Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 07:45

Οι επαγγελματίες εστίασης μιλάνε για αναδουλειές: Δεν… βουλιάζει από τουρισμό η Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Οι επαγγελματίες εστίασης δεν είναι ευχαριστημένοι με τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν καταφτάσει στην Καλαμάτα, καθώς το χειμώνα έκαναν έξοδα για να αναβαθμίσουν τα μαγαζιά τους και βλέπουν ότι μόνο ο ντόπιος πληθυσμός δεν επαρκεί για να βγάλουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Ο πρόεδρος του συλλόγου τους Ανδρέας Ζαγάκος λέει χαρακτηριστικά στην "Ε" ότι οι "ορδές" των τουριστών που αναμένονταν στην πόλη είναι ακόμη το ζητούμενο - ενώ μιλά και για την ανάγκη να απομονωθούν οι κακοί επαγγελματίες.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζαγάκος παρατηρεί πως μπορεί να φθάσαμε στον Ιούλιο, όμως «δεν έχουν υπάρξει ορδές τουριστών στην πόλη της Καλαμάτας - αυτό το περιβόητο σλόγκαν ότι "θα βουλιάξουμε από τουρίστες", παραμένει το ζητούμενο». Επισημαίνει λοιπόν ότι ο ντόπιος πληθυσμός δεν μπορεί να στηρίξει τα μαγαζιά γιατί ο κόσμος δεν έχει να ξοδέψει. «Η εικόνα των γεμάτων καταστημάτων δεν ανταποκρίνεται στον τζίρο άλλων εποχών, γιατί ο κόσμος δεν έχει να χαλάσει χρήματα», αναφέρει συγκεκριμένα. Και σημειώνει πως ναι μεν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας προσγειώνονται περισσότερες πτήσεις από τις άλλες χρονιές, αλλά «αυτός ο κόσμος δεν μένει στην Καλαμάτα, πάει στη Μάνη, στην Πυλία και στην Τριφυλία. Και πληροφορίες μου λένε ότι πτήσεις τσάρτερ που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Καλαμάτα είναι γεμάτες με τουρίστες που προωθούνται από τα τουριστικά γραφεία για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της Νότιας Ηλείας, ακόμα και ξενοδοχεία στο Τολό - γιατί οι χαμηλοί φόροι του αεροδρομίου της Καλαμάτας συμφέρουν ένα τουριστικό γραφείο να τους φέρει εδώ, από το να τους πάει στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"». 

Ο Ανδρέας Ζαγάκος προσθέτει ότι η υπεραισιοδοξία ότι θα... βουλιάξει η πόλη από τουρισμό «ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί γιατί η πόλη 2.000 κρεβάτια είχε, 2.000 κρεβάτια έχει. Αυτό τον κόσμο μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, συν κάποια ενοικιαζόμενα διαμερίσματα». Οπότε, λέει, μάλλον επαληθεύεται η λαϊκή ρήση "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι". «Και αναφέρομαι στο ότι πολλοί συνάδελφοι, μέσα στην υπεραισιοδοξία που υπήρξε τον προηγούμενο χειμώνα, επένδυσαν πολλά χρήματα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ακόμα δεν έχουν απολαύσει τους καρπούς αυτής της επένδυσης με την παρουσία κόσμου», σημειώνει. Και προσθέτει ότι ο τζίρος που γίνεται δεν τους βγάζει ούτε τα λειτουργικά έξοδα.

"ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ"

Οσο για καταγγελίες ότι πολλοί χρησιμοποιούν κατεψυγμένα προϊόντα ως φρέσκα και δεν τα μαγειρεύουν σωστά ή χρεώνουν υπερβολικά τα πιάτα που σερβίρουν, ο Ανδρέας Ζαγάκος επισημαίνει ότι «κακοί επαγγελματίες υπάρχουν πάντα, πρέπει πρώτα να τους απομονώσουμε εμείς και βεβαίως και ο πελάτης μη γεμίζοντας τα καταστήματά τους - και έχουμε παραδείγματα που συνάδελφοι έχουν πληρώσει την αισχροκέρδειά τους και τις κακές υπηρεσίες». Λέει ωστόσο πως και οι πελάτες θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι όταν βγαίνουν και λένε ότι κάποιο μαγαζί είναι ακριβό. Να συμβουλεύονται τους καταλόγους και να ενημερώνονται για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του. Προσθέτει δε πως τελευταία πολύς κόσμος παίρνει σε πακέτο ένα καφέ ή οτιδήποτε άλλο, ώστε να πληρώσει μισή τιμή, ενώ στη συνέχεια κάθεται σε τραπέζι και χρησιμοποιεί τις δωρεάν ξαπλώστρες και τον άλλο εξοπλισμό. «Είναι μια τακτική που απορρέει από την οικονομική κρίση και φέρνει σε δύσκολη θέση σερβιτόρους και καταστηματάρχες, ειδικά όταν είναι για εμάς πρόβλημα η μεγάλη πτώση του τζίρου», σημειώνει ο κ. Ζαγάκος. 

Και προσθέτει ότι έτσι κι αλλιώς από τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας, που φέρνει προ ευχάριστης έκπληξης τους επισκέπτες, είναι το ότι δεν χρεώνονται οι ξαπλώστρες - ενώ «και οι τιμές, όπως σχολιάζουν ευμενώς οι επισκέπτες, είναι πολύ καλές, αν και η κίνηση στην παραλιακή και το πάρκινγκ είναι πρόβλημα». Προσθέτει δε ότι «όλα αυτά αθροιζόμενα και με τις καλές υπηρεσίες ύπνου, δίνουν θετικό πρόσημο στην Καλαμάτα και γινόμαστε δέκτες θετικών σχολίων. 

Τέλος ο Ανδρέας Ζαγάκος επισημαίνει ότι και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος φροντίζει «να στηλιτεύει σε προσωπικό επίπεδο όσους συναδέλφους παρανομούν ειδικά με τις κατασκευές, γιατί νομικά δεν μπορούμε να παρέμβουμε». Και προσθέτει ότι «τις κακές συμπεριφορές δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε άμεσα, προσπαθούμε όμως τα όποια μεμονωμένα περιστατικά να καταδικάζονται από το σύλλογο, αλλά πρέπει και από τους ίδιους τους πελάτες - οι οποίοι ξέρουν ποια καταστήματα θα πρέπει να τιμήσουν με την παρουσία τους».