Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 12:52

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι “το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι” και πως “δεν πάει άλλο με την ακρίβεια και με τους μισθούς που δεν φθάνουν για όλο τον μήνα”, έστειλε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Καλαμάτα.

Κινητοποίηση από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, με κεντρικό σύνθημα “Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους”, με τη συμμετοχή εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαθητών φοιτητών, εκπαιδευτικών, γιατρών και άλλων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οικοδόμων, συνταξιούχων και αγροτών από τη Μεσσήνη με τα τρακτέρ τους.

Στη συγκέντρωση μπροστά από το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας - εγκλήματος των Τεμπών, χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Κώστας Γαλιώτος, οι πρόεδροι της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Αλέξης Χαραλαμπιδόπουλος, του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Χριστίνα Λαδά, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας, του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, η μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Κατερίνα Χρυσανθακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Κώστας Δουρούμης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γιώργος Κανέλης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας, η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Δήμητρα Δημητρούλια, ο Αρης Κομπότης από το ΣυνδικάτΟ Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ο Παναγιώτης Κοντογιάννης από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, ο Γιάννης Λαγογιάννης  από το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας.

Ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς απαγγέλλοντας ένα κείμενο, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, στο οποίο αναφέρεται σε γονείς που απευθύνονται στα παιδιά τους που χάθηκαν στην τραγωδία - έγκλημα των Τεμπών, επεσήμανε: “Παιδί μου, σπλάχνο μου, πάρε με όταν φτάσεις στη γειτονιά των αγγέλων, να σου υποσχεθώ ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο”.

Η μαθήτρια Κατ. Χρυσανθακοπούλου που εκπροσώπησε τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, υποσχέθηκε ότι “δεν θα ξεχάσουμε τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη” και ζήτησε “να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία και να νιώθουμε ασφάλεια στη χώρα μας”.

Εργαζόμενη που συμμετείχε στη συγκέντρωση, επέκρινε από το βήμα, την τοπική Εκκλησία που δεν χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες στους ναούς 57 φορές για τα θύματα των Τεμπών, σύμφωνα με διαβεβαίωση που είχε δοθεί  κεντρικά από την Εκκλησία.

Ακολούθησε μεγάλη πορεία μέσω των οδών Αριστομένους, Βασιλ. Κωνσταντίνου και Φαρών με κατάληξη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (πρώην σχολές Παπαφλέσσα), όπου τα τρακτέρ των αγροτών απέκλεισαν την είσοδο.

Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου, με στόχο να καταργηθεί κάθε αντεργατικός νόμος.

Τη στήριξή του και τη στήριξη της Περιφέρειας στον αγώνα των αγροτών ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πιο δυναμικά πάνω στα προβλήματα.

ΜΗΝΥΜΑ - ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΑΔΕΔΥ, για την κινητοποίηση:

“Έναν χρόνο μετά την 28η Φεβρουαρίου 2023 δεν ξεχνάμε την δολοφονία στα Τέμπη. 57 οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος και δεν θα λογοδοτήσει κανείς. Δεν ξεχνάμε. Είμαστε όλοι μαζί και δεν θα αφήσουμε να συγκαλύψουν τις ευθύνες όπου υπάρχουν. Διεκδικούμε: Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς. Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 - 17. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α.) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές”.

Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ: “Η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις”

Σε δήλωσή του, για τον ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: “Συμπληρώθηκε ένα έτος από τη μαύρη εκείνη ημέρα, της πρωτόγνωρης εθνικής τραγωδίας με τα 57 θύματα στα Τέμπη, σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινότητα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο αθώους συμπολίτες μας και βύθισαν στο πένθος δεκάδες οικογένειες, αποδίδοντας δικαιοσύνη και μεριμνώντας, ώστε ποτέ ξανά να μην βιώσουμε άλλη τραγωδία. Ας είναι αιωνία τους η μνήμη!”.