Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 14:41

Πολύ κάτω από τα όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ». Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου είναι από δεκάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ελληνικής Νομοθεσίας τα οποία είναι κατά 40% αυστηρότερα από τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν έξι σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων. Είναι εγκατεστημένοι στο Δημοτικό Κινηματογράφο και την Κοινότητα Χοιράδων στη Μεγαλόπολη, στα Δημαρχεία Ανδρούσας, Κορίνθου και Κυπαρισσίας καθώς και στο 3o Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» καταγράφει σε καθημερινή βάση, 24 ώρες το 24ωρο την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ και άλλες πηγές.
Το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» αποτελείται από ανιχνευτές, που καταγράφουν τις τιμές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στη συνέχεια τις αποστέλλουν στους κεντρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα.
Οι κεντρικοί υπολογιστές που βρίσκονται στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, λαμβάνουν τις τιμές που έχουν καταγραφεί και αποτυπώνουν τα αποτελέσματα σε σχεδιάγραμμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.hermes-program.gr. Οι τιμές που καταγράφονται, αποτυπώνουν αθροιστικά το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού των πηγών, δηλαδή του ποσοστού που συνεισφέρει στο σύνολο της ακτινοβολίας η κάθε πηγή ξεχωριστά.
Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζονται, επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Εργαστήριο Ασύρματου Επικοινωνίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Μικροκυμάτων και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, Εργαστήριο Διαδικτύου και Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών, Υπηρεσιών και Ασφάλειας του Τμήματος Πληροφορικής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν ο «Κινητός Σταθμός Μέτρησης ΕΡΜΗΣ» και η υπηρεσία «SMS ΕΡΜΗΣ» με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 1325. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 116 μετρητικοί σταθμοί σε σχολεία, δημοτικά και νομαρχιακά καταστήματα και σε άλλα δημόσια κτίρια σε 35 Νομούς της χώρας.


NEWSLETTER