Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 08:18

Περίπατος στα διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας - Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα 38 χρόνια από τον σεισμό του 1986

Περίπατος στα διατηρητέα κτήρια της Καλαμάτας - Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα 38 χρόνια από τον σεισμό του 1986

 

 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και αρκετό κόσμο συγκέντρωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ η ομάδα “Πάμε βόλτα” και η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.

Την ημέρα και την ώρα που συμπληρωνόντουσαν 38 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την πόλη της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε περίπατος στο ιστορικό κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με αφετηρία την πλατεία Υπαπαντής.

Οδηγός ήταν ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ηλίας Μπιτσάνης που μίλησε για για τα ιστορικά κτήρια της πόλης, τα διατηρητέα που διασώθηκαν και αναστηλώθηκαν ή... περιμένουν ακόμη να διασωθούν. Ενας περίπατος γνωριμίας με την παλιά πόλη της Καλαμάτας και πως αυτή ανοικοδομήθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στον πεζόδρομο της Αριστομένους και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, στον πεζόδρομο της οδού Κουτσομητοπούλου, όπου προβλήθηκε ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ για τους σεισμούς του 1986.

Στην προβολή παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Ηλίας Μπιτσάνης και ο Νίκος Ηλιόπουλος από τη Φωτογραφική Ομάδα. Ο τελευταίος σε ηλικία 18 ετών τότε  πήρε την φωτογραφική του μηχανή και για τρεις ημέρες γύρισε όλη την πόλη, φωτογραφίζοντας τα συντρίμμια και τον πόνο των ανθρώπων που είδαν να χάνεται το βιος τους μέσα σε μια στιγμή.

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τις ημέρες εκείνες και επισημάνθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Καλαμάτα μεταμορφώθηκε στην όμορφη και ασφαλής πόλη που είναι σήμερα.

Κ.Ηλ.