Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 13:16

Καλαμάτα: Σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλες και ανάλογες υποδομές αλλά και να υπάρξει λύση με την έλλειψη εκπαιδευτικών, τέθηκαν επί τάπητος από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ειδικών σχολείων της Καλαμάτας και την Ένωση Γονέων του Δήμου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη από εκπροσώπους των συλλόγων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, γνωστοποιήθηκαν στοιχεία και καταστάσεις σχετικά με τα ειδικά σχολεία του Δήμου Καλαμάτας που μόνο σε Ευρωπαϊκή πόλη δεν παραπέμπουν, υπενθυμίζοντας πως εν έτη 2023, τα ΑμεΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες "δεύτερης κατηγορίας".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας Γρηγόρης Οικονομόπουλος αναφέρθηκε πως διεκδικούνται σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, παράλληλη στήριξη μαθητών από νοσηλευτή και ειδικό βοηθητικό προσωπικό από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου, πλήρης προσβασιμότητα σε όλα τα σχολεία, πρώιμη διάγνωση σε δημόσιες και δωρεάν δομές από βρεφική ηλικία απ' όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό, δημιουργία μεταλυκειακής δομής με ευθύνη της πολιτείας, επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, ασφαλή μεταφορά μαθητών, κ.α. «Σαν Ενωση, θα είμαστε πάντα δίπλα σε αυτά τα σχολεία ώστε να διεκδικούμε ότι χρειάζονται, μαζί τους» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα με οποιοδήποτε τρόπο τα ζητήματα των συγκεκριμένων σχολείων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων & κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Καλαμάτας Αγγελική Ταυλαρίου, στάθηκε στην υποτίμηση της Ειδικής Αγωγής, δεδομένου πως η αίθουσα που έλαβε χώρα η συνέντευξη τύπου χρησιμοποιείται για πολλές ανάγκες των παιδιών, λόγω έλλειψης χώρων. Η ίδια, μίλησε για προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως για το κτηριακό πρόβλημα που αφορά και το Ειδικό Δημοτικό αλλά και το Ειδικό Γυμνάσιο καθώς και για την έλλειψη προσωπικού και στα τρία σχολεία. Παράλληλα, υπενθύμισε ανοιχτά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. «Πρόκειται για τη δημιουργία παιδικού σταθμού ΑμεΑ, ενός κέντρου διημέρευσης το οποίο θα έλυνε τα χέρια των γονέων που δεν μπορούν να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους όταν έχουν δουλειά και τη δυσαναλογία εκπαιδευτικών και μαθητών σε ένα τμήμα» σημείωσε, τονίζοντας σχετικά με το σχολείο που αντιπροσωπεύει πως παρότι έχει γίνει αίτημα για συντήρηση στις τουαλέτες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και για τοποθέτηση οικίσκων, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, παρότι υπήρχαν δεσμεύσεις. 

Εκ μέρους του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων & κηδεμόνων Γιώργος Τζιάβας έκανε λόγο για δύο βασικά προβλήματα του σχολείου που αφορούν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που δεν έχουν καλυφτεί παρότι ολοκληρώνεται το μισό ακαδημαϊκό έτος, καθώς και το κτηριακό, για το οποίο η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αποκαρδιωτική. «Από την πλευρά μας κάνουμε συνέχεια αιτήματα στο Δήμο να μας δώσει νέες αίθουσες, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται, μη απατώντας καν στις εκκλήσεις μας. Εχουμε φτάσει στο σημείο τα παιδιά να μην έχουν αίθουσες, οπότε αν αυτό είναι πολιτισμός από πλευράς Δήμου, μπορεί να τον χαίρεται» είπε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας πως η πολιτεία βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία, μη μπορώντας να τους στηρίξει με πράξεις και έργα. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως ο Δήμος δημιούργησε πέρυσι μια αίθουσα χωρίς παράθυρο, γνωρίζοντας πως σε αυτή θα μπουν παιδιά με αισθητηριακά προβλήματα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Αθηνά Σπανού, υπογράμμισε τις ελλείψεις προσωπικού που συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου, με αποτέλεσμα τα παιδιά αναγκαστικά να σχολάνε νωρίτερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυσκολία των γονέων να τα παραλάβουν. «Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να έχουν ίση μεταχείριση από την πολιτεία με τα υπόλοιπα» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας το αίτημα που έχει γίνει στο παρελθόν να συνεχίζουν τα παιδιά την εκπαίδευση και μετά το ΕΕΕΕΚ, δίχως να έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση. Ακόμα, διευκρίνισε πως εστάλη πρόσφατα ένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση του ζητήματος με το προσωπικό, χωρίς κάποια ανταπόκριση.

Η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας Αγγελική Μαλαπέτσα, σχολίασε το γεγονός της μόνιμης διεκδίκησης από τους γονείς για αυτονόητα πράγματα, για τα οποία η πολιτεία οφείλει να μεριμνεί. «Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν την εκπαίδευση που χρειάζονται για να μπορέσουν όπως όλα να κατακτήσουν δεξιότητες, να ζήσουν όσο πιο αυτόνομα γίνεται και να είναι λειτουργικοί πολίτες» σχολίασε, λέγοντας πως με τα “δεδομένα” κενά που ανακοινώνονται κάθε χρόνο αναφορικά με τις διδακτικές ώρες, οι επιθυμίες αυτές πάνε πίσω. Η κα Μαλαπέτσα συμπλήρωσε το πόσο δύσκολο έως ακατόρθωτο είναι ένας απόφοιτος του ΕΕΕΕΚ να εργαστεί, αποσαφηνίζοντας πως για τα παιδιά με πιο σοβαρές δυσκολίες δεν υπάρχει σχεδόν καμία δομή που να τα δέχεται. Για το μείζον ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού μίλησαν και γονείς παιδιών, τονίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται με την παραλαβή των παιδιών στο σπίτι, τη στιγμή που οι ίδιοι εργάζονται.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τα ταξί και τις ώρες, μιας και τα οχήματα εξυπηρετούν μαθητές ταυτόχρονα από δύο σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι αναγκασμένα να παραμένουν στο ταξί για αρκετή ώρα.

Τ.Αν.