Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 17:11

Εκδήλωση μνήμης για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Εκδήλωση μνήμης για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 83η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κοντά στο λιμάνι.

Την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν. Η μάχη αυτή δόθηκε με μεγάλη ένταση στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, από τη δυτική προκυμαία του λιμανιού έως και τον ναό της Ανάστασης.

Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Κυπρίων, Ελλήνων, Σέρβων και Ισραηλινών) κατά τη μάχη της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στη νότια πλευρά του πάρκου.

Αρχικά αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σαραντόπουλο, για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής - βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστόπουλος, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βρετανίας της πρεσβείας στην Αθήνα - πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Σαμ Λο, ο αναπληρωτής πρέσβης  της Αυστραλιανής πρεσβείας Λάκχλαν Σκάλι Scully και η γραμματέας των Απομάχων Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας Τζάνετ Πάρκιν. Ομιλία πραγματοποίησε ο καθηγητής και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάριος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη σημασία της μάχης της Καλαμάτας, στο γεγονός ότι 7.000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον αγώνα για την προάσπιση του μεγαλύτερου αγαθού, την ελευθερία, επισημαίνοντας ότι αξίζει η τιμή της μνημόνευσης σε αυτούς που αγωνίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή κι έχασαν τη ζωή τους, καθώς και στον Νίκο Ζερβή που ανέδειξε το γεγονός της μάχης.

Ακολούθησε ποίημα - πράξη μνήμης από τον Μπάρι Πάρκιν, σιωπητήριο πεσόντων νεκρών, κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας κι Ελλάδας.

Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, άγημα από την 120 ΠΕΑ και δύο στρατιώτες από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, κατά το σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη συλλογική μνήμη. Αλλά και να αναδείξουμε την ανδρεία και των ηρωισμό των συμμαχικών στρατευμάτων και όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η Μάχη της Καλαμάτας μας κάνει υπερήφανοι και ως Καλαματιανούς, για τους κατοίκους της πόλης που συνέδραμαν με κάθε τρόπο τους συμμάχους στον Αγώνα, επιβεβαιώνοντας ότι η Καλαμάτα ήταν και παραμένει πόλη της Ελευθερίας. Αυτή τη Μάχη, αυτούς τους Αγωνιστές τιμούμε όλοι εμείς σήμερα”.