Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 08:07

“Πυραμίδες” διάδοσης παιδικής πορνογραφίας

Γράφτηκε από την
“Πυραμίδες” διάδοσης παιδικής πορνογραφίας

 

Της Νικολέττας Κολυβάρη

Για μια νέα μέθοδο ανταλλαγής και γρήγορης διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material - CSAM) με σκοπό την απόκτηση κέρδους στην οποία μπορούν να εκτεθούν τυχαίοι και ανυποψίαστοι χρήστες, προειδοποιεί η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr. Η ανησυχητική νέα τάση στηρίζεται σε ιστότοπους που λειτουργούν και συντηρούνται με το σύστημα της πυραμίδας και με τη διαδικασία της “πρόσκλησης” προς τις ιστοσελίδες που εμπεριέχουν το παράνομο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, παρέχουν στους χρήστες τους συνδέσμους και στη συνέχεια τους δίνουν κίνητρα μέσω ενός “συστήματος πόντων” να μοιράζονται ευρέως τον σύνδεσμο. Όσο περισσότερα άτομα κάνουν “κλικ” τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται, γεγονός που επιτρέπει στον αρχικό χρήστη να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και της Γραμμής Βοήθειας Help Line, γιατρός Γιώργος Κορμάς, μιλώντας στην “Ε” εφιστά την προσοχή στους χρήστες του Διαδικτύου, καθώς ο καθένας μπορεί να πατήσει ανυποψίαστος πάνω σε έναν σύνδεσμο.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ

“Σε κάθε περίπτωση, όσοι είμαστε στο Διαδίκτυο, δεν πρέπει να πατάμε πάνω σε συνδέσμους που μας στέλνονται με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και από τα πιο στενά μας άτομα”, συμβουλεύει ο Γιώργος Κορμάς. Παράλληλα, επισημαίνει ότι “υπάρχει κενό ασφαλείας στο θέμα αυτό και πέρα από τις οικονομικές άπατες μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε εγκληματικές ενέργειες, όπως την κατοχή παιδοπορνογραφικού περιεχομένου”.

Αυτός ο νέος τρόπος ανταλλαγής και γρήγορης διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο (CSAM) στηρίζεται όπως περιγράψαμε σε ιστότοπους που λειτουργούν και συντηρούνται με το σύστημα της πυραμίδας. Έτσι, όσες περισσότερες “προσκλήσεις” αποστέλλονται, τόσοι περισσότεροι πόντοι συλλέγονται και υπάρχει αυξημένη πρόσβαση στο παράνομο περιεχόμενο.

 

ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ SPAM

Ένας άλλος τρόπος είναι όταν οι σύνδεσμοι στέλνονται με τη μορφή spam σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο περισσότερα άτομα κάνουν “κλικ”, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται, γεγονός που επιτρέπει στον αρχικό χρήστη να έχει πρόσβαση σε περισσότερα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Oυσιαστικά, οι εγκληματίες που διαχειρίζονται αυτούς τους ιστότοπους σκόπιμα ωθούν ανυποψίαστους χρήστες να ανοίξουν τους συνδέσμους που τους στέλνονται και να παρακολουθήσουν άθελά τους βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Επωφελούνται οικονομικά από την αυξημένη επισκεψιμότητα που δημιουργείται καθώς και από τους παραβάτες που ενδεχομένως αγοράζουν παράνομο περιεχόμενο από τους ιστότοπους.

 

ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή διάδοσης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης CSAM αναγνωρίστηκε ως νέα τάση το 2022 από τους αναλυτές περιεχομένου του παγκόσμιου δικτύου “Inhope”. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα στον “Inhope” που να παρέχουν μια πιο λεπτομερή στατιστική εικόνα για αυτές τις πλατφόρμες.

Eνδεικτικά, αναφέρεται πάντως ότι από φέτος τον Ιούλιο οπότε και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι ιστότοποι, το Internet Watch Foundation (IWF) -που είναι ο υπεύθυνος οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εύρεση και την αφαίρεση εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το Διαδίκτυο- έχει διερευνήσει περισσότερες από 4.774 αναφορές και οι αναλυτές του εντόπισαν 168 ιστότοπους που περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;

Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε να εξαλειφθεί το παράνομο υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Πίσω από κάθε εικόνα ή βίντεο κρύβεται ένα πραγματικό παιδί. Για το λόγο αυτό, η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SafeLine.gr και ο Γιώργος Κορμάς συμβουλεύουν “να μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους που σας αποστέλλονται μέσω email ή κοινωνικών δικτύων. Εάν παρατηρήσετε χρήστες ή ομάδες στο διαδίκτυο που προσπαθούν να ενθαρρύνουν άλλους χρήστες να επισκεφθούν ιστότοπους, να είστε επιφυλακτικοί και να μη διστάσετε να κάνετε αναφορά. Εάν εντοπίσετε επιβλαβές ή παράνομο υλικό, φροντίστε να το αναφέρετε αμέσως στην ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine.gr".


NEWSLETTER