Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 08:14

H υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα στην "Ε": "Να γίνει η ΕΠΑΣ Καλαμάτας πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για την Πελοπόννησο"

H υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα στην "Ε": "Να γίνει η ΕΠΑΣ Καλαμάτας πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για την Πελοπόννησο"

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

Ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για όλη την Πελοπόννησο επιδιώκει να καταστήσει την ΕΠΑΣ Καλαμάτας η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αυτό λέει μιλώντας στην “Ε” η Γιάννα Χορμόβα, υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Στόχος είναι η εν λόγω Σχολή Μαθητείας να παρέχει μελλοντικά μια εκπαιδευτική εμπειρία “που θα είναι όχι μόνο πλούσια σε γνώσεις και δεξιότητες, αλλά θα σέβεται και το περιβάλλον και θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες”. Η κ. Χορμόβα μας μιλά επίσης για τα προγράμματα «Σπίτι Μου», «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους» και «Ανακαινίζω Ενοικιάζω», ενώ για την ανέγερση ενός Αστυνομικού Μεγάρου στην καταπατημένη έκταση της ΔΥΠΑ στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας λέει ότι “η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης”.

 

Κυρία Χορμόβα, μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένες ενδεικτικές δράσεις για την ενίσχυση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των ΕΠΑΣ γενικότερα και ειδικότερα για την Σχολή Μαθητείας Καλαμάτας;

Καθημερινά εργαζόμαστε μεθοδικά για να έχουμε πλήρη εικόνα των αναγκών της αγοράς και των απαιτούμενων νέων ειδικοτήτων που πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Έχουν συσταθεί 7 Πειραματικές ΕΠΑΣ Μαθητείας σε 3 ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, σε 7 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα. Για τις συγκεκριμένες Πειραματικές Σχολές, η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οι σχολές αυτές κατοχυρώνουν ότι όλοι οι μαθητευόμενοι και οι μαθητευόμενες, εξασφαλίζουν πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες 4 και 5 αστέρων.

Παράλληλα, η ΔΥΠΑ είναι ο κεντρικός πυλώνας της δημιουργίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Κατάρτιση στην Ελλάδα, με την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς», την αναδιοργάνωση των υφιστάμενων δομών, και τη διεύρυνση συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστήμια και παγκόσμιας κλάσης τεχνολογικές εταιρίες όπως η CISCO, η AMAZON, η GOOGLE και η MICROSOFΤ.

 

Η ΕΠΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης για 270.000 συνολικά ανέργους και εργαζομένους, με ειδική έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους άνω των 15 δις ευρώ. Οι σπουδαστές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), 31 ΙΕΚ, 6 ΚΕΚ, 7 Πειραματικών Σχολών στον τουρισμό και 2 Σχολών Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία έχουν σημαντικές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας.
Η ΕΠΑΣ της Καλαμάτας αποτελεί μια από τις βασικές σχολές που λειτουργούμε στην Πελοπόννησο, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή εκπαίδευσης. Έχει ενταχθεί ενεργά στο πρόγραμμα κτηριακής και ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, η σχολή αναβαθμίζεται όχι μόνο από πλευράς υποδομών, αλλά και ως προς την παροχή ενός πιο σύγχρονου, ολοκληρωμένου και βιώσιμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Οι βελτιώσεις που προβλέπονται μέσω αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολυδιάστατες. Περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διδασκαλίας και μάθησης.
Με αυτές τις ενέργειες, η ΕΠΑΣ της Καλαμάτας επιδιώκεται να καταστεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο στην Πελοπόννησο, παρέχοντας μια εκπαιδευτική εμπειρία που είναι όχι μόνο πλούσια σε γνώσεις και δεξιότητες, αλλά σέβεται και το περιβάλλον και προσαρμόζεται στις σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες. Έτσι, συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη των μαθητών της όσο και στην ευρύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Θεωρείτε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία με τα Εμπορικά Επιμελητήρια, ειδικά σε ό,τι αφορά στον χώρο του τουρισμού και με τι οφέλη για τους μαθητευόμενους και τις μαθητευόμενες;

Η συνεργασία της ΔΥΠΑ με τα Εμπορικά Επιμελητήρια, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και την εργασιακή ένταξη των μαθητευόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αυτές οι συνεργασίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και των ειδικοτήτων που παρέχονται από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες και την επαγγελματική ικανότητα των μαθητευόμενων, καθώς και την ευκολότερη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, που έχουν σημαντική ζήτηση και αποτελούν κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομία. Οι νέοι ενθαρρύνονται να εκμεταλλεύονται αυτές τις ευκαιρίες για να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στον σύγχρονο εργασιακό χώρο και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

 

Ποια είναι τα κύρια προγράμματα και παροχές κοινωνικής προστασίας και στεγαστικής συνδρομής που είναι υπό την ευθύνη σας, και πώς αυτά συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δικαιούχων;

Η ΔΥΠΑ έχει την ευθύνη της διαχείρισης διάφορων προγραμμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία και τη στεγαστική συνδρομή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα προγράμματα «Σπίτι Μου», «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους» και «Ανακαινίζω Ενοικιάζω».

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» παρέχει χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, στοχεύοντας κυρίως στην υποστήριξη νέων και νέων ζευγαριών έως 39 ετών. Μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε μόλις σε 9 μήνες από την ψήφιση του αρχικού νόμου. Συνολικά, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», οι οριστικές υπαγωγές ανέρχονται στις 9.826. Πρόκειται για τις αιτήσεις που έχουν βρει ακίνητο, έχουν δεσμεύσει προϋπολογισμό και προχωράνε στις διαδικασίες συμβολαίων του ακινήτου και εκταμίευσης του ποσού. Από τις ανωτέρω υπαγωγές 4.590 έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια (47%), ενώ 3.904 δάνεια έχουν ήδη εκταμιευτεί (40%).

Τα προγράμματα «Εξοικονομώ -Ανακαινίζω» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» εστιάζουν στην ενεργειακή και κτηριακή αναβάθμιση, προσφέροντας ευκαιρίες για ανακαινίσεις και ενεργειακές βελτιώσεις στα κτήρια. Αυτό βοηθάει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών για τους δικαιούχους και συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους δίνοντας λύσεις σε πραγματικές ανάγκες της  ελληνικής κοινωνίας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω τροφοδοτεί την αγορά των ακινήτων, καθώς δίνει την δυνατότητα ενοικίασης σπιτιών τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν κλειστά.

 

Στις κοινωνικές πολιτικές της ΔΥΠΑ περιλαμβάνονται ποια προγράμματα για ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ενδεχομένως δρομολογούνται και στο Νομό Μεσσηνίας;

Τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με στόχο την κατάρτιση και την απασχόληση. Αυτά τα προγράμματα είναι διαθέσιμα και στον Νομό Μεσσηνίας, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες για ανέργους που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων από ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχει ως σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα βίας, άτομα από προγράμματα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, νέους σε κίνδυνο, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, και ενήλικες από μονάδες παιδικής προστασίας.

Επίσης, το πρόγραμμα για 7.000 ανέργους με εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για μητέρες που επιστρέφουν στην εργασία, άτομα άνω των 55 ετών, άνεργους με μακροχρόνια ανεργία, άτομα χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά.

Και τα δύο προγράμματα προσφέρουν σημαντική υποστήριξη και ευκαιρίες για τους ανέργους στο Νομό Μεσσηνίας, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για μια επιτυχημένη επανένταξη.


Πώς η ΔΥΠΑ εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση μέσω των Βρεφονηπιακών Σταθμών της, και ποιοι είναι οι στόχοι για το μέλλον σε αυτόν τον τομέα;

Η ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών στηρίζει τις οικογένειες των εργαζομένων και ανέργων στοχεύοντας στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής. Η πρόσβαση σε δωρεάν προσχολική εκπαίδευση, μέσω των 26 Βρεφονηπιακών Σταθμών που λειτουργούμε σε όλη τη χώρα, βοηθά επίσης στην προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση και στην ομαλή μετάβαση των μικρών παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.

Για την τρέχουσα χρονιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν περισσότερα από 1.000 βρέφη και νήπια, ενώ μέσα στα άμεσα σχέδιά μας είναι υλοποίηση 13 νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών.

 

Στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας, εδώ και δεκαετίες, μια έκταση που ανήκε στον ΟΑΕΔ και τώρα στη ΔΥΠΑ καταπατείται από τους Ρομά. Μάλιστα, έχει ακουστεί ότι δρομολογείται εντός αυτών των οικοπέδων η ανέγερση Αστυνομικού Μεγάρου. Τι ενημέρωση έχετε σχετικά και, υπάρχει βούληση για τη δρομολόγηση νομικών ή άλλων ενεργειών για την αξιοποίηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου;

Η ΔΥΠΑ έχει πάντα ως προτεραιότητα την ορθή διαχείριση και ανάπτυξη των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή της. Εξετάζουμε την πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανέγερση ενός Αστυνομικού Μεγάρου στον εν λόγω χώρο. Πιστεύουμε ότι η ανέγερση ενός τέτοιου δημοσίου κτηρίου θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Μολαταύτα ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης η συγκεκριμένη πρόταση.