Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 08:45

Απομάκρυνση παροπλισμένου ιστιοφόρου από το λιμάνι Καλαμάτας

 

Στη διάλυση και απομάκρυνση του παροπλισμένου ιστιοφόρου “Portsee” σημαίας ΗΠΑ, προχώρησαν χθες το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Τελωνείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο της πόλης.

Έτσι απελευθερώθηκε από το ένα από τα δύο κατασχεμένα σκάφη η νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε μετατραπεί σε… πάρκινγκ παροπλισμένων σκαφών.         

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, η τελωνειακή αρχή έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διαχείριση των κατασχεθέντων και συντάσσει την έκθεση κοστολόγησης. Το οικείο Λιμεναρχείο φροντίζει για τη φύλαξη του σκάφους μέχρι να παραδοθεί στον αγοραστή που θα αναδειχθεί από τις πλειοδοτικές δημοπρασίες, να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη ή να δοθεί εντολή καταστροφής του. Ο ΟΔΔΥ είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για να κινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης. Αφού τελειώσει η όλη διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών με τους πλειστηριασμούς και εάν αυτοί κηρυχθούν άγονοι, προβλέπεται η αξιολόγηση του σκάφους από επιτροπή. Οι επιτροπές συστήνονται κατά περίπτωση και κατά τόπους (συμμετέχει και ο προϊστάμενος της κατά τόπου λιμενικής αρχής) και σκοπός τους είναι να αποφαίνονται για τη βιωσιμότητα ή την καταστροφή του σκάφους, για το αν πρέπει να βγει από τη θάλασσα γιατί είναι επικίνδυνο και αν έχει αξία για τη δημόσια περιουσία.

Να σημειωθεί επίσης ότι εάν τα σκάφη δημοπρατηθούν τρεις φορές με την ίδια τιμή και δεν πωληθούν, τότε η λιμενική αρχή φύλαξης (μετά από σχετική βεβαίωση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού της ΑΑΔΕ) προβαίνει σε πρόταση καταστροφής τους προς το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για την καταστροφή του “Portsee” εξέδωσε χθες ανακοίνωση το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας γνωστοποιώντας ότι απομακρύνθηκε ένα ακόμα κατασχεμένο σκάφος από το χερσαίο χώρο του λιμανιού, “με αποτέλεσμα την αξιοποίηση του χώρου και την εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων”.

Ν.Κ.