Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 08:30

Καλαμάτα: Τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς (βίντεο)

 

Η τελετή μνήμης και τιμής για τους καλαματιανούς πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου του 1944, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο νεκροταφείο της πόλης.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων, αρχικά τελέσθηκε το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων. Στη συνέχεια, στο κενοτάφιο, έγινε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκε αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης από τον Παναγιώτη Μπαζάνη, γιο του εκτελεσθέντα Αναστασίου Μπαζάνη, προσκλητήριο πεσόντων (ο σχετικός κατάλογος αριθμεί 153 εκτελεσθέντες) από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα και κατατέθηκαν στεφάνια από τον αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη, τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ σμήναρχο (Ι) Δημήτρη Κοκκώνη, τον αντισυνταγματάρχη του 9ου Συντάγματος Πεζικού Ιωάννη Μπαλάση και τον εκπρόσωπο των οικογενειών των θυμάτων Γιώργο Σταθάκη.

Ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Π. Μπαζάνης ανέφερε ότι οι Γερμανοί συνέλαβαν 1.500 πολίτες στην παλιά αγορά της Καλαμάτας, σε αντίποινα ενέδρας των ανταρτών του ΕΛΑΣ στον Αγιο Φλώρο, όπου έχασαν τη ζωή τους κάποιοι Γερμανοί στρατιώτες. Τους μετέφεραν στο παλιό στρατόπεδο κι εκεί, σύμφωνα με την εισήγησή του, άτομα από τα Τάγματα Ασφαλείας, με κουκούλες ή με γερμανικές στολές ξεχώρισαν 500 που εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά σφαγεία, στη Δυτική Παραλία. “Σκυλιά τους έβγαλαν στην επιφάνεια”, είπε ο Π. Μπαζάνης και ανέφερε πως “η Γερμανία αρνείται πεισματικά να πληρώσει τις αποζημιώσεις, για τις οποίες υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων”, επικρίνοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν τις διεκδικούν.

Ο Π. Μπαζάνης παρατήρησε ότι έμειναν ορφανοί και “μεγαλώσαμε, επειδή μας σκέπασε το χέρι του Θεού” και πρόσθεσε πως “κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύουμε”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, των οικογενειών των θυμάτων και οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων Κώστας Αλεξίου.

Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική.

Στη συνέχεια, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι πήγαν στο παλιό στρατόπεδο κι εναπόθεσαν λουλούδια  στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER