Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 09:03

Καλαμάτα: Εκπαίδευση πυροσβεστών σε εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Φλόγες ξεπηδούν από μία εστία μαγειρέματος ενώ δίπλα βρίσκονται φιάλες υγραερίου, την ίδια στιγμή ένα υπνοδωμάτιο τυλίγεται στις φλόγες με τη φωτιά να επεκτείνεται και σε άλλους χώρους της οικίας, ενώ μέσα έχει εγκλωβιστεί ένας άνθρωπος.

Αυτό είναι ένα από τα σενάρια εκπαίδευσης των πυροσβεστών με πραγματική φλόγα προπανίου, στον αυτοκινούμενο εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς Fire Dragon του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από χθες και μέχρι αυτή την Παρασκευή, από 20 πυροσβέστες την κάθε ημέρα των ΠΥ Καλαμάτας και Γαργαλιάνων εκπαιδεύονται σε αστικά συμβάντα όπως πυρκαγιά σε γραφείο, κατοικία ή και αποθήκες στον προβλήτα 6 του λιμανιού της Καλαμάτας, αρχικά στη θεωρία και στη συνέχεια στην πράξη μέσα στον εξομοιωτή. Με τους πυροσβέστες να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλές εστίες φωτιάς, κάνοντας παράλληλα και διάσωση εγκλωβισμένου σε έναν κλειστό χώρο μόλις 30 τ.μ., ενώ την ίδια ώρα οι διαμερισματοποιημένοι χώροι του Fire Dragon κατακλύζονται από τεχνητούς καπνούς γλυκερίνης.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του πενθημέρου συνολικά 100 πυροσβεστικοί υπάλληλοι της ΔΙΠΥΝ Μεσσηνίας. Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, δήλωσε σχετικά:

“Η πρώτη μέρα της πενθήμερης εκπαίδευσης βασίζεται στη συμπεριφορά της πυρκαγιάς, στην έρευνα και διάσωση και στην κατάσβεσή της, σε διαμερισματοποιημένους χώρους, όπως είναι αποθήκες, διαμερίσματα και παρόμοιοι χώροι.

Στον εξομοιωτή, το Fire Dragon, το οποίο το έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά το 2017 στην Καλαμάτα, θα εκπαιδευτούν 20 άτομα την κάθε ημέρα, δηλαδή 100 άτομα από το Νομό Μεσσηνίας και από την ΠΥ Καλαμάτας και Γαργαλιάνων με τα κλιμάκιά τους, ώστε το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι να είναι εκπαιδευμένοι στις αστικές πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους”.

 

ΣΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ο αντιπύραρχος Γιώργος Κονίδας, επικεφαλής της ομάδας του αυτοκινούμενου εξομοιωτή Fire Dragon, ανέφερε σε δηλώσεις του:

“Βρισκόμαστε αυτή την εβδομάδα στην Καλαμάτα για να εκπαιδεύσουμε 100 συναδέλφους. Είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική, και αφορά πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους. Ο εξομοιωτής Fire Dragon είναι ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να επιμορφώσουμε τους συναδέλφους σε αστικά συμβάντα.

Προηγείται ένα θεωρητικό πρόγραμμα διάρκειας 4 ωρών όπου μεταδίδουμε καινούργια τεχνογνωσία (σ.σ. όπως εξήγησε αφορά τεχνογνωσία κατάσβεσης σύγχρονων δομικών υλικών που δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο) και ακολουθεί η πρακτική. Όλοι οι συνάδελφοι θα εξασκηθούν σε σενάρια πρακτικής άσκησης διάρκειας περίπου 15 λεπτών όπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πραγματικές φλόγες, πυκνό καπνό, να κάνουν κατάσβεση και να διασώσουν ένα θύμα”.

 

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Ο επικεφαλής της ομάδας του Fire Dragon αναφερόμενος στους λόγους που ο εξομοιωτής βρίσκεται στην Καλαμάτα, σημείωσε: “Βρισκόμαστε στην Καλαμάτα μετά από απόφαση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι μια εκπαίδευση που γίνεται ανά την Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει από το 2017 και η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη, κι είμαστε εδώ ξανά μετά από 7 χρόνια να δούμε το επίπεδο των συναδέλφων. Για το επίπεδο αυτό θα ενημερώσουμε τη διοίκηση του νομού, για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε”.

Καταλήγοντας ο αντιπύραρχος Γιώργος Κονίδας είπε ότι άλλωστε, “στόχος του προγράμματος είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια με την οποία επιχειρούν οι συνάδελφοι, και αυτή την ασφάλεια να τονίσουμε και για τους πολίτες που είναι οι αποδέκτες όλων των ενεργειών μας”.  

 

* Ο εξομοιωτής Fire Dragon είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ μήκους 12 μέτρων, το οποίο προσομοιάζει τις συνθήκες πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους και έχει τη δυνατότητα να τροποποιείται στο εσωτερικό του, ώστε να καλύπτει ποικίλα σενάρια αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Διαθέτει μηχανικά και ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς τα οποία εγγυώνται την πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο της εκπαίδευσης.