Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 09:25

Από 10 συλλόγους Μεσσηνίας και Ηλείας: Επιχειρηματικό μέτωπο για το δρόμο Πύργος – Τσακώνα

Από 10 συλλόγους Μεσσηνίας και Ηλείας: Επιχειρηματικό μέτωπο για το δρόμο Πύργος – Τσακώνα

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Η ανάγκη υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα έχει ενώσει τις δυνάμεις συλλογικών φορέων από Μεσσηνία και Ηλεία σε μια κοινή προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Δέκα συλλογικοί φορείς από τους δύο νομούς ενώνουν τις δυνάμεις και τη φωνή τους στην αυτονόητη διεκδίκηση, να αποκτήσει η περιοχή ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Έναν δρόμο που δεν θα έχει άλλες ανθρωποθυσίες, έναν δρόμο που δεν θα συνεχίσει να γεμίζει με εικονοστάσια και καντηλάκια, που η άσφαλτος θα σταματήσει να διψά για αίμα. Έναν δρόμο που από την άλλη θα έχει και κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής, που θα αποτελέσει την κατάληξη αλλά και τη διασύνδεση του δυτικού άξονα με αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και με τους υπόλοιπους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Δεν μπορεί ένα ολόκληρο κομμάτι της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου να μένει χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο , περιοχές με πλούσια αγροτική παραγωγή αλλά και με τουριστική ανάπτυξη να πατούν σε ένα οδικό δίκτυο της δεκαετίας του 1970.

Οι δέκα συλλογικοί φορείς μιλούν στην «Ε» για την αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου οδικού άξονα απαντώντας στο ερώτημα «Για πρώτη φορά βλέπουμε τόσους Συλλογικούς φορείς από δύο νομούς να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό αγώνα. Ποια είναι η αναγκαιότητα υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα;».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου σημειώνει: «Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και προόδου όχι μόνο  για τους πολίτες των όμορων νομών  αλλά και για όλους του πολίτες των όμορων Περιφερειών.

Δεν αποτελεί όμως  απλώς αναπτυξιακό έργο, αλλά ζήτημα επιβίωσης και ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η συνεργασία όλων των φορέων και συλλόγων κρίνεται απαραίτητη και οι ενέργειες  διεκδίκησης να ενταθούν ακόμα πιο πολύ».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος αναφέρει: «Η αναγκαιότητα υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και τη συνδεσιμότητα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ο δρόμος αυτός θα διευκολύνει τις μετακινήσεις , θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα βελτιώσει την ασφάλεια των μεταφορών. Συνδέοντας βασικά κέντρα με γρηγορότερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η σύμπραξη των συλλογικών φορέων από τους δύο νομούς αναδεικνύει τη σημασία του έργου για την κοινωνική και οικονομική ευημερία της περιοχής , καθώς και την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης τονίζει: «Η υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, την οδική ασφάλεια και την τουριστική ενίσχυση της περιοχής. Ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο θα διευκολύνει τη μεταφορά προϊόντων, θα μειώσει τα τροχαία ατυχήματα και θα βελτιώσει την πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Η κοινή δράση των συλλογικών φορέων από δύο νομούς υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του έργου και την ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος επισημαίνει: «Κυρίαρχα, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Δευτερευόντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα αφενός μειώνει το μεταφορικό κόστος και αφετέρου ολοκληρώνει τη διασύνδεση της Αδριατικής θάλασσας, μέσα από το δυτικό διάδρομο, με το λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο είναι το νοτιότερο λιμάνι της Ευρώπης και που έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι στρατηγικής σημασίας της χώρας.

Τέλος αν συνυπολογίσουμε και τη διασύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, αλλά και τη διασύνδεση με το τρένο της Πελοποννήσου (εφόσον αυτό ξαναλειτουργήσει μελλοντικά) τότε επιτυγχάνονται οι λεγόμενες «συνδυασμένες μεταφορές» με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νομού μας».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος αναφέρει: «Η αναγκαιότητα υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα έγκειται κυρίως στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της τουριστικής και εμπορικής ανάπτυξης της περιοχής. Ένας ασφαλής και σύγχρονος οδικός άξονας θα διευκολύνει την κυκλοφορία, μειώνοντας τα ατυχήματα και βελτιώνοντας τη σύνδεση μεταξύ σημαντικών περιοχών. Επιπλέον, θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και επενδυτές, συμβάλλοντας στην οικονομική ενδυνάμωση της περιοχής. Η κοινή προσπάθεια των συλλογικών φορέων των δύο νομών δείχνει ότι η υλοποίηση αυτού του έργου είναι κρίσιμη για την τοπική ανάπτυξη και ευημερία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης τονίζει: «Η σύμπραξη των συλλογικών φορέων από τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας για την υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι καθοριστική. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει την κοινή ανάγκη των περιοχών για βελτίωση των υποδομών, προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, η τοπική ανάπτυξη και η σύνδεση με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Ο κοινός τους αγώνας ενισχύει την πίεση προς την πολιτεία για την προώθηση και χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είχε καθυστερήσει για χρόνια».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Λεωνίδας Ράλλης υπογραμμίζει: «Η αναγκαιότητα υλοποίησης του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι κρίσιμη τόσο για την ασφάλεια όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ο υφιστάμενος δρόμος είναι επικίνδυνος, με πολλά τροχαία ατυχήματα, λόγω των στενών διαστάσεων, της κακής συντήρησης και της αυξημένης κυκλοφορίας. Ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ατυχημάτων και θα βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης για κατοίκους και επισκέπτες. Επιπλέον, θα ενισχύσει τη γρήγορη και αποτελεσματική μεταφορά εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων από την Πελοπόννησο προς την Ευρώπη και την Ανατολή, επιτρέποντας στους παραγωγούς να ανταγωνίζονται καλύτερα στις διεθνείς αγορές και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας αναφέρει: «Η υλοποίηση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα συνδέσει νέες τοπικές αγορές όπως της Καλαμάτας με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, δημιουργώντας ευκαιρίες για οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των περιοχών. Παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των μετακινήσεων, μειώνοντας τα ατυχήματα σε έναν προβληματικό δρόμο. Η αναβάθμιση των υποδομών θα ενισχύσει επίσης την τουριστική ανάπτυξη, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δημοφιλείς προορισμούς και καθιστώντας την Πελοπόννησο πιο ελκυστική για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής αναφέρει: «Η δύναμη που αποκτούν οι κοινωνίες όταν ενώνονται για έναν κοινό σκοπό είναι καθοριστική, όπως αποδεικνύεται από τη συλλογική διεκδίκηση για την κατασκευή του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Πρώτα απ' όλα, η κατασκευή του δρόμου θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια των μετακινήσεων, μειώνοντας τα ατυχήματα που σήμερα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, ενώ θα διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβληματικούς  προορισμούς, όπως η Μαρίνα της Πύλου, το Costa Navarino, και Αεροδρόμιο Καλαμάτας και του Αράξου. Ο άξονας αυτός θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, ενισχύοντας την τουριστική κίνηση προς τις περιοχές αυτές, καθώς και προς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, η κατασκευή του θα δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής, καθώς θα διασυνδέσει τα λιμάνια της Καλαμάτας, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, επιτρέποντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διακίνηση εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων. Αυτό θα ενισχύσει το εμπόριο και την αγροτική παραγωγή, προσφέροντας νέες αγορές στα προϊόντα των δύο νομών. Η σύνδεση με την Εγνατία Οδό και κατ' επέκταση με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολή, θα ενισχύσει τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις, μετατρέποντας την περιοχή σε σημαντικό κόμβο μεταφορών και ανάπτυξης. Η δημιουργία του οδικού άξονα θα ενοποιήσει ουσιαστικά τα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της Ηλείας και της Μεσσηνίας με το υπόλοιπο εθνικό δίκτυο, προσφέροντας νέες προοπτικές προόδου και ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες.»

Τέλος η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Μαρίνα Αντωνοπούλου επισημαίνει: «Η κατασκευή του οδικού άξονα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα είναι πράγματι κρίσιμη για την περιοχή και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη για διάφορους λόγους. Πρώτον, η οδική ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα, καθώς καθημερινά χάνονται ζωές σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο. Η βελτίωση της υποδομής θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα και να προστατεύσει τους πολίτες. Δεύτερον, η ολοκλήρωση του άξονα θα συνέβαλε στην οικονομική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».