινδυνεύουν.

 

Μεγάλη συζήτηση στην πόλη έχει γίνει για το έργο ανάπλασης της πλατείας, όπου ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Ποια είναι η θέση του Εμπορικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Η πλατεία μιας πόλης είναι ο πυρήνας της και ασφαλώς θα ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις μέχρι να βρεθεί η βέλτιστη πρόταση. Συμφωνούμε όλοι ότι η πλατεία χρήζει ανάπλασης. Η πλατεία Καποδιστρίου έχει ένα τεράστιο παρελθόν και μία ιστορία. Αλλά όταν μιλάμε για ανάπλαση του πιο σημαντικού σημείου της πόλης χρειάζεται μια ομάδα επιστημόνων, που θα απαρτίζεται από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορικούς, αρχαιολόγους, συγκοινωνιολόγους, που θα εργαστούν στενά με τοπικούς φορείς και ομάδες πολιτών, ώστε να κατανοήσουν πλήρως την ιστορία, την κοινωνία και τις ανάγκες της. Η ανάπλαση της πλατείας είναι ένα έργο-καταλύτης και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά, ώστε να αποτελέσει ένα έργο που θα έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των χρηστών της πόλης και θα δρα καταλυτικά στην πρόοδο της πόλης. Αυτά βέβαια υπάρχουν επιστήμονες που μπορούν να σας τα αναλύσουν καλύτερα από εμένα. Εγώ πιστεύω ότι η πλατεία μας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πόλης μας, του τοπίου γύρω από την πόλη και τόσο ο σχεδιασμός όσο και η «κατοίκηση» και η αξιοποίησή της θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αρχές, που διέπουν την οργάνωση και τη ζωή στην πόλη, μέσα στην ιστορική της εξέλιξη. Η πλατεία αποτελεί τον πιο αληθινό «καθρέφτη» της φυσιογνωμίας μιας πόλης, η οποία μέσα από την κίνηση στον χώρο, την οπτική και βιωματική επαφή μαζί του, μεταφέρει στον άνθρωπο -κάτοικο ή ταξιδιώτη- όλη την απεικόνιση της πόλης.

Ονειρευόμαστε μια πλατεία που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και με οδηγό το παρελθόν και την ιστορία της θα μπορέσει να επιβιώσει στο παρόν και στο μέλλον, τίποτα λιγότερο.

 

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες που έχει σήμερα η πόλη των Φιλιατρών;

Οι ανάγκες της πόλης των Φιλιατρών δεν διαφέρουν από τις ανάγκες που έχουν όλες οι άλλες  πόλεις στην ελληνική περιφέρεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πόλεις αδειάζουν και σίγουρα το εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι ο μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης. Στην κεντρική πολιτική δεν υπάρχει καμία στρατηγική για αποκέντρωση, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών υγείας, εκπαίδευσης, ασφάλειας και ευκαιρίες για υγιείς πρωτοποριακές επενδύσεις που θα βοηθούσαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας έχουν να αντιμετωπίσουν πολυεπίπεδες προκλήσεις. Φέτος είδαμε τις επιπτώσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το υψηλό κόστος πρώτων υλών, εμείς έχουμε τη δυσκολία πρόσβασης σε μεταφορικούς κόμβους και δίκτυα υποδομών. Όλα αυτά συνιστούν παράγοντες που δημιουργούν αναχώματα στην ανάπτυξή μας.