Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 20:41

Λιγότερα σκάφη στη μαρίνα λόγω της οικονομικής κρίσης

Γράφτηκε από την

Λιγότερα κατά 15% είναι φέτος το χειμώνα τα μεγάλα σκάφη που ελλιμενίζονται στη μαρίνα Καλαμάτας λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων τελών υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Μείωση παρατηρήθηκε και στις μετακινήσεις μικρότερων σκαφών λόγω της αύξηση της τιμής των καυσίμων. Η διεύθυνση ελπίζει σε αύξηση των σκαφών στη μαρίνα με την ολοκλήρωση των έργων στην εθνική οδό που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την απόσταση από την Αθήνα.
Σύμφωνα με το διευθυντή της εταιρείας "Μαρίνα Καλαμάτας Τουριστική Α.Ε." Παναγιώτη Μπούνα, ήδη έχουν γίνει κρατήσεις για μόνιμη παραμονή σκαφών στην Καλαμάτα, ενώ γενικότερα το ενδιαφέρον είναι έντονο εν όψει της ολοκλήρωσης των έργων στην εθνική οδό. Αυτό αποδίδεται αφενός στα ελάχιστα τέλη ελλιμενισμού σε σχέση με μαρίνες της Αττικής και αφετέρου στην πόλη της Καλαμάτας, που θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητή στους ιδιοκτήτες σκαφών.
Πέρα από τη μείωση των σκαφών στη μαρίνα, φέτος παρατηρήθηκε μείωση και στις μετακινήσεις των σκαφών που παρέμειναν: "Γενικά η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει. Η άνοδος όμως των τιμών των καυσίμων παίζει σημαντικό ρόλο". Οπως εξηγεί ο κ. Μπούνας, πολλοί άλλαξαν το πρόγραμμά τους και μείωσαν τις εξόδους με το σκάφος τους λόγω του κόστους, ενώ ορισμένοι δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως αλλαγή.
Οσον αφορά στα σκάφη άνω των 15 μέτρων, που έχουν μειωθεί φέτος στη μαρίνα, πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν μαρίνες της Τουρκίας, όταν αυξήθηκαν τα τέλη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου για ένα χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας πως τα τέλη ελλιμενισμού στη μαρίνα είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που επιβάλλονται υπέρ του Δημοσίου και οι ξένοι που είχαν επιλογές, διάλεξαν να τα μετακινήσουν σε άλλες χώρες και ειδικά στην Τουρκία. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των σκαφών έχει βγει στη στεριά για συντήρηση και ενδέχεται να παραμείνουν για όσο διάστημα εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες τους.
Η μείωση της κίνησης στη μαρίνα έχει αντίκτυπο γενικότερα στην αγορά της Καλαμάτας επισημαίνει ο κ. Μπούνας. Πέρα από την αγοραστική κίνηση των πελατών της μαρίνας στην πόλη, η παραμονή των σκαφών δίνει δουλειά σε ντόπια συνεργεία, καθώς με τα σκάφη απασχολείται αρκετός κόσμος.
Οι περισσότεροι πελάτες της μαρίνας προέρχονται από την Ιταλία, την Αγγλία και τη Γερμανία, ενώ πέρα από σκάφη Ελλήνων υπάρχουν και άλλα Ολλανδών, Αμερικανών και Αυστραλών. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Μπούνας, οι ιδιοκτήτες σκαφών λατρεύουν την Καλαμάτα, καθώς η μαρίνα βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης κι εύκολα μπορεί να βρει ο καθένας ό,τι επιθυμεί.

 

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Δημητρούλια