Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 09:15

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Καλαμάτας: 10 χρόνια «ασπίδας» απέναντι στη βία

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργάνωσε την Τετάρτη το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων βίας του Δήμου Καλαμάτας, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, για ένα θέμα το οποίο δυστυχώς γιγαντώνεται, αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Εχοντας συμπληρώσει ήδη 10 χρόνια λειτουργίας το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών συνεχίζει να παρέχει δωρεάν και με απόλυτη εμπιστευτικότητα υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, ενθαρρύνοντας και βοηθώντας τες να άρουν την επιτρεπτικότητα απέναντι στη βία.

Σε ρόλο συντονιστή, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, έκανε λόγο για ανάγκη διαφοροποίησης του πατριαρχικού μοντέλου, τονίζοντας πως ακόμα και σήμερα δεν λείπουν τέτοιες περιπτώσεις. «Το ανησυχητικό είναι πως η έμφυλη βία έχει παρουσιάσει αύξηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 28%» ανέφερε, τονίζοντας πως δεν αυξήθηκαν απαραίτητα τα περιστατικά, αλλά οι γυναίκες που “έσπασαν” τη σιωπή τους, απευθυνόμενες στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Στη συνέχεια, η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου ανέλυσε τα δεδομένα και τα στατιστικά γύρω από την έμφυλη βία, σε συνάρτηση με την Παγκόσμια Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η ψυχολόγος Δήμητρα Μιχαλοπούλου εστίασε στα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να λάβει υπόψη της μια γυναίκα, τα οποία εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια μιας σχέσης, όπως ο έλεγχος, η χειριστικότητα, η ζηλοτυπία κ.α. «Η επίκριση, η αμφισβήτηση και η ενοχοποίηση του θύματος τόσο από οικείους όσο και από φορείς δεν βοηθούν τη γυναίκα θύμα. Η ύπαρξη παιδιών και τα στερεότυπα γύρω από το διαζύγιο, οι πεποιθήσεις γύρω από τη θέση και το ρόλο της, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτρεπτικότητα τέτοιου τύπου συμπεριφορών» σχολίασε, τονίζοντας πως η οικονομική εξάρτηση από τον δράστη συνηγορεί στην κατάσταση αυτή. Υπενθύμισε δε, πως τις περισσότερες φορές υπάρχει ιστορικό κακοποίησης κατά τη παιδική ηλικία, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κύκλο της βίας, αφού αναπαράγεται στην ενήλικη ζωή η πρώτη εμπειρία. «Η αποσιώπηση συντηρεί και διαιωνίζει το πρόβλημα. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει τρόπος, αν μιλήσουμε» υπογράμμισε.

Η κοινωνιολόγος Βασιλική-Σοφία Κατσίποδα αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σκοπός της οποίας ήταν και είναι η ανάδειξη ενός φαινομένου με παγκόσμια διάσταση. Στη συνέχεια, στάθηκε στον ορισμό της έμφυλης βίας, υπενθυμίζοντας τις στατιστικές που αναδεικνύουν το φαινόμενο αυτό, αποτελώντας μια από τις συνηθέστερες και βαθύτερα ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφορικά με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, ενημέρωσε πως παρέχει νομική, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή στήριξη αλλά και παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας, η τοποθεσία των οποίων είναι άγνωστη σε τρίτους.

Η κοινωνική λειτουργός Μαρία Στρατάκου διευκρίνισε πως η πλειοψηφία των γυναικών δεν συνειδητοποιεί εξ αρχής πως είναι θύμα σε μια σχέση. «Μέσα από την συμβουλευτική υποστήριξη της υπηρεσίας μας, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τη γυναίκα να αρχίσει να αναγνωρίζει τα σημάδια της κακοποιητικής σχέσης» συμπλήρωσε, πληροφορώντας πως μια γυναίκα μετά από ένα περιστατικό βίας μπορεί να απευθυνθεί στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, καλώντας στο 100, στις εισαγγελικές αρχές, στο νοσοκομείο εφόσον υπάρχει σωματική βία, στη γραμμή SOS 15900, στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στα συμβουλευτικά κέντρα της χώρας, τα οποία αναλαμβάνουν με εχεμύθεια τη μεταφορά γυναικών και των παιδιών τους στους ξενώνες φιλοξενίας, όταν κινδυνεύουν.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Αστυνομική Υποδιευθύντρια και διαπιστευμένη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας Μαρία Καραγιάννη, η οποία μοιράστηκε στοιχεία που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως μια στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί σωματική – σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών, μια στις είκοσι γυναίκες έχει υπάρξει θύμα βιασμού, πάνω από το 55% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ενώ μια στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από ένα ενήλικο στην παιδική της ηλικία, νούμερα που τα χαρακτήρισε τρομακτικά, προερχόμενα όπως είπε από τον εργασιακό χώρο μέχρι τον κοντινό κύκλο. Βάση της εμπειρίας της, σημείωσε πως για να καταγγείλει μια γυναίκα που είναι θύμα βίας τον σύντροφό της, συνήθως έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 35 επεισόδια βίας, έχοντας ουσιαστικά εθιστεί. Παράλληλα, δήλωσε πως το 2022 πανελλαδικά ήταν το έτος με τη μεγαλύτερη έξαρση πάνω στο ζήτημα αυτό, το οποίο συνδυάστηκε με τις περισσότερες δολοφονίες. «Δικαίωμα δεν έχει μόνο το θύμα να καταγγείλει τη βία που του ασκείται, αλλά κάθε ένας από εμάς που γίνεται κοινωνός και θα αντιληφθεί οποιαδήποτε πράξη βίας» πρόσθεσε, δίνοντας στη συνέχεια πληροφορίες για τη σειρά που ακολουθείται από την ΕΛ.ΑΣ. όταν πρέπει να παρέμβει. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως λειτουργεί πιλοτικά μια εφαρμογή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το όνομα “Panic Button”, μέσω της οποίας όταν μια γυναίκα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσω του κινητού τους ειδοποιεί τις Αρχές με το πάτημα ενός κουμπιού και δίνει το στίγμα πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, δικηγόρος Δημήτρης Καούνης, χαρακτήρισε μάστιγα την έμφυλη βία, λέγοντας πως είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την κοινωνία. Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, σχολίασε πως επιδέχεται βελτιώσεις, όπως αυτή που ήρθε στην επικαιρότητα πρόσφατα για την προστασία των μαρτύρων, οι οποίοι στο παρελθόν δυσκολευόντουσαν να προσχωρήσουν σε κάποια καταγγελία, με σκοπό να μην μπλέξουν με τις επακόλουθες διαδικασίες. «Οι υποθέσεις που φτάνουν στη νομική τους αντιμετώπιση είναι ένα μικρό ποσοστό. Αρα, πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα πείσουμε το μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που δεν φτάνουν στα δικαστήρια, εν τέλει να φτάσουν» ανέφερε, τονίζοντας πως οι Εισαγγελικές, Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές πρέπει να ενημερώνουν τα θύματα για τους τρόπους αντιμετώπισης, τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, για τα μέτρα προστασία τους και για τις οικονομικές δυνατότητες που τους δίνονται.

Τέλος, η Επιμελήτρια Ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου, μίλησε για τους ανθρώπους οι οποίοι ήταν αδύναμοι να επεξεργαστούν την ισοτιμία ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα, προχωρώντας σε άλλο είδος διαχείρισης μέσα στο σπίτι τους. «Οι πιο ανίκανοι να διαχειριστούν σωστά μια τέτοια κατάσταση επιλέγουν τη βία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έξαρση περιστατικών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια» επισήμανε, υπογραμμίζοντας πόσο επηρεάζεται ένα παιδί σε ένα σπίτι, βιώνοντας τέτοιου είδους καταστάσεις. «Αν δεν είσαι ικανός να προστατέψεις το παιδί σου ακόμα και από την θέαση τέτοιων σκηνών, ο νόμος σε θεωρεί πιθανά ανίκανο για να ασκείς τη γονική μέριμνα» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας το ζήτημα που υπάρχει σχετικά με το ποιος φορέας αναλαμβάνει τη συμβουλευτική των δραστών.

Με το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου αναπτύχθηκαν ζητήματα σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης.