Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 18:54

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης με κορυφαίους μουσικούς

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης με κορυφαίους μουσικούς

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία έχει -παρά το νεαρό της ηλικίας του- ο Καλαματιανός μουσικός και απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας Ταξιάρχης Γεωργούλης. Εχει καταφέρει να συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς όπως ο Ρος Ντέιλι και έχει φτιάξει και το δικό του σχήμα με τίτλο "Beraber".

- Ποιο θεωρείς ότι ήταν το έναυσμα από την παιδική σου ηλικία για να ασχοληθείς με τη μουσική;
"Στα 7 μου είχα έναν φίλο, αρκετά χρόνια μεγαλύτερο από εμένα, τον Αγγελο, ο οποίος έπαιζε μπουζούκι. Καθημερινά πηγαίναμε σπίτι του όπου μας έπαιζε με τις ώρες. Ετσι είχα την πρώτη μου επαφή με κάποιο όργανο, καθώς έπιανα κι εγώ έναν μπαγλαμά που υπήρχε εκεί και προσπαθούσα να ακολουθήσω. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησα μαθήματα μπουζουκιού. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε για μένα όσο και αν δεν το καταλάβαινα τότε και το ότι ο πατέρας μου καθημερινά τραγουδούσε παλιά λαϊκά τραγούδια, τα οποία με στιγμάτισαν κατά τη διάρκεια της ζωής μου".

- Μεγαλώνοντας ποιο είδος μουσικής άκουγες και ποιοι μουσικοί αποτέλεσαν είδωλά σου;
"Αρχικά άκουγα λαϊκή μουσική παίζοντας μπουζούκι. Στη συνέχεια άρχισα να ακούω δημοτική μουσική παίζοντας λαούτο. Μετέπειτα άρχισα να ασχολούμαι με την κλασική οθωμανική μουσική, με την οποία ασχολούμαι μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι που με στιγμάτισαν με το παίξιμό τους και με τις συνθέσεις τους ήταν και είναι οι Ρος Ντέιλι, Ευγένιος Βούλγαρης, Yurdal Tokcan, Fahrettin Cimenli, Γιώργος Μπατζανός και πάρα πολλοί άλλοι".

- Φτάνοντας σήμερα να συνεργάζεσαι με ανθρώπους όπως ο Ρος Ντέιλι, πώς βλέπεις το μέλλον σου σε αυτό το χώρο;
"Νιώθω πολύ τυχερός και ευτυχής που από τα 19 μου χρόνια είχα την τιμή να συνεργάζομαι με έναν τόσο αξιόλογο μουσικό και άνθρωπο όπως ο Ρος Ντέιλι. Οσον αφορά το μέλλον μου... το θεωρώ "αβέβαιο" όπως όλων των νέων σήμερα, πόσο μάλλον των μουσικών. Το μόνο σίγουρο είναι η μεγάλη μου αγάπη και όρεξη γι' αυτό που κάνω".

 - Στη σύγχρονη Ελλάδα γνωρίζουμε την παραδοσιακή μας μουσική ή ασχολούμαστε με άλλα είδη, περισσότερο... εύπεπτα;
"Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι ανά περιοχές οι οποίοι είτε ασχολούνται οι ίδιοι ενεργά, είτε ζουν βιωματικά την μουσική του τόπου τους. Συνολικά όμως, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου επικρατεί ένα πιο δυτικό πρότυπο μουσικής και έτσι σταδιακά η μουσική παράδοση σε κάποια μέρη αργοσβήνει…".

- Πόσα κοινά έχει η ελληνική με την ανατολίτικη μουσική;
"Δεν θέλω να απαντήσω γιατί θα χρειαστώ όλη την εφημερίδα!".

- Το χειμώνα θα παίξεις με κάποιο από τα σχήματα σου στην Καλαμάτα;
"Από τον Οκτώβρη αρχίσαμε με μια συναυλία τροπικής μουσικής στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας και συνεχίζουμε με μουσικές βραδιές για ολόκληρη τη χρονιά με το νέο σχήμα, που παίζουμε σμυρναίικο και πειραιώτικο ρεμπέτικο. Από Ιανουάριο θα ακολουθήσουν συναυλίες με το κουαρτέτο του Ρος Ντέιλι, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού".



Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1993. Η ενασχόλησή του με την μουσική ξεκίνησε στα 8 του χρόνια, με το μπουζούκι. Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και μετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα.
Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ούτι. Μετέπειτα συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου "Λαβύρινθος" με τους Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Omer Erdogdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Joseph Tawardos και Ρος Ντέιλι. Αν και τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Κρήτη, πλέον ζει και πάλι στην Καλαμάτα. Συνεχίζει όμως να συνεργάζεται με τον Ντέιλι, ως μέλος του κουαρτέτου του μαζί με τους Κέλλυ Θωμά και Σοφία Ευκλείδου. Είχε ακόμη την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Ahmet Erdogdular, Omer Erdogdular, Zohar Fresco, Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μανωλάκης κ.ά. Πρόσφατα ίδρυσε μαζί με τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, το ντουέτο "Beraber", όπου παίζουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολής, αλλά και δικές τους.