Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 11:45

"Καλαμάτα για όλους": Αίτηση για επέκταση του προγράμματος – O Ηλίας Καλφακάκος στην “Ε” για τα σχέδια του “Σπόρου”

"Καλαμάτα για όλους": Αίτηση για επέκταση του προγράμματος – O Ηλίας Καλφακάκος στην “Ε” για τα σχέδια του “Σπόρου”

Εξι µήνες συµπληρώθηκαν από την επίσηµη παρουσίαση του έργου "Καλαµάτα για όλους" το οποίο υλοποίησε η ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος”, σε συνεργασία µε τον Α.Σ. ΑµεΑ “∆ιαφοροΖΩ”. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιµες 5 θεµατικές διαδροµές, προσβάσιµες σε ανθρώπους µε προβλήµατα κινητικότητας.

Οι διαδροµές που σχεδιάστηκαν είναι η Γαλάζια ∆ιαδροµή (∆ιασχίζει το νότιο κοµµάτι της πόλης της Καλαµάτας), η Πράσινη ∆ιαδροµή (∆ιασχίζει δύο πάρκα της πόλης, το Πάρκο Λιµενικού και το Πάρκο ΟΣΕ), η ∆ιαδροµή Αθλητισµού (Καταγράφει τους χώρους άθλησης ατόµων του ΑΣ ΑµεΑ ∆ΙΑΦΟΡΟΖΩ και εντοπίζει τις διαδροµές µεταξύ τους), η Εµπορική ∆ιαδροµή (∆ιασχίζει την Κεντρική Αγορά της Καλαµάτας και τον κεντρικό εµπορικό δρόµο της) και η ∆ιαδροµή Πολιτισµού (Περνά από τα προσβάσιµα θέατρα και τους χώρους πολιτισµού της πόλης και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία 23ης Μαρτίου και τον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής).

Σε έναν απολογισµό της µισής χρονιάς που έχει µεσολαβήσει από τον Μάρτιο του 2023, ο συνιδρυτής του “Σπόρου” και σύµβουλος επιχειρήσεων Ηλίας Καλφακάκος ανέφερε στην “Ε” πως υπάρχει µια σταθερότητα στην επισκεψιµότητα της σχετικής ιστοσελίδας (k4a.osporos.com), δίχως ωστόσο αυτή να είναι ιδιαίτερη.

«Προφανώς δεν µπορούµε να γνωρίζουµε αν πρόκειται για άτοµα µε αναπηρία, για συγγενείς τους ή για απλούς επισκέπτες, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουµε λάβει θετικά µηνύµατα για τη χρησιµότητα της πρωτοβουλίας αυτής και από ντόπιους αλλά και από κόσµο που διαµένει σε άλλες πόλεις, µεταξύ αυτών ΑµεΑ που ήρθαν ως επισκέπτες στην Καλαµάτα» σηµείωσε, τονίζοντας πως βασική προϋπόθεση για να γίνει ακόµα πιο χρήσιµη η πλατφόρµα είναι η επέκταση της. «Στην πραγµατικότητα, ο χάρτης λειτουργεί ως βασική ιδέα για κάποιον που δεν γνωρίζει την πόλη, ώστε να κινηθεί ανάλογα αν έχει κάποιο πρόβληµα κινητικότητας µέσα από συγκεκριµένα σηµεία. Συνεπώς δεν µπορούµε να µιλήσουµε ακόµα για µια ολοκληρωµένη πλατφόρµα, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα καλό εργαλείο, καθώς θα µπορούσε να ενταχθεί σε µια σελίδα τουριστικής προβολής, του ∆ήµου για παράδειγµα» υπογράµµισε, γνωστοποιώντας την αίτηση που έχει γίνει από τον “Σπόρο” σε πρόγραµµα του Ιδρύµατος Ιωάννη Σ. Λάτση, ώστε να επεκταθεί η πλατφόρµα και να συντηρηθεί, µε τα αποτελέσµατα να αναµένονταιτο προσεχές διάστηµα, εφόσον το πρόγραµµα έχει περάσει στη δεύτερη φάση. «Η πρόταση µας, κινείται στο σκεπτικό να µεγαλώσει το πρόγραµµα, να γίνει µια µεγαλύτερη καταγραφή των προβληµάτων, να γίνουν σηµάνσεις σε καταστήµατα και να δηµιουργηθούν κάποιες διαδροµές και για άτοµα µε νοητικά προβλήµατα. Από την πλευρά µας έχουµε τη διάθεση να προχωρήσουµε στις προαναφερόµενες ενέργειες, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η χρηµατοδότηση. Εµείς βάζουµε όσο χρόνο έχουµε, αλλά δυστυχώς αυτός δεν αρκεί» υπογράµµισε.

ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ

Σχετικά µε τη διαδροµή που δείχνει να έχει ξεχωρίσει µέχρι στιγµής από πλευράς προτίµησης, ο ίδιος διευκρίνισε πως η Εµπορική έχει περισσότερο την τιµητική της. «Η λογική λέει πως κάποιος που θα επισκεφτεί την πόλη για πρώτη φορά, αυτό που θα αναζητήσει αρχικά είναι το κέντρο, κάτι που αποδεικνύεται και µέσα από την συγκεκριµένη διαδροµή» υποστήριξε, λέγοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί ένα σηµείο προσοχής για τον “Σπόρο”, σχεδιάζοντας από τον ερχόµενο χειµώνα εκπαιδεύσεις και προσαρµογές στα καταστήµατα όπως και συνεργασίες µε το Επιµελητήριο για να γίνουν κάποιες βασικές αλλαγές, ούτως ώστε να είναι πιο φιλικά και πιο προσβάσιµα απέναντι στα άτοµα µε κινητικά προβλήµατα. «Μια διαδροµή για να έχει αξία πρέπει να έχει και ενδιαφέρον, οπότε οι εµπορικές διαδροµές, δεδοµένου πως αποτελούνται και από ψυχαγωγία, είναι ένα σκέλος που πρέπει να προσεχθεί» συνέχισε, επισηµαίνοντας πως κάποια ή κάποιες διαδροµές ενδέχεται να τροποποιηθούν µετά από µια πιο λεπτοµερή καταγραφή, χωρίς να αποκλείεται το πλάνο να προστεθεί κάποια ακόµα.

ΕΙ∆ΙΚΕΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Για το αν, από την ανακοίνωση των διαδροµών και µετά, παρατηρήθηκε έστω και στο ελάχιστο µείωση στην ασυδοσία των δρόµων, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, ο Ηλίας Καλφακάκος εκτίµησε πως οι διαδροµές δεν έχουν καταφέρει ακόµα να λειτουργήσουν σε αυτό το επίπεδο. «Οι µη ευαισθητοποιηµένοι δύσκολα θα αλλάξουν τακτική, αν δεν δουν κάποια εικόνα µε ΑµεΑ µπροστά τους την ώρα φερειπείν που προσπαθούν να παρκάρουν. Γι’ αυτό άλλωστε, έχουµε συµπεριλάβει στην πρόταση για επέκταση του προγράµµατος µας, ειδικές σηµάνσεις που µπορούν να τοποθετηθούν στους δρόµους της Καλαµάτας, ούτως ώστε να θυµίζουν τις διαδροµές και κατ’ επέκταση να ευαισθητοποιούν τους οδηγούς» είπε. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν η Πολιτεία θα έπρεπε να δείχνει ένα καλύτερο παράδειγµα, δίχως να καταλαµβάνει για παράδειγµα µέσω έργων διαγραµµίσεις τυφλών, παρατήρησε πως αν η ίδια η πόλη δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες, δεν µπορεί µετά να περιµένει κάτι αντίστοιχο από τους πολίτες. «Τις όποιες ενέργειες των εργολάβων θα έπρεπε να τις ελέγχει ο ∆ήµος µε µεγαλύτερη συχνότητα ώστε να µην προκύπτουν εικόνες καταλήψεων διαβάσεων ΑµεΑ και να µην δηµιουργούνται τέτοια προβλήµατα για τα άτοµα µε αναπηρία, τα οποία έτσι και αλλιώς δεν έχουν εναλλακτικές αν τους κοπεί η πορεία. Μέσα από το "Kalamata Move" παλιότερα αλλά και από τις θεµατικές διαδροµές, τονίζουµε πως πρόκειται για θέµα κοινωνικής δικαιοσύνης» σχολίασε.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA

∆εδοµένου πως το… αυτί πολλών οδηγών στην Καλαµάτα δεν «ιδρώνει» µε καµία προφορική επισήµανση όταν σταθµεύουν σε µπάρες ΑµεΑ ή διαβάσεις πεζών, η προβολή των απαράδεκτων αυτών συνηθειών µέσα από τα social media φαίνεται να αποκτά όλο και πιο δυναµικό χαρακτήρα, παρουσιάζοντας αναφανδόν την αδιαφορία ορισµένων µέσα από την εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ο Ηλίας Καλφακάκος, χρησιµοποιώντας ένα ιδιαίτερα έξυπνο και καυστικό χιούµορ για τα κακώς κείµενα στους δρόµους, προσπαθώντας όπως είπε να µετριάσει τον εκνευρισµό της στιγµής. «Τα social media ως ένα απλό µέσο, έχουν τη δική τους επίδραση. Με το Facebook να χρησιµοποιείται πολύ από τους κατοίκους της Καλαµάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, επιδρά ανάλογα στους χρήστες. Προσωπικά, θεωρώ πως η γκρίνια δεν είναι καλό πράγµα αλλά κάποιες φορές λειτουργεί θετικά. Μιλώντας για µένα, νιώθω το άλλοθι πως κάνω ενέργειες για να βελτιώσω την κατάσταση αυτή, οπότε όταν κάνω σχετικές αναρτήσεις τις υπερασπίζοµαι ανάλογα, βάζοντας µια πιο… ευφάνταστη νότα. Γενικώς, όταν δεν υπερβάλεις και όταν δεν προσβάλεις σε αυτά που λες και γράφεις, ένα καλό πλασάρισµα είναι πιο εύκολο να το καταλάβει κανείς και να το συζητήσει, µιας και από αυτή τη διαδικασία είναι πιο πιθανό να “ξυπνήσουν” µνήµες την επόµενη φορά» δήλωσε.

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Σχετικά µε τη δηµιουργία αντικειµένων πολιτισµού σε εκτυπωτές 3D, µε σκοπό ένα τυφλό άτοµο να παίρνει έτσι στα χέρια του πρακτικά ένα τρισδιάστατο αντικείµενο, αντίγραφο του κανονικού και µε τα χέρια του να το περιεργάζεται, καταλαβαίνοντας τι είναι ακριβώς αυτό που έχει µπροστά του, ο Ηλίας Καλφακάκος επεσήµανε την θερµή αποδοχή που έλαβαν από άτοµα µε προβλήµατα όρασης, τονίζοντας πως αρχικός σκοπός του “Σπόρου” ήταν να λειτουργήσει ως παράδειγµα και όταν η Καλαµάτα αποκτήσει µια ευρύτερη τουριστική ταυτότητα και στρατηγική που θα περιέχει και κοµµάτια επισκεψιµότητας από ανάπηρα άτοµα, να αποτελέσει βάση σε ένα χώρο πολιτισµού όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας ως περιοχή µικρά βήµατα για κάτι πιο µεγάλο στην πορεία, έχοντας ξεκινήσει από κάπου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ FAKE NEWS

Τέλος, σχετικά µε το πρόγραµµα «Επιµόρφωση στον εντοπισµό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρµας για την καταγραφή επιχειρηµάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Active Citizens Fund, µε φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος”, ο Ηλίας Καλφακάκος ενηµέρωσε αρχικά πως παρακολούθησε ένα συνέδριο στη Βουλγαρία για την παραπληροφόρηση, αντλώντας όπως είπε ωραίες ιδέες. «Στο πλαίσιο αυτό θέλουµε να βρούµε το χρόνο µαζί µε τον Βασίλη Πουλόπουλο για να στήσουµε ένα υποπρόγραµµα, που θα αφορά την εκπαίδευση επιχειρήσεων, δηµοσιογράφων και φορέων, ενηλίκων ουσιαστικά σε διάφορες κατηγορίες. Mε τα fake news να είναι άµεσα συσχετισµένα µε την τεχνολογία η οποία είναι στον πυρήνα του “Σπόρου”, είναι ένα χρήσιµο θέµα, γι’ αυτό είναι στα πλάνα µας µέσα στο Φθινόπωρο να τρέξουµε αυτό το πρόγραµµα. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις επισκέψεις στα σχολεία για ενηµέρωση σχετικά µε τις ψευδείς ειδήσεις, σηµείωσε πως όποιο σχολείο το επιθυµεί µπορεί να απευθυνθεί στον “Σπόρο” και να γίνει η σχετική παρουσίαση. Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεσσηνία το 2021 και αφορούσε κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα (µαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεµόνες). «Γενικώς, πιστεύουµε πολύ στην εκπαίδευση, γι΄ αυτό την εντάσσουµε συνεχώς στα προγράµµατα µας, προσπαθώντας ότι ξεκινάµε να µην το αφήνουµε στην πορεία. Το µόνο αρνητικό είναι ο χρόνος που δεν µας φτάνει, δεδοµένου πως όλα αυτά κινούνται στην εθελοντική µας προσπάθεια. Σκοπός µας είναι να είµαστε όσο πιο χρήσιµοι µπορούµε στην πόλη µας, αποδεικνύοντας το µε πράξεις» κατέληξε.