Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 21:45

Όμιλοι καινοτομίας στο Πειραματικό Δημοτικό Καλαμάτας

 

 

 

Με ανακοίνωσή του το Πειραματικό 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας γνωστοποιεί ότι θα λειτουργήσουν την φετινή σχολική χρονιά 11 συνολικά  Όμιλοι Αριστείας, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “οι Όμιλοι στόχο έχουν την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων μέσω της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και αφορούν σε γνωστικούς τομείς όπως η γλώσσα, η λογοτεχνία, η ιστορία, οι φυσικές επιστήμες, η ρομποτική κ.λπ. καθώς και άλλα πεδία όπως οι τέχνες, ο αθλητισμός, η πολιτιστική κληρονομιά κ.ά. Στο πλαίσιο λειτουργίας τους αξιοποιούνται σύγχρονες διδακτικές μεθοδολογίες και μέσα διδασκαλίας, αναπτύσσεται καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιούνται συνεργασίες με Α.Ε.Ι., Ερευνητικά Κέντρα, Ιδρύματα κ.ά.

Οι Όμιλοι σχεδιάζονται και υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς του Σχολείου και θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλονται από τη Δευτέρα 2 έως την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023.

Για τις εγγραφές, τις συνθήκες παρακολούθησης και το ωράριο λειτουργίας τους ισχύουν τα εξής:

  •    Τους Ομίλους μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές και τις μαθήτριες τόσο του Πειραματικού Σχολείου όσο και των άλλων Δημοτικών Σχολείων του Νομού. Σχετική ενημέρωση θα γίνει μέσω της Π.Ε. Μεσσηνίας σε όλες της σχολικές μονάδες του ν. Μεσσηνίας.
  •    Ένας μαθητής μπορεί να συμμετάσχει σε δύο (2) ομίλους κατ’ ανώτατο όριο.
  •    Η επιλογή των μαθητών γίνεται είτε με κλήρωση είτε με άλλες διαδικασίες επιλογής αιτιολογημένες από τον υπεύθυνο του Ομίλου
  •    Η λειτουργία των ομίλων πραγματοποιείται μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου, σε εβδομαδιαίο ωράριο που καθορίζει το σχολείο και διαρκεί 2 διδακτικές ώρες.
  •    Για να θεωρηθεί επιτυχής η συμμετοχή των μαθητών στον όμιλο απαιτείται: (α) η συστηματική παρακολούθηση και (β) η εκπόνηση εργασιών ή η πραγματοποίηση οποιουδήποτε άλλου έργου το οποίο  ανατίθεται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του ομίλου.
  •    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ομίλου χορηγείται στους μαθητές και τις μαθήτριες  πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής.

 

Για τη σχολική χρονιά 2023-24 προσφέρονται οι παρακάτω όμιλοι:

  1.   Απ’ τον τόπο που είμαι εγώ ξεύρουν ν΄ αγαπούν: παραδοσιακοί χοροί- λαϊκοί χοροί
  2.   Ας δημιουργήσουμε…
  3.   Δημιουργική γραφή
  4.   Η Ιστορία… αλλιώς
  5.   Μαθαίνουμε δημιουργώντας και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια
  6.   Οι μικροί σελιδοδείκτες
  7.   Ρομποτική
  8.   Στα χνάρια της  αρχαίας τραγωδίας: από το πότε, το πώς και το γιατί, στη σκηνή
  9.   Στο Μαγικό Κόσμο του Κινηματογράφο
  10.   Το μαγικό εργαστήρι της κυρίας Επιστήμης
  11.  Φυλο…σοφούμε

Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτική περιγραφή των ομίλων και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να απευθύνονται στη ιστοσελίδα του Πειραματικού Δημ. Σχολείου

https://peiramatikodimkal.gr/omiloi-2023-2024/".

 

Ενημέρωση για την  χρήση των φαρμάκων

 

Ενημερωτική δράση για την χρήση των φαρμάκων υλοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πειραματικό 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας από τον Οργανισμό “Givmed”, που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται. Με αφορμή την εν λόγω δράση, το σχολείο ξεκινά την συγκέντρωση αχρησιμοποίητων φαρμάκων για κοινωφελή σκοπό. Η συλλογή θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, οπότε τα φάρμακα θα παραχωρηθούν σε κοινωφελή φορέα για χρήση από άτομα ευπαθών ομάδων.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του σχολείου αναφέρει:

“Η διαδικτυακή δράση ενημέρωσης και συζήτησης διάρκειας περίπου μίας ώρας με μαθητές και μαθήτριες αλλά και γονείς του Σχολείου, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και στόχο έχει να αναδυθούν τα ζητήματα της πρόσβασης στο φάρμακο, της δωρεάς φαρμάκου και των ωφελειών της. Σε συνέχεια της δράσης απευθύνθηκε πρόσκληση σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας για εθελοντική συγκέντρωση έως την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 αχρησιμοποίητων φαρμάκων, τα οποία θα δωριστούν σε κοινωφελή φορέα της ευρύτερης περιοχής με ωφελούμενους κοινωνικά ευπαθείς ομάδες”.