Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 09:30

Slackline: Ένα χόμπι... ακατάλληλο για υψοφοβικούς - Ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί στην Καλαμάτα

Το slackline συστήνει τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα η σχολή σύγχρονου τσίρκου “Skycrew Circus Arts”.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι ισορροπίας πάνω σε τεντωμένο ιμάντα το οποίο έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο και σταδιακά βρίσκει όλο και περισσότερους φίλους και στην Ελλάδα. Σε αυτό, ο αθλητής ισορροπεί σε έναν ιμάντα ή ένα σχοινί που είναι δεμένο σε δύο άκρες, είτε πρόκειται για δύο δέντρα, είτε για τις δύο αντικριστές κορυφές ενός φαραγγιού. Όταν μιλάμε δε για ύψος που ξεπερνά τα 10 μέτρα τότε η ενασχόληση αυτή ξεφεύγει από την αρχική της ονομασία, μεταπηδώντας στην κατηγορία highline, η οποία μπορεί να αφορά την μετακίνηση για παράδειγμα ανάμεσα σε δύο ψηλά κτήρια.  Ανάλογα με το ύψος, μεγαλώνει και ο βαθμός δυσκολίας της προσπάθειας ώστε να καταφέρει κάποιος να φτάσει από τη μία άκρη στην άλλη, κάνοντας το ακόμα πιο ποθητό.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος 

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Μιλώντας στην “Ε” ο εκπαιδευτής και ακροβάτης του “Skycrew Circus Arts” Δημήτρης Καούρης ανέφερε αρχικά πως το slackline είναι μια από τις κατηγορίες στις οποίες κινείται η σχολή, με το ενδιαφέρον στην Καλαμάτα να βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με ορισμένους μαθητές της σχολής να ασχολούνται και με αυτό, στο πλαίσιο μιας γενικότερης εκπαίδευσης σε όλες τις τέχνες του τσίρκου.

«Το slackline το εντάξαμε από την ίδρυση της σχολής το 2020, ωστόσο ως δραστηριότητα στην Καλαμάτα είχε κάνει την εμφάνιση της ακόμα πιο πριν, από κάποια παιδιά που μαζεύονταν για το σκοπό αυτό, προσελκύοντας στη συνέχεια και άλλο κόσμο, θαυμάζοντας τους. Ενας από τους πρωτοπόρους στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα πάνω στο slackline ήταν ο Βαγγέλης Κρόμπας ο οποίος ήταν εκπαιδευτής στην πόλη μας, μέχρι να μετακομίσει στην Αθήνα» μας πληροφόρησε, τονίζοντας πως είναι η μοναδική σχολή που ασχολείται με αυτό το είδος στη Μεσσηνία. «Ο Νομός μας γενικότερα προσφέρεται τόσο για slackline όσο και για highline, διαθέτοντας διάφορες τοποθεσίες με φυσική ομορφιά, όπως είναι ο Ταΰγετος ή το Πολυλίμνιο. Φυσικά, και ο αστικός ιστός της πόλης είναι ιδανικός, καθώς πρόκειται για μια ευέλικτη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και πάνω από το νερό, κατά το λεγόμενο waterline, το οποίο είχαμε κάνει παλιότερα με τον Βαγγέλη στο Ακρογιάλι» συμπλήρωσε.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ

Σχετικά με την μεταπήδηση από το ένα επίπεδο στο άλλο, ο Δημήτρης Καούρης ενημέρωσε πως για να κάνει κάποιος highline πρέπει να κάνει πρώτα τουλάχιστον δύο χρόνια slackline. «Εκτός των άλλων, πέρα από τη φυσική κατάσταση υπάρχει και νοητική προετοιμασία, καθώς το slackline συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τον διαλογισμό. Πρέπει ουσιαστικά να αδειάσεις το μυαλό σου για να μπορέσεις να ισορροπήσεις» εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο ενδιαφερόμενος να μην έχει υψοφοβία. Αναφορικά με τις ηλικίες που μπορούν να ξεκινήσουν πάνω στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πρόσθεσε πως δεδομένου ότι τα παιδιά ξεκινούν από μικρά την ενασχόληση τους με τα ακροβατικά σε πολλές περιπτώσεις, εφόσον οι γονείς τους τα γράψουν σε μια τέτοια σχολή δεν είναι διόλου απίθανο να φτάσουν γρήγορα στο υψηλό επίπεδο. «Η μόνη περίπτωση να μην δεχτούμε κάποιον, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ιλίγγους. Κατά τα άλλα είναι μια ήπια ενασχόληση, καθώς δεν υπάρχουν στο ξεκίνημα επιβαρύνσεις για το σώμα» συμπλήρωσε, λέγοντας σχετικά με το slackline πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ακόμα και από τα 10 εκατοστά, ανεβαίνοντας σταδιακά ύψος. 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ως προς τα οφέλη που κερδίζουν όσοι ασχολούνται με το slackline, ο Δημήτρης Καούρης παρατήρησε πως είναι ιδανική δραστηριότητα για το σώμα σε πρώτη φάση, ενώ στη συνέχεια καλλιεργούνται ικανότητες όπως η συγκέντρωση, η αντίληψη και ο συντονισμός του σώματος. «Παράλληλα, είναι μια ενασχόληση όπου κάποιος μπορεί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, καθώς στη διαδικασία μπαίνει αναπόφευκτα ο φόβος της πτώσης, ο οποίος σταδιακά ξεπερνιέται» συνέχισε, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για άθλημα όπως αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά για τέχνη της ισορροπίας, καθώς η ιδέα αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα από το τσίρκο. «Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να το εντάξουμε στα αθλήματα, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια δραστηριότητα που προσφέρει όμορφες και έντονες στιγμές. «Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως το slackline δεν είναι επικίνδυνο, όπως σχεδόν οποιοδήποτε χόμπι, αρκεί να μην αλλάξει κανείς το περιβάλλον και τις συνθήκες. Ετσι, το slackline εν προκειμένω που γίνεται αρχικά σε έναν ελεγχόμενο χώρο όπως είναι μια σχολή, είναι απόλυτα ασφαλές, όπως ασφαλές είναι και εκτός των τεσσάρων τοιχών, εφόσον χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός» ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως μπορεί να γυμνάσει δευτερεύουσες μυϊκές ομάδες, που είναι δύσκολο να γυμναστούν με πιο παραδοσιακές μορφές εκγύμνασης, όπως είναι το γυμναστήριο.

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ

Σχετικά με την ευρύτερη έννοια του τσίρκου και πως αυτό έχει αλλάξει μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ο Δημήτρης Καούρης διευκρίνισε αρχικά πως η “Skycrew Circus Arts” είναι η πρώτη σχολή σύγχρονου τσίρκου στη Μεσσηνία. «Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν περιέχει ζώα, συμμετέχοντας μονάχα άνθρωποι. Πρόκειται για ένα συνδυασμό των τεχνών του τσίρκου, του χορού δηλαδή και του θεάτρου. Είναι η τελευταία μορφή τσίρκου σε αντίθεση με την παραδοσιακή του μορφή, την οποία έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, ειδικά στην Ελλάδα, δηλαδή μια περιπλανώμενη σκηνή που πάει από πόλη σε πόλη και παρουσιάζει συγκεκριμένα acts, τα οποία όμως δεν έχουν κάποιο βαθύτερο νόημα και μήνυμα, κάτι που δεν ισχύει με το σύγχρονο τσίρκο, από το οποίο ο θεατής μπορεί να βιώσει καταστάσεις, όπως στο θέατρο» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η σχολή στα λίγα χρόνια παρουσίας της, έχει ήδη δώσει το παρών σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, στο Φεστιβάλ του Μαγγανιακού, σε αυτό της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας κ.α. «Ακόμα έχουμε κάνει δικές μας παραστάσεις ενώ έχουμε συμμετάσχει και σε συναυλίες υποστήριξης, κάνοντας παράλληλα προγράμματα κοινωνικού τσίρκου με το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας» κατέληξε.