Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 14:02

Στην αναμονή ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Ο Νίκος Ματθιόπουλος για τα νέα σκευάσματα

Δεν ξεκίνησε τελικά ούτε χθες ο εμβολιασμός κατά της γρίπης χωρίς συνταγή γιατρού απευθείας από τα φαρμακεία, μπαίνοντας στην αναμονή φαρμακοποιοί και πολίτες τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τα μέλη του, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει από τα φαρμακεία ο εμβολιασμός κατά της γρίπης χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση.

Όπως ανέφερε στην “Ε” o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Ματθιόπουλος το αντιγριπικό εμβόλιο θα άρχιζε να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ στο φαρμακοποιό από την 1η Νοεμβρίου, ενώ τώρα και μετά την παραπάνω εξέλιξη θα εξακολουθήσει να απαιτείται συνταγογράφηση, μέχρι νεοτέρας. Σε ό,τι έχει να κάνει με το αλαλούμ που προέκυψε τον Σεπτέμβριο για τη συνταγογραφούμενη χορήγηση του ευρύτερα μέσα στο έτος, το υπ. Υγείας πήρε πίσω την αρχική του απόφαση, έπειτα και από τις αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας. Όπως είπε ο κ. Ματθιόπουλος, η Κυβέρνηση κατάλαβε πως η καλύτερη οδός για να πετύχει ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η καμπάνια του είναι αυτός των φαρμακείων. «Οντας πυλώνας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσω αυτών μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό 4.5 εκατομμυρίων ελλήνων ώστε να προλάβουμε την εποχική γρίπη» πρόσθεσε.

ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60

Εξι αντιγριπικά εμβόλια θα κυκλοφορήσουν φέτος όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο με θέμα «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Για πρώτη φορά μάλιστα φέτος, θα κυκλοφορήσουν και δύο ανοσοενισχυμένα εμβόλια. «Το ένα νέο σκεύασμα αφορά άτομα άνω των 60 και το άλλο άνω των 65, προοριζόμενα σε κάθε περίπτωση για κάποιες ειδικές ομάδες ασθενών, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, ώστε να έχουν καλύτερη ανοσολογική απόκριση. Βέβαια, αν κάνουν τα περσινά εμβόλια δεν σημαίνει πως δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, απλώς στην παρούσα φάση θεωρείται πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα αναπτύξουν καλύτερο ανασολογικό προφίλ» εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, λέγοντας πως λόγω του γεγονότος πως έχουν έρθει 350.000 κομμάτια πανελλαδικά σε πρώτη φάση, πρέπει να το κάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Η χορήγηση των δύο νέων εμβολίων θα γίνεται αποκλειστικά από τους γιατρούς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τέσσερα, ούτως ώστε να γίνεται ο ανάλογος διαχωρισμός με βάση την ηλικία» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας πως υπήρχαν και αντικειμενικά προβλήματα αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε για συνταγογράφηση όλων των εμβολίων. «Φανταστείτε πως σε απομακρυσμένα χωριά, θα έπρεπε ένας ηλικιωμένος να ταξιδέψει για χιλιόμετρα και να φτάσει σε κάποια πόλη που βρίσκεται ο γιατρός του για να του συνταγογραφήσει το εμβόλιο, για να γυρίσει μετά στον τόπο του και να το κάνει στο τοπικό φαρμακείο» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ο μέσος φαρμακοποιός επειδή γνωρίζει το προφίλ των ασθενών έχει την κρίση αν θα τον παραπέμψει στον γιατρό ή όχι ώστε να συνταγογραφήσει τα νέα εμβόλια. «Επειδή ο καιρός δεν προσαρμόζεται με την εποχή, ακόμα δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση για τα συγκεκριμένα εμβόλια. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένουμε το πρώτο κύμα εποχιακής γρίπης μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πότε θα αρχίσει ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο του μαζικά» παρατήρησε.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ

Σταθερή παρουσιάζεται η κατάσταση στα φαρμακεία της Μεσσηνίας το τελευταίο διάστημα ως προς το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που μονοπώλησε την επικαιρότητα τον περασμένο χειμώνα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας σημείωσε πως η πλειοψηφία των φαρμάκων είναι διαθέσιμα για το καταναλωτικό κοινό δίχως ζητήματα διαθεσιμότητας, με εξαίρεση αυτά που είναι σε έλλειψη τους τελευταίους μήνες, δηλαδή κάποιες μορφές ινσουλινών, αντιβιοτικά με δραστική ουσία την αμοξικιλλίνη, ορισμένα καρδιολογικά τα οποία επανέρχονται, κάποια κολλύρια και κάποια αναπνευστικά για παιδιά. «Στις κατηγορίες αυτές έχει μειωθεί η ένταση του φαινομένου των ελλείψεων, ωστόσο δεν παύει να είναι καθημερινός αγώνας η ανεύρεση φαρμάκων σε αρκετές περιπτώσεις» σημείωσε, διευκρινίζοντας σχετικά με τα παυσίπονα και τα αντιπυρετικά τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο των ελλείψεων στις αρχές του 2023 πως πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διάθεση τους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από πλευράς κορονοϊού, ο Νίκος Ματθιόπουλος δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη δυνατότητα του κόσμου να κλείσει αν το επιθυμεί τον εμβολιασμό του για τον covid-19 μέσω των φαρμακείων, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τα ακόλουθα. «Αν και οι συστάσεις των ειδικών λένε πως τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα, οι περισσότεροι διστάζουν να το κάνουν, με τις προβλέψεις να τείνουν στο συμπέρασμα πως οι άνω των 60 κυρίως θα εμβολιαστούν για τον κορονοϊό το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πρώτα κάνουν αυτό της γρίπης, δεδομένου και του καινούργιου στελέχους και των αυξημένων συμπτωμάτων όσο χειμωνιάζει» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η αύξηση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς στη διενέργεια rapid test ώστε να γνωρίζουν αν περνούν κάποια γρίπη ή αν είναι θετικοί στον covid. «Το άνοιγμα των σχολείων αλλά και οι εκλογές συνηγόρησαν ώστε τα κρούσματα να αυξηθούν» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως μπορεί πλέον να μην τίθεται θέμα καραντίνας σε περίπτωση θετικού τεστ, ωστόσο εφόσον μπορεί, καλό είναι κάποιος να προφυλάσσει τον ίδιο και τους γύρω του με έναν ιδιότυπο περιορισμό, φορώντας παράλληλα μάσκα σε κλειστούς χώρους όταν βγαίνει από το σπίτι.