Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 12:00

Απολογισμός θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις: Ουραγοί της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια

Απολογισμός θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις: Ουραγοί της Ευρώπης στην οδική ασφάλεια

Στους ουραγούς της Ευρώπης παραμένει η Ελλάδα σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η χώρα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό απολογισμό των θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις για το 2022, βρίσκεται μεταξύ εκείνων με τους υψηλότερους δείκτες επικινδυνότητας με 61 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, αφήνοντας πίσω της μόνο την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Σερβία και την Ρουμανία.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο απολογισμός, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ETSC (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών), για την ίδια την Ελλάδα αλλά και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι, δυστυχώς, χειρότερος από την προηγούμενη χρονιά.

Έτσι, από 624 νεκρούς στους ελληνικούς δρόμους το 2021 ανεβήκαμε στους 635 το 2022 (σ.σ. προσωρινά στοιχεία που αναμένεται να αυξηθούν). Ο αριθμός αυτός, όπως επισημαίνουν ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” και η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, σημαίνει 61 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων στη χώρα μας τη στιγμή που στις άλλες χώρες έχουμε: 21 στη Νορβηγία, 22 στη Σουηδία, 26 στη Δανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, 28 στην Ελβετία, 31 στην Ιρλανδία, 33 στη Γερμανία κλπ. Σε σχέση, δηλαδή, με τις παραπάνω χώρες ο χρήστης του ελληνικού οδικού δικτύου έχει διπλάσια ή και τριπλάσια πιθανότητα θανάτου.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Ελλάδα για μια ακόμα χρονιά ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -καθώς για το 2022 αναλογούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο 44 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων-, καταλαμβάνοντας την 27η θέση στη μακάβρια λίστα των 32 χωρών.

Η… ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Οι φορείς οδικής ασφάλειας, “SOS Τροχαία Εγκλήματα” και ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, στην κοινή τους ανακοίνωση για τον απολογισμό από το ETSC των θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν σχολιάζουν καθόλου τον αριθμό σοβαρών τραυματισμών. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, “τα στοιχεία που καταθέτει η χώρα μας είναι πλασματικά, στηριζόμενα σε μια αυθαίρετη εκτίμηση της Αστυνομίας και δεν έχουν εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής MAIS3+”.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2022 έχασαν τη ζωή τους 20.678 άνθρωποι στους ευρωπαϊκούς δρόμους, στη συντριπτική πλειοψηφία νέοι άνδρες (αύξηση 4% σε σχέση με το 2021). Κάτι που φαίνεται να θέτει πρώιμα σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για μείωση των θανάτων και των τραυματισμών από τροχαία κατά 50% μέχρι το 2030. Αν, τελικά, συμβεί αυτό θα είναι η 3η δεκαετία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατορθώνει να φτάσει αυτό το στόχο.

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας με τους 635 νεκρούς τη χρονιά που πέρασε έχει συμβάλει γενναιόδωρα και δυσανάλογα με τον πληθυσμό της, στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αρνείται να θεσπίσει το όριο των 30 χλμ. στις κατοικημένες περιοχές. Γεγονός που, όπως τονίζουν ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” και η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, “με τις ανάλογες πολεοδομικές παρεμβάσεις και σωστή επιτήρηση θα οδηγούσε στο δραστικό περιορισμό των τροχαίων εγκλημάτων, που σήμερα στο μεγάλο τους αριθμό συμβαίνουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές”. Προσθέτουν δε κλείνοντας πως η Ελλάδα “είναι η χώρα που έχει θεσπίσει την ατιμωρησία των δραστών τροχαίων εγκλημάτων, γεγονός που έχει εκτινάξει στα ύψη την επιθετικότητα στο οδικό δίκτυο”.