Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 09:39

Κίνημα αλληλεγγύης για δοκιμαζόμενους πολίτες

Κίνημα αλληλεγγύης για δοκιμαζόμενους πολίτες

Με στόχο τη δημιουργία κινήματος αλληλεγγύης, ώστε κανένας Καλαματιανός να μη μείνει χωρίς σπίτι, ρεύμα και νερό, πραγματοποιείται συνάντηση σήμερα στις 7.30 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τη συνάντηση οργανώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας και καλεί όλον τον κόσμο, πολίτες κι εκπροσώπους φορέων της Καλαμάτας να δώσουν το "παρών" για την έμπρακτη στήριξη σε κάθε σπίτι και συνάνθρωπο που δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές.
Χθες μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας σε συνέντευξη Τύπου, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής. Ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Βαγγέλης Μάινας τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να ενώσουμε πολλά πλατιά λαϊκά στρώματα και να υψώσουμε ασπίδα προστασίας σε ζητήματα που θεωρούσαμε αδιαπραγμάτευτα αγαθά». Επεσήμανε πως πρέπει «να διαλύσουμε το φόβο που διακατέχει τους συμπολίτες μας και δεν τους αφήνει να αντιδράσουν και να δώσουμε ελπίδα». Παρατήρησε ότι «η δική μας αντίδραση θα δώσει αξιοπρέπεια» και σημείωσε: «Αν ενεργήσουμε όλοι μαζί, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε. Ο καθένας μόνος του, θα πέσουμε. Θα πάμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται και θα σταθούμε δίπλα τους».
Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ποτέας επεσήμανε πως «προβάλλει ως μεγάλη και αδήριτη ανάγκη μια αλυσίδα από κρίκους αλληλεγγύης, επαφής και συνεννόησης». Πρότεινε τη δημιουργία ενός τείχους αντίστασης, κινηματικής δράσης και ασπίδας προστασίας που θα ξεκινήσει από κάτω και παρατήρησε ότι «τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν επίπλαστες διαπραγματεύσεις κι εκλογές».
Ο δικηγόρος Γιάννης Χριστόπουλος εκτίμησε ότι «η απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τη Μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε τεράστια ανέχεια». Σημείωσε πως «το κράτος δεν προστατεύει, αλλά απειλεί την ιδιοκτησία και την κατοικία, παρά τη ρητή αναφορά στο Σύνταγμα» και ανέφερε ότι «υπέρτερο του δημοσίου συμφέροντος είναι το κοινωνικό». Προέτρεψε «να βοηθήσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να εξειδικεύσουμε κάθε περίπτωση και να βοηθήσουμε».
Ο γιατρός Ηλίας Μαυρέας παρατήρησε ότι «οι σχεδιασμένες και προσχεδιασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται με πρόσχημα την κρίση, δεν έχουν όριο» και μίλησε για ανέργους, ανασφάλιστους, άστεγους που θα ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων. Ζήτησε «πέρα από την αλληλοβοήθεια, να δημιουργηθεί ένα κίνημα μαχητικό, αντίστασης και αλληλεγγύης. Να υπάρξει αντίσταση κατά της δήμευσης της πρώτης κατοικίας και του χωραφιού και της εξαθλίωσης του κόσμου».
Η Μαρία Βεργινάδη, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, είπε ότι «η αλληλεγγύη είναι ηθικό καθήκον και δείχνει το βαθμό πολιτισμού κάθε κοινωνίας». Προέτρεψε σε «ουσιαστική επαφή με τους συνανθρώπους μας» και σημείωσε ότι «το κράτος συμπεριφέρεται στους πολίτες σαν να είναι εγκληματίες».
Τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας ξεκαθάρισαν ότι «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την πρωτοβουλία. Υπάρχουν άνθρωποι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπα από πλατύτερους φορείς που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια».