Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 08:45

Καλαμάτα: Προχωρά η ανασκαφική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής

Καλαμάτα: Προχωρά η ανασκαφική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

Η έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε, όπως αναμενόταν, τα αρχαία κατάλοιπα που είχαν βρεθεί στις ανασκαφές της δεκαετίας του 1960.

Για την εν εξελίξει ανασκαφική έρευνα επί της Χρυσοστόμου Θέμελη ενημερώθηκε χθες Δευτέρα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος από τον υπεύθυνο της ανασκαφής, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Δημοσθένη Κοσμόπουλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 2 μήνες και εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου “Σωστική ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής Δήμου Καλαμάτας”, που υλοποιεί η ΕΦΑ Μεσσηνίας με χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση τόνισε, σε συνέντευξή της στην “Ε”, ότι τα αρχαία στη ΝΑ γωνία της πλατείας Υπαπαντής θα μείνουν ορατά και θα αναδειχθούν, με στόχο αυτό να έχει γίνει μέχρι και τον Μάρτιο του 2025. Στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν και είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1960, θα καταχωθούν ξανά, με πιο σωστή επιστημονική τεκμηρίωσή τους, με σύγχρονες μεθόδους, αυτή τη φορά.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Λόγω των ανασκαφικών εργασιών εφαρμόζονται προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες: Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη μεταξύ των οδών Ιωσήφ Ανδρούσης και Φάριος. Η οδός Μητροπολίτη Μελετίου, από τη Φάριος έως την Υπαπαντής (μπροστά από το Επισκοπείο), έγινε διπλής κατεύθυνσης και γι’ αυτό στη μέση του δρόμου τοποθετήθηκαν πλαστικά κολονάκια και πινακίδες σήμανσης. Διπλής κατεύθυνσης έγινε και η οδός Φάριος, μεταξύ των οδών Μητροπολίτη Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη. Για τον λόγο αυτό σε Μητροπολίτη Μελετίου και Φάριος απαγορεύεται η στάση και στάθμευση.

Ακόμα, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην οδό Υπαπαντής μεταξύ των οδών Μητροπολίτη Μελετίου και Χρυσοστόμου Θέμελη.

Οσον αφορά τη συγκοινωνία, τροποποιήθηκε η διαδρομή των αστικών λεωφορείων της γραμμής 2 και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Τα λεωφορεία χρησιμοποιούν την διαδρομή 23ης Μαρτίου - Σταδίου - Μαυρομιχάλη (με προσωρινή στάση στην 23ης Μαρτίου πριν την Αναγνωσταρά, στο ύψος του Σούπερ Μάρκετ Υποδημάτων).