Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 19:26

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της Καλλιρρόης

Γράφτηκε από τον

 

Στη δυναμικότερη μέχρι τώρα κινητοποίησή τους προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλιρρόης, με μαζική συγκέντρωση στον κόμβο του χωριού τους με την εθνική οδό και κλείσιμο του δρόμου για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να στείλουν το μήνυμά τους προς την Περιφέρεια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν εργοστάσιο σκουπιδιών και πως για να φτιαχτεί στην Καλλιρρόη θα πρέπει οι μπουλντόζες να περάσουν πάνω από τα σώματά τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής πνέουν τα μένεα για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, ενώ έντονα παράπονα από μερίδα των κατοίκων εκφράστηκαν και προς τον δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη.

Στην χθεσινή συγκέντρωση στον κόμβο της Καλλιρρόης συγκεντρώθηκαν περίπου τα 500 άτομα με μαύρες σημαίες, πανό και τρακτέρ παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, ενώ λίγο μετά τις 12 προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Τσακώνα – Καλό Νερό, η οποία κράτησε για δύο ώρες περίπου, επιτρέποντας την διέλευση των οχημάτων για μικρά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές και από τα δύο ρεύματα, χωρίς να λείπουν οι στιγμές έντασης με τους οδηγούς των οχημάτων. Οι κάτοικοι, όπως σημείωσαν, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις με παράλληλες ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ακυρωθεί η θέση της Καλλιρρόης ως επιλογή για την κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΤΚ Καλλιρρόης Αντώνης Διαγούπης σημείωσε: «Η αντίδραση των κατοίκων είναι δεδομένη. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων θα συνεχίζονται. Ας αντιληφθούν γρήγορα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ότι πρέπει να ακυρώσουν την περιοχή της Καλλιρρόης και ας βρουν άλλο σημείο που δεν θα επηρεάζει την τοπική κοινωνία, πριν να είναι αργά και φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Θα αντιδράσουμε με όσα μέσα έχουμε και όπως μπορούμε. Εκτός από το κλείσιμο των δρόμων, θα συνεχίσουμε με κάποιες επαφές με υπουργούς και όλους τους φορείς μέχρι να καταλάβουν ότι δεν θα δεχθούμε με τίποτα να γίνει σε αυτό τον τόπο».

Λίγο αργότερα μίλησε για κωλοτούμπες από τον κ. Τατούλη και την κ. Νικολάκου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι άλλα μας έταζαν στο χωριό και άλλα κάνουν στην πράξη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί και με πολιτική δράση. Αυτό είπε αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα και θα επισκεφθούν τα υπουργεία που εμπλέκονται με συγκεκριμένη δράση αγώνων, που θα αναπτυχθεί τις επόμενες μέρες. Υπογραμμίζοντας ακόμη ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και πως η επιλογή της Καλλιρρόης δεν είναι τυχαία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν κάποιοι παίζουν με την περιοχή, τόνισε: «Σίγουρα κάποιοι παίζουν με την περιοχή. Σίγουρα παίζονται παιχνίδια. Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή και σίγουρα υπάρχει μια μεγάλη μυστικότητα στις κινήσεις των αρμοδίων παραγόντων που έχουν την ευθύνη και αυτοί έχουν όνομα. Ο κ. Τατούλης και οι συνεργάτες του πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι αποφάσεις χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να περάσουν».

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα σκουπίδια δεν πρόκειται να έρθουν στην Καλλιρρόη. Το αποκλείουμε. Θα κατασκηνώσουμε εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η ζωή μας». Επανέλαβε τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο στην περιοχή, ενώ δέχθηκε αρκετές παρεμβάσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούσαν πιο δυναμικές κινήσεις από την πλευρά του δήμου. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σε επαφή με έμπειρο δικηγόρο που έχει ασχοληθεί με το Παλιοροβούνι, ενώ θα στείλουν επιστολές σε όλους και θα ζητήσουν συνάντηση μαζί τους από τον πρωθυπουργό μέχρι την Περιφέρεια για να εξηγήσουν τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει. Ούτε, όπως είπε, μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση στην περιοχή που θα έχει τον κόσμο απέναντί της.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μιχαλόπουλος παρατήρησε πως "στο εξωτερικό τέτοια εργοστάσια λειτουργούν σε 10 στρέμματα. Εδώ τα 150 στρέμματα που ζητάνε είναι για να θάβουν όχι το 40% αλλά το 80% των σκουπιδιών. Λένε ψέματα η ΤΕΡΝΑ και η Περιφέρεια".

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Διαγούπης τόνισε πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο είπαν ψέματα, αναφέροντας ότι σπίτια και γεωτρήσεις είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.

Από τους κατοίκους της περιοχής ο Δημήτρης Γκότσης χαρακτήρισε ανάθεμα αυτό που πάει να γίνει στην περιοχή. "Αυτή τη στιγμή μας σκοτώνουν και προκειμένου να μας σκοτώσουν θα βάλουμε τα στήθη μας μπροστά και θα πέσουμε ηρωικά. Τα μηχανήματα θα περάσουν πάνω από τα κορμιά μας" κατέληξε. 

Ο Γιάννης Αλεξόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Κύριε Τατούλη αποδείχθηκε ότι μας δουλεύεις και μαζί με αυτόν μας δουλεύει και η κ. Νικολάκου» συμπληρώνοντας πως μέσα στα σπίτια τους θέλουν να τους φέρουν την χαβούζα, αλλά και να μην φέρουν μηχάνημα για να κάνει έργο στην περιοχή, γιατί θα χυθεί αίμα.

Η Αγγελική Αλεξάκη σημείωσε: "Εδώ θα μείνουμε. Να περάσουν πάνω από τα κορμιά μας, δεν θα αφήσουμε το χωριό μας να γίνει σκουπιδαριό".

Ο Παναγιώτης Γκότσης -πρώην πρόεδρος Καλλιρρόης- τόνισε: "Είμαστε κάθετα αντίθετοι και κάθε μέρα θα μας βρίσκουν εδώ στο δρόμο. Κάθε μέρα θα είναι κλειστός ο δρόμος". 

Κ.Μπ.