Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 08:32

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Πρωταγωνίστρια στην Πελοπόννησο η Μεσσηνία με 5 διακρίσεις

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Στην «κορυφή» της Πελοποννήσου βρέθηκε η γαστρονομία της Μεσσηνίας, ύστερα από την πρόσφατη τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το "Αθηνόραμα" στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική γευστική κουλτούρα. Οντας ο μοναδικός νομός της χερσονήσου που απέσπασε πέντε συνολικά βραβεία, η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών των ανθρώπων της Μεσσηνίας για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και των τοπικών προϊόντων της περιοχής. Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, βραβεία Ελληνικής Κουζίνας απέσπασαν φέτος το “Οινοπαντοπωλείο” του Χρυσομάλλη και “Στου Κώστα” του Κώστα Βασιλειάδη από την Καλαμάτα, καθώς και το “Anama” στη Γιάλοβα, η “Lela’s Taverna” στην Καρδαμύλη και το “Kooc Secrets” στην Πύλο. Το βράδυ της 13ης Ιουνίου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της Ελλάδας, των Χρυσών Σκούφων, αναδείχθηκαν οι άριστοι της εγχώριας κουζίνας, παρουσία σημαντικών θεσμικών παραγόντων, μεγάλων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων. Η φετινή λίστα έσπασε το περσινό ρεκόρ των 80 εστιατορίων, με εκείνα που τιμήθηκαν με τη βαθυγάλανη πλακέτα να φτάνουν για τη χρονιά που διανύουμε τα 117, γεγονός που πιστοποιεί για μία ακόμη φορά τη διαρκή ανέλιξη, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη έκφανση της ελληνικής κουζίνας. Κάνοντας tour σε όλη την Ελλάδα γευσιγνώστες και δημοσιογράφοι του "Αθηνοράματος", επισκέπτονται χιλιάδες εστιατόρια, βαθμολογώντας μέσω του συστήματος αξιολόγησης “Alpha Guide”, με το 14/20 και άνω εν προκειμένω, να αποτελεί το εισιτήριο ώστε να διακριθεί ένα εστιατόριο. Μετά τον απόηχο της τιμητικής αυτής διάκρισης από τον κορυφαίο θεσμό στο επίπεδο αυτό, η “E” ήρθε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις επωνυμίες των εν λόγω επιχειρήσεων, αναλύοντας τα οφελή που μπορεί να προκύψουν από τέτοιου είδους βραβεύσεις, πώς μπορεί να ανέβει περαιτέρω το επίπεδο της γαστρονομίας στην περιοχή επενδύοντας στην Ελληνική κουζίνα αλλά και για το αν ειδήσεις σαν αυτές είναι ικανές να ωθήσουν τους νέους να εστιάσουν σε επαγγέλματα γύρω από το φαγητό.

 

Ο Τάκης Χρυσομάλλης (Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη) έκανε λόγο για επιβεβαίωση της διαδικασίας που αποφάσισε να κινηθεί η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια, δίνοντας βάση στο τοπικό προϊόν και στην εποχικότητα.

«Κινούμαστε στην λογική να μην έχουμε για παράδειγμα ντομάτες το χειμώνα, επενδύοντας κάθε εποχή στο προϊόν που συνδέεται με την αντίστοιχη» σημείωσε, λέγοντας πως η βράβευση αποτέλεσε μια ανταμοιβή για την προσπάθεια που έγινε με επιμονή και υπομονή. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως η γευσιγνωσία έγινε δίχως προειδοποίηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εγρήγορση μιας επιχείρησης, συμπληρώνοντας πως ήταν υποψήφια και άλλα εστιατόρια της Μεσσηνίας, δίχως ωστόσο να καταφέρουν να διακριθούν, φτάνοντας στη βαθμολογία οριακά στο 13,5. Ο ίδιος, σχετικά με την βράβευση μόνο Μεσσηνιακών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Πελοπόννησο είπε πως είναι μια επιβράβευση της διαδικασίας που ακολουθούν τα μαγαζιά του νομού, επενδύοντας σε ποιότητα και πρώτη ύλη, γεγονός που κάνει την περιοχή γαστρονομικό προορισμό. «Στο όλο πλαίσιο, έχει συμβάλει βέβαια τα μέγιστα η Costa Navarino και οι πτήσεις που εξασφαλίζονται κατ’ επέκταση, με αποτέλεσμα να απευθυνόμαστε και σε ξένο κόσμο, ανεβαίνοντας τόσο ο εσωτερικός τουρισμός όσο και ο εξωτερικός» παρατήρησε, προσθέτοντας πως με τον τρόπο της στην ανάδειξη της πρώτης ύλης συμβάλει η Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας, διαθέτοντας τα καλύτερα προϊόντα απ’ όλο το Νομό σε πολύ καλές τιμές. «Μέσα από τέτοιες διακρίσεις, νομίζω πως οι νέοι επηρεάζονται ανάλογα, εστιάζοντας στα θετικά vibes ώστε να ασχοληθούν με το αντικείμενο επαγγελματικά» πρόσθεσε, λέγοντας πως τα βραβεία αυτά στην πράξη δεν αφορούν τα μαγαζιά αυτά καθ’ αυτά αλλά ολόκληρη την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

 

Ο Κώστας Βασιλειάδης (Στου Κώστα) αναφέρθηκε στην ανταμοιβή των κόπων της επιχείρησης και των ανθρώπων που την στελεχώνουν, λέγοντας πως η επωνυμία της μετά από μια τέτοια εξέλιξη, προφανώς ακούγεται πλατύτερα από τα στενά όρια της πόλης.

Παράλληλα, στάθηκε στο γενικότερο όφελος που αποκομίζει η πόλη όταν ακούγεται μέσα από τέτοιες διακρίσεις, κάνοντας λόγο για ατομική αλλά γενική θετική εξέλιξη. «Βραβεία σαν αυτά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή ώστε η ελληνική κουζίνα να πάει ένα βήμα ψηλότερα στη χώρα μας, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως η γαστρονομία μας έχει ανέβει πολλά επίπεδα στον ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα στον παγκόσμιο χάρτη» δήλωσε, σχολιάζοντας σχετικά με την πρωτοκαθεδρία της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο πως την τελευταία δεκαετία έχει γίνει μια καλή δουλειά στο να είναι οι εστιάτορες επιμελείς, τίμιοι και ειλικρινείς απέναντι στους πελάτες, κάτι που εκ του αποτελέσματος δείχνει πως ανταμείβεται. «Μιλώντας με συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη από νησιά της χώρας, πληροφορηθήκαμε πως αποτελούν ουσιαστικά γαστρονομικούς προορισμούς, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να γίνονται για το σκοπό αυτό, προσφέροντας πληρότητες για τέσσερις μήνες. Ας αναλογιστούμε λοιπόν στη Μεσσηνία των πολλών “εισόδων”, πόσο σημαντικό είναι να επενδύσει ο τόπος στη γαστρονομία, ώστε να επωφεληθεί τουριστικά» παρατήρησε, σημειώνοντας πως το επάγγελμα του εστιάτορα και κατά συνέπεια των αρμοδιοτήτων που συνδέονται με αυτό, αποτελεί έναν καλό προσανατολισμό, ξεκινώντας κάποιος από όλα τα πόστα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ίδιο. «Θα χαρακτήριζα τη Μεσσηνία “άγιο τόπο” λόγω των πρώτων υλών που προσφέρει, καθώς αυτές είναι το βασικό κεφάλαιο για την επιτυχία μιας επιχείρησης, παίρνοντας τες στη συνέχεια ο σεφ για να δημιουργήσει» πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας πως βραβεία σαν αυτά κάνουν μια επιχείρηση ακόμα πιο υπεύθυνη, με στόχο να λάβει κάτι αντίστοιχο του χρόνου, όπως και άλλα εστιατόρια που θα θελήσουν ενδεχομένως να διακριθούν αντίστοιχα, ώστε η Μεσσηνία να ανεβεί και άλλα επίπεδα.

 

Ο Γιώργος Γιαννακέας (Lela's Taverna) υπογράμμισε πως η βράβευση αυτή είναι σημαντική για τη νέα γενιά που έρχεται στην επιχείρηση, υπενθυμίζοντας πως το εστιατόριο δούλεψε τα 38 πρώτα χρόνια με κλασική κουζίνα, κάνοντας μια δύσκολη μετάβαση τα τρία τελευταία χρόνια σε μια μοντέρνα Ελληνική κουζίνα, μετά την απόσυρση του ίδιου από την μαγειρική.

«Ηταν ένα πείραμα που σε άλλους άρεσε και άλλους όχι, όμως συνολικά αρέσει και κρίθηκε επιτυχημένο εκ του αποτελέσματος. Στην ουσία δεν είμαστε πια ταβέρνα, κινούμενοι σε σύγχρονο εστιατορικό φαγητό, κρατώντας τις γεύσεις από το παρελθόν» διευκρίνισε, εκτιμώντας πως η Μεσσηνία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στο γαστρονομικό χάρτη, δεδομένου πως διαθέτει πολύ καλά προϊόντα, έχοντας μεγάλες δυνατότητες σε σχέση με άλλους Νομούς. «Μέσα από τέτοιου τύπου βραβεία, ο κάθε επιχειρηματίας παρασύρεται από τον άλλο, αλλάζοντας και βελτιώνοντας πράγματα προς το καλύτερο» υπογράμμισε, τονίζοντας πως όποια επιχείρηση δίνει βάση στην ποιότητα των πρώτων υλών, ο κόσμος το αναγνωρίζει. «Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την εστίαση της Μεσσηνίας είναι φιλόδοξοι νέοι, με τη μεγαλύτερη δυσκολία να είναι η εύρεση τους. Προσωπικά αποτελούμε εξαίρεση, έχοντας στελεχώσει την κουζίνα μας με νέα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, οι βραβεύσεις αυτές αποτελούν κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με το χώρο, με βασικό προαπαιτούμενο να είναι η θέληση για να μάθει» σημείωσε.

 

Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος (Anama) ανέφερε πως είναι μια ακόμα σημαντική διάκριση για την περιοχή αλλά και για το εστιατόριο, κάνοντας λόγο για επιβράβευση της δουλειάς που γίνεται.

«Με τη Γιάλοβα να πρωταγωνιστεί ως μέρος μέσα από τέτοιες βραβεύσεις, αυτόματα μεγαλώνει ως προορισμός για μια απόδραση, ώστε να δοκιμάσει κάποιος τις προτάσεις μας» πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η πιο αναπτυγμένη τουριστικά Μεσσηνία εν αντιθέσει με άλλους νομούς της Πελοποννήσου επιβεβαίωσε τη φήμη της ως γαστρονομικός προορισμός μέσα από τα πέντε αυτά βραβεία συνολικά, εξέλιξη που μπορεί να ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βελτίωση του κάθε μέρους. Για το αν επενδύοντας περαιτέρω στο φαγητό η Μεσσηνία μπορεί να ανέβει τουριστικά, εκτίμησε πως πέρα από το φαγητό πρέπει να επενδύσει και σε άλλους τομείς που συνδέονται με την παροχή υπηρεσιών. «Καθαροί και εύκολα προσβάσιμοι δρόμοι συγκαταλέγονται στα σημεία εκείνα που πρέπει να προσεχθούν ακόμα, ώστε να φτάνει κάποιος ευχάριστα στο εκάστοτε μέρος και να απολαμβάνει το φαγητό του» συμπλήρωσε, λέγοντας σχετικά με το πρόσφατο βραβείο πως η αγάπη για τις πρώτες ύλες έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο, ιδίως σε μια περιοχή όπως η Μεσσηνία όπου διαθέτει πολύ καλές, ενώ όπως είπε και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, φεύγοντας ο κόσμος ευχαριστημένος με σκοπό να ξαναέρθει είναι ο συνδυασμός ώστε να ακολουθήσουν και άλλα μελλοντικά.

 

O σεφ Γιάννης Παρίκος (Kooc Secrets) σημείωσε πως κάθε διάκριση που τιμά τη δουλειά μιας κουζίνας είναι η ανταμοιβή και η αναγνώριση των κόπων όχι μόνο για των σεφ αλλά και όλης της ομάδας.

«Η δουλειά μας είναι ομαδική και για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει όλοι στην ομάδα να λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή» πρόσθεσε, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια το τουριστικό προϊόν γνωρίζει μεγάλη άνθιση στην περιοχή της Μεσσηνίας και δικαιολογημένα, μιας και είναι ένας πολύ όμορφος τόπος που έχει να δώσει ακόμα πολλά. Αυτή η αύξηση του τουρισμού είναι φυσικό να παρασύρει και τη γαστρονομία και να δημιουργεί εστιατόρια με υψηλό επίπεδο γεύσης αλλά και υπηρεσιών. Αλλωστε, δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει κάτι από άλλες περιοχές της Ελλαδας, έχοντας όλες τις προοπτικές ώστε να κάνει άλματα στον τουρισμό». Ακόμα, παρατήρησε πως το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού και όσο το τουριστικό προϊόν ανεβαίνει είναι επιτακτικό να αναβαθμίζεται και αυτό. «Η Μεσσηνία έχει το ατού ότι είναι ένας εύφορος τόπος, εγώ θα έλεγα ευλογημένος, οπότε έχοντας ένα τόσο καλό προϊόν, φυτικό αλλά και ζωικό, είναι θεωρώ εύκολο να κάνει τη διαφορά στη χώρα, ώστε να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός» συνέχισε, λέγοντας πως η μαγειρική είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν το επίπεδο είναι υψηλό, οπότε σύμφωνα με τον ίδιο οι νέοι που θέλουν να το ακολουθήσουν θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι και να ξέρουν ότι πρέπει να θυσιάσουν αρκετά πράγματα από την προσωπική τους ζωή. «Το πιο βασικό νομίζω ότι είναι η πρώτη ύλη που μετρά στο αποτέλεσμα μιας δημιουργίας αλλά μαζί με τις σωστές τεχνικές μπορεί να προκύψει το ιδανικό αποτέλεσμα» κατέληξε.