Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 16:45

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει το διαβήτη

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει το διαβήτη

«Σακχαρώδης διαβήτης και στοματική υγεία» είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας, αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

Χθες, σε σχετική συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, Γεωργία Θεοδωροπούλου και Αθανασία Καρούνου αντίστοιχα, σημείωσαν μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την ανάδειξη της ανάγκης τακτικού ελέγχου της στοματικής υγείας των ατόμων με διαβήτη από τον οδοντίατρο.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γ. Θεοδωροπούλου αναφέρθηκε στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη -όπως και πολλών άλλων ασθενειών-, στην οποία μπορεί να συμβάλει η τακτική οδοντιατρική εξέταση. Είπε επίσης ότι αφορμή για την συνεργασία με το Σύλλογο Διαβητικών έδωσε η περσινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας, που ήταν αφιερωμένη στην στοματική υγεία και στον σακχαρώδη διαβήτη. Πρόσθεσε ακόμα πως «η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να διαγνώσει συμπτώματα μέχρι και 700 νόσων» - τονίζοντας όμως ότι, πλέον, στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, οι επισκέψεις στους οδοντιάτρους έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας Αθανασία Καρούνου είπε ότι η αυριανή είναι μια σημαντική εκδήλωση για διαβητικούς και μη. Επεσήμανε πως οι διαβητικοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νόσων. Γι' αυτό και η πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου για την εκδήλωση αυτή δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία, με σκοπό «την εκπαίδευση και την πρόληψη διαβητικών ασθενών, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το σύλλογο και την Ομοσπονδία μας». Πρόσθεσε δε πως για έναν διαβητικό είναι σημαντικό να προλαμβάνει καταστάσεις, ώστε να διαχειρίζεται την ασθένεια, να ρυθμίζει αποτελεσματικά το ζάχαρό του και να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Ο γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κώστας Νικολακέας ανέφερε τους ομιλητές της εκδήλωσης και τόνισε ότι όλοι τους είναι διακεκριμένοι επιστήμονες. Στην εκδήλωση λοιπόν θα μιλήσουν ο ενδοκρινολόγος διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης: Ενα σύγχρονο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα», η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Στοματολογίας, στοματολόγος οδοντίατρος Ελεάνα Στουφή, με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα στα δόντια και στα ούλα. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης», και ο στοματολόγος οδοντίατρος Γιώργος Λάσκαρης, με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης και νοσήματα του στόματος. Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία».

Συντονίστριες θα είναι η Γεωργία Θεοδωροπούλου και η Αθανασία Καρούνου.

Ν.Κ.