Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 09:15

Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα: Η κρυμμένη ομορφιά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα: Η κρυμμένη ομορφιά της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα που θα αναδείξει μια υποβαθμισμένη περιοχή δίπλα στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura, πάει για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο και βάλε. Και αυτό γιατί πρέπει να προηγηθεί η μετεγκατάσταση των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ σε χώρο κοντά στον Βιολογικό Καθαρισμό.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη δημιουργία του πάρκου και τονίζουν τα οφέλη γι’ αυτή, αλλά και για ολόκληρη την πόλη.

Ο συνταξιούχος Παναγιώτης Σεριάτος, πρώην διευθυντής Εμπορίου της Νομαρχίας και γενικός διευθυντής  της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, που ζει στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του ‘50, εκπροσωπώντας και τους άλλους κατοίκους της, επισημαίνει στην “Ε” ότι το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα “είναι νομοθετικά θεσμοθετημένο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας από το 2011” και σημειώνει με απογοήτευση: “Ομως, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που προβλέπει ως χώρο αναψυχής και περιπάτου. Η αξιοποίηση της περιοχής στα πλαίσια του ΓΠΣ δεν προχώρησε. Και η κατάσταση βαίνει επιβαρυνόμενη”.

Κι υπενθυμίζει ότι “έκαναν στην περιοή μέχρι και σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων που ρητώς απαγορεύεται. Το Πεδίο Βολής είναι για την άσκηση των στρατιωτών, όχι για απορρίμματα”.

Ωστόσο, αναφέρει πως “υπάρχουν κάποιες ελπίδες. Εχει ζητήσει ο δήμαρχος από το υπουργείο χρήματα για τη μεταφορά των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ σε παρακείμενο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού, όπου προβλέπεται από το ΓΠΣ”.

Ο Π. Σεριάτος προτρέπει “τους συμπολίτες μας να δουν την περιοχή από ψηλά, από τη θέση στον δρόμο προς τη μονή Βελανιδιάς. Να διαπιστώσουν τη σημασία του πάρκου και να θαυμάσουν την ομορφιά της περιοχής”.

Για τα οφέλη του πάρκου παρατηρεί πως “είναι δίπλα στην πόλη. Σήμερα οι μαθητές των σχολείων της πόλης κάνουν εκδρομές στην κεντρική πλατεία. Από την περιοχή περνούν παιδιά με ποδήλατα και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου που χρησιμοποιούν το φαράγγι του Νέδοντα προς την Αλαγονία, που είναι άπειρου φυσικού κάλλους. Είναι περιοχή Natura, δίπλα στην πόλη και πρέπει να αξιοποιηθεί”.

Πέρα από την εικόνα υποβάθμισης με τα δημοτικά συνεργεία, ο Π. Σεριάτος διαμαρτύρεται για τον χώρο απόρριψης κλαδεμάτων κάτω από τη γέφυρα του “Μορέα” που έχει μεταβληθεί σε σκουπιδότοπο, που όπως τονίζει “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς”.

Για το Ανοιχτό Θέατρο που κατασκευάζεται στην περιοχή, στην αρχή του περιβαλλοντικού πάρκου, εκφράζει την ελπίδα ότι “θα είναι ωφέλιμο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά, με σεβασμό στην περιοχή και τους κατοίκους” και σημειώνει: “Είναι στην είσοδο της πόλης, έχει πάρκινγκ και είναι δωρεάν για τον δήμο, είναι δικός του χώρος. Οσον αφορά τον κίνδυνο της πλημμύρας, ό,τι ισχύει για το Ανοιχτό Θέατρο, ισχύει για τα σπίτια μας, για την Αγορά, το ΚΤΕΛ”.

Κατά τη συζήτησή μας ο Π. Σεριάτος επισημαίνει ότι “η μεγάλη μεταβολή στην περιοχή έγινε με τη δημιουργία της Κεντρικής Αγοράς και των πέριξ χώρων. Αναδείχθηκε και καθαρίστηκε η περιοχή”.

 

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Σε ρεπορτάζ μας τον Μάρτιο για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, επισημαίναμε ότι η δημιουργία του πάει για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, καθώς ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα χρήματα για τις μελέτες μετεγκατάστασης των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία.

Απαντώντας σε ερώτησή μας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι θα ζητήσει χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν οι μελέτες μετεγκατάστασης των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ κοντά στον βιολογικό καθαρισμό, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου.

Ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “είναι ευκαιρία τώρα. Θα γίνει το Ανοιχτό Θέατρο, το Πάρκο Ελιάς από την απέναντι μεριά και αυτά τα δύο θα συνδεθούν με μια πεζογέφυρα πάνω από το Νέδοντα. Είναι ευκαιρία να αναπτυχθεί όλο το περιβαλλοντικό πάρκο”.

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Προεκλογικά την άνοιξη του 2019 σε δηλώσεις των υποψηφίων δημάρχων για την αξιοποίηση του Νέδοντα και το περιβαλλοντικό πάρκο, ο Θαν. Βασιλόπουλος είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων:

“Ο ποταμός Νέδοντας, χώρος συνδεδεμένος για χρόνια με την τοπική ιστορία, αποτελεί βασικό παράγοντα που θα συνδιαμορφώσει την νέα φυσιογνωμία της πόλης, ως πρώτης εικόνας του επισκέπτη. Στον χώρο βόρεια, μετά και την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πάρκο, που θα ενοποιεί πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους και θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου, skatepark, καθώς και χώρους αναψυχής και άλλων δράσεων”.


NEWSLETTER