Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2014 07:45

Με διαφορετικές ταχύτητες δούλεψαν οι έμποροι της Καλαμάτας στη "Λευκή Νύχτα" (φωτογραφίες)

Με διαφορετικές ταχύτητες δούλεψαν οι έμποροι της Καλαμάτας στη "Λευκή Νύχτα" (φωτογραφίες)

Με... διαφορετικές ταχύτητες δούλεψαν στη διάρκεια της "Λευκής Νύχτας" οι έμποροι της Καλαμάτας. Αλλοι λένε ότι τα ταμεία τους γέμισαν και δεν κρύβουν τη χαρά τους για το πόσο καλά πήγε οικονομικά η γιορτή, ενώ άλλοι λένε πως η βροχή τούς τα χάλασε κάπως κι ότι ο κόσμος ήταν λιγότερος από πέρυσι. Πάντως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι φέτος οι αγοραστές της "Λευκής Νύχτας" ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στο τι θέλουν και από ποιο μαγαζί: Λένε μάλιστα πως την εβδομάδα που προηγήθηκε οι καταναλωτές έκαναν έρευνα αγοράς και σημείωναν τιμές, γι' αυτό και ήξεραν τι ήθελαν. 

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αναφέρουν πολλοί έμποροι είναι ότι ο κόσμος δεν μπήκε... μπούγιο στα μαγαζιά, όλος μαζί, αλλά η βραδιά είχε μια συνεχή ροή που κράτησε σχεδόν μέχρι τις 4 το πρωί.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με λευκά είδη, λέει στην "Ε" ότι «φέτος ξεπεράσαμε τα περσινά δεδομένα και ήταν οργανωμένος κι ο κόσμος. Δεν έπεσε μονομιάς όπως πέρυσι, ήρθε σταδιακά. Προσωπικά πούλησα δυόμισι φορές περισσότερα εμπορεύματα από πέρυσι - και συνάδελφοι που τους ρώτησα μου είπαν ότι μπορεί ο κόσμος να ήταν λιγότερος, όμως στο ταμείο τους μπήκαν περισσότερα χρήματα». Πράγμα που σημαίνει, όπως λέει, ότι «ο κόσμος ψώνισε, και μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι μέχρι τις 4 το πρωί είχα πελάτες». 

Η κ. Ψηλάκη έκλεισε γύρω στις 4.30 το πρωί και στη συνέχεια βγήκε μια βόλτα στην Αριστομένους: «Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και είχαν κόσμο μέσα. Οι τιμές ήταν τιμές-σοκ και θέλω να πιστεύω ότι δούλεψαν όλοι, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο». Καταλήγοντας σχολιάζει ότι η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που «οι τράπεζες σήμερα έχουνε... λευκή μέρα: Είναι γεμάτες από εμπορικό κόσμο που πληρώνει». 

Η Δήμητρα Μανέττα από τα παιδικά "Lollipop" θεωρεί πως δεν ήταν όπως πέρυσι, αν και φέτος είχε πολύ κόσμο. «Ο κόσμος δεν ψώνισε όπως πέρυσι, δεν άξιζε το ξενύχτι», λέει συγκεκριμένα. Και επικρίνει το ότι στον κόσμο «έχει περάσει σαν ένα πανηγύρι, με μια λογική ότι θα βγει για να... λεηλατήσει τα μαγαζιά με προσφορές των 5 και 10 ευρώ».

Ο Ηλίας Φιλιππόπουλος από τα ρούχα "Giovanni Berto Lucci", αντίθετα, πιστεύει πως και ο κόσμος ήταν περισσότερος φέτος αλλά και ταμειακά τα καταστήματα πήγαν καλύτερα από πέρυσι. Επίσης λέει ότι φέτος «ο κόσμος ήταν πιο συνειδητοποιημένος στις αγορές του και είχε κάνει πριν τη "Λευκή Νύχτα" έρευνα αγοράς. Ετσι ήξεραν πού θα πάνε για να βρουν καλής ποιότητας ρούχα, σε καλή τιμή». 

 

Η Ευαγγελία Φωτοπούλου από τα παπούτσια "Mirada" λέει ότι «υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που φέτος ζητούσε ό,τι πιο προσιτό για το πορτοφόλι του» - ενώ πέρυσι «ψώνιζαν πιο ακριβά παπούτσια κι έπαιρναν 2-3 ζευγάρια». Στο ταμείο πάντως «μπήκαν τα ίδια με πέρυσι, γιατί φέτος ψώνισαν περισσότεροι». 

Η Καλλιόπη Τσουκαλά από τα ρούχα "NoΝame" τονίζει ότι «βγήκε πολύς κόσμος παρά τη βροχή και ευχαριστήθηκε τη βραδιά, όπως κι εμείς, που πήγαμε καλά από εισπράξεις».

Η Ματίνα Τσάμη από τα οπτικά "Τσάμη" λέει ότι η κίνηση φέτος ήταν ίδια με πέρυσι, όπως και οι εισπράξεις στο ταμείο. «Τα χάλασε λίγο ο καιρός, ενώ κι οι καταναλωτές φέτος ήταν πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους», αναφέρει. Προσθέτει μάλιστα ότι στη "Λευκή Νύχτα" είχε έρθει κόσμος και από το Αγρίνιο! Κλείνοντας, τονίζει ότι ο Δήμος Καλαμάτας αξίζει ένα "μπράβο" γιατί μέσα από τέτοιες διοργανώσεις ο ξένος κόσμος γνωρίζει την πόλη και επωφελούνται τα μαγαζιά.

 

Η Βασιλική Κοτταρίδη από τα ρούχα και αξεσουάρ "Κοτταρίδη" αναφέρει πως ήταν μια ωραία βραδιά, με πολύ κόσμο - και το σημαντικότερο, «άφησαν λεφτά, αν και μας τα χάλασε λίγο η βροχή». Τονίζει ακόμη ότι φέτος η "Λευκή Νύχτα" πήγε καλύτερα από πέρυσι σε εισπράξεις, και για το λόγο αυτό συγχαίρει τους διοργανωτές, ενώ εύχεται καλή αντάμωση του χρόνου «στη μεγάλη γιορτή της Καλαμάτας!». 

Η Μαρία Καραχισαρίδου από τα ρούχα "OliveStation" δεν συμφωνεί με τη "Λευκή Νύχτα" γιατί θεωρεί πως «είναι προπομπός για να ανοίγουμε και τις Κυριακές». Ωστόσο άνοιξε το κατάστημά της όπως όλοι και, όπως λέει, «δουλέψαμε». 

Ο Πέτρος Κρητικάκος από το "Lord accessories" διηγείται ότι διασκέδασαν δουλεύοντας: «Βγάλαμε έξω τραπεζάκια και μείναμε μέχρι το πρωί. Αλλά από άποψη τζίρου ήταν μια μέτρια φάση», λέει συγκεκριμένα. 

Η Νάντια Αλεβίζου από το "Lucette accessories" κράτησε θετικές εντυπώσεις από τη 2η "Λευκή Νύχτα": «Ο κόσμος ψώνισε και η αγορά κινήθηκε, γιατί υπήρχαν συμφερτικές τιμές και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, καταναλωτές και έμποροι».  

Η Λίτσα Γιαννοπούλου από τα παιδικά "Vogue" λέει ότι «είχε κόσμο αλλά ο τζίρος κινήθηκε πιο χαμηλά απ' ό,τι αναμέναμε». Και θεωρεί ότι «πέρυσι ήταν καλύτερα από όλες τις απόψεις». 

 

Ο Κώστας Καρούτας από τα λευκά είδη - κουρτίνες "Αλαπάντα" λέει ότι «τα χάλασε η βροχή και κινηθήκαμε πιο κάτω από πέρυσι». Ωστόσο, γενικότερα δηλώνει ικανοποιημένος από την κίνηση και τις πωλήσεις, και πιστεύει ότι η εμπορική αυτή γιορτή «θα πήγαινε πολύ καλύτερα αν δεν χαλούσε ο καιρός». 

Η Μαρία Αντωνοπούλου από τα είδη δώρων - μικροέπιπλα «Νέο Διάκοσμο» λέει ότι «κυκλοφορούσε ο μισός κόσμος απ' ό,τι πέρυσι, αλλά εισπρακτικά πήγαμε καλύτερα». Και μετά τη βροχή «ανέκαμψε η αγοραστική κίνηση κι ο κόσμος δεν πήγαινε στις προσφορές, αλλά έπαιρνε αυτό που ήθελε και είχε προγραμματίσει να αγοράσει». 

Ο Στράτος Νικολόπουλος από τα οπτικά "Νικολόπουλος" σημειώνει πως «δεν κάναμε τίποτα σε σύγκριση με πέρυσι. Ούτε τα μισά δεν είχαμε από άποψη κίνησης. Ο κόσμος ήταν λιγότερος και βγήκε για βόλτα, δεν ψώνισε». 

Ο Γιώργος Αραπάκης από τον "Δερμάτινο Κόσμο" λέει ότι «ο κόσμος δεν ήταν όσος πέρυσι» και θεωρεί ότι «φάνηκε η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά». Ομως δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές «μείναμε ευχαριστημένοι από την κίνηση και τον κόσμο που μπήκε στο μαγαζί».

Η Βασιλική Κεφαλά από τα εσώρουχα "Τάκης - Βίκυ" λέει ότι ο κόσμος ψώνισε και πως η διοργάνωση «πήγε καλά από όλες τις απόψεις». Παρατηρεί ωστόσο ότι θα μπορούσαν εθελοντές να είχαν αναλάβει να αδειάζουν τα καλαθάκια σκουπιδιών, γιατί παρουσίαζαν άσχημο θέαμα. 

Η Σταυρούλα Γεωργαντέα από τα ρούχα "Frame" αναφέρει ότι είχε κόσμο και «η αγορά κινήθηκε καλά». Οι καταναλωτές ψώνισαν, αφού «βρήκαν καλές τιμές και ποιότητα». 

Τέλος, η Ευαγγελία Καπετανάκη από τα παιδικά «Kid Care» λέει ότι τους τα χάλασε λίγο η βροχή, αλλά παρ' όλα αυτά πιστεύει ότι «και ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος και ψώνισε, κι εμείς δουλέψαμε». Εύχεται μάλιστα να επαναληφθεί η "Λευκή Νύχτα" και στο τέλος των χειμωνιάτικων εκπτώσεων.