Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 08:30

Λείπουν προσωπικό και βασικός εξοπλισμός από τις λιμενικές υπηρεσίες (φωτογραφίες)

Λείπουν προσωπικό και βασικός εξοπλισμός από τις λιμενικές υπηρεσίες (φωτογραφίες)

Υποστελέχωση υπηρεσιών κι έλλειψη βασικού εξοπλισμού ταλανίζει τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο γενικότερα, και μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" στις λιμενικές υπηρεσίες.

Στη Μεσσηνία καταργήθηκε η Λιμενική Αρχή Αγίου Νικολάου. Η αστυνόμευση της περιοχής θα μπορούσε να είναι δυνατή από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, εφόσον υπήρχαν τα μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου Σαράντος Καμβύσης, παρουσιάζοντας το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών στη Μεσσηνία. 

Η νέα κατανομή του προσωπικού ανακοινώθηκε προ 10ημέρου και στην Καλαμάτα προβλέπεται ελάχιστο προσωπικό 50 ατόμων, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της υπηρεσίας τόσο σε επίπεδο περιοχής κάλυψης όσο και λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων. 

Οσον αφορά στις άλλες υπηρεσίες της Μεσσηνίας, για το Λιμενικό Τμήμα Κορώνης με το νέο οργανόγραμμα προβλέπονται 8 άτομα προσωπικό, ενώ για την Πύλο 30 συν 10 για το πλωτό και 8 άτομα για το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας. "Περιμένουμε την εφαρμογή, όμως σε κάθε περίπτωση η Καλαμάτα παραμένει υποστελεχωμένη και με τη νέα κατανομή. Η υπηρεσία χρειάζεται ακόμα τουλάχιστον 5 στελέχη" εξηγεί ο κ. Καμβύσης. 

Οπως εξηγεί, "το Λιμενικό γενικότερα δοκιμάζεται πανελλαδικά. Καθημερινά σημειώνονται επιτυχίες με ναρκωτικά, τσιγάρα, έχουμε έρευνα - διάσωση ενώ το αντικείμενο είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι 5 - 6 χρόνια πριν. Κι όμως, αντί να ενισχυθεί και παρότι δοκιμαζόμαστε όσο ποτέ, μειώθηκαν οι θέσεις μας κατά 2.200 σε όλη την Ελλάδα". Οπως εξηγεί ο κ. Καμβύσης, έτσι, "δημιουργούνται συνθήκες υπερεργασίας σε όλη την επικράτεια, καθώς απαιτείται περισσότερη δουλειά από λιγότερα στελέχη".

.

Ειδικότερα για τον εξοπλισμό αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ενωση ακόμα μια φορά προχώρησε στη δωρεά δύο αλεξίσφαιρων γιλέκων και μιας κάμερας νυχτερινής παρακολούθησης για το προσωπικό της Πύλου, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των συναδέλφων. Αναγνωρίζει πως έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως η παραχώρηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και η αντικατάσταση του παλαιού φουσκωτού με ένα νέο φουσκωτό, όμως εξηγεί πως το προσωπικό περιμένει την υλοποίηση της υπόσχεσης της ηγεσίας του Σώματος για ένα μεγάλο σκάφος που θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα και θα θωρακίσει τόσο το νομό όσο και γενικότερα την περιοχή της Πελοποννήσου από παράνομες ενέργειες, ειδικά όσον αφορά σε λαθρομετανάστες και λαθραία τσιγάρα. Για τα λαθραία τσιγάρα σημειώνει πως πρόκειται για "μια φάμπρικα 4 - 8 δισ. ευρώ το χρόνο που επιβαρύνουν τη χώρα". Και επισημαίνει: "Εμείς έχουμε όρεξη να πολεμήσουμε, να προσφέρουμε στη χώρα, όμως χρειαζόμαστε τα μέσα".

Η κατάσταση επιδεινώνεται προσωπικά για τον κάθε εργαζόμενο καθώς όπως εξηγεί, είναι υποχρεωμένος να αγοράζει τη στολή του και τον εξοπλισμό που χρειάζεται, με συνέπεια ο μειωμένος μισθός να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο "αφού η υπηρεσία δε μας παρέχει ούτε ένα κορδόνι". Κλείνοντας υπογραμμίζει: "Το προσωπικό ωστόσο βρίσκεται εν αναμονή της υλοποίησης του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθών μας. Εχουμε δικαιωθεί αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα".