Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 17:35

Ανησυχία για την υλοτομία στη Μάλη

Γράφτηκε από τον

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν κάτοικοι της Τριφυλίας που τις τελευταίες μέρες επισκέφθηκαν την περιοχή της Μάλης, λόγω και των χιονοπτώσεων που έχουν σημειωθεί, καθώς βλέπουν να γίνεται υλοτόμηση στην περιοχή σε μεγάλη κλίμακα.

Οπως χαρακτηριστικά μας είπαν, μεγάλος αριθμός δέντρων έχει κοπεί, ενώ πολλά από αυτά ήταν μεγάλα σε μέγεθος και σίγουρα πολλών ετών. Αναρωτήθηκαν μάλιστα αν όλα αυτά γίνονται με άδεια, αν υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών και αν ναι, πώς γίνεται η επιλογή των δέντρων που θα κοπούν και φυσικά αν κόβονται μόνο αυτά που πρέπει.

Απευθυνόμενοι στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας, στην περιοχή ευθύνης του οποίου βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή, ενημερωθήκαμε ότι η υλοτόμηση γίνεται σύμφωνα με διαχειριστική μελέτη για το όρος Αιγάλεω, η οποία και έχει εγκριθεί, ενώ η παρέμβαση στο συγκεκριμένο δάσος γίνεται με σκοπό την ανανέωσή του. Ετσι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ποια δέντρα κόβονται, ενώ στη συνέχεια υπάρχει έλεγχος της ξυλείας που φεύγει από την περιοχή. Μας διευκρινίστηκε ότι υπάρχει συνεχής έλεγχος από την υπηρεσία, ενώ ανάλογη υλοτόμηση γίνεται και στην περιοχή Κορφοξυλιά της Μουριατάδας, επίσης στο Αιγάλεω όρος. Μάλιστα από ό,τι μάθαμε, η υλοτόμηση έχει απασχολήσει και προέδρους τοπικών κοινοτήτων της περιοχής οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο Δασαρχείο, απ' όπου τους είχαν δοθεί εξηγήσεις. Να αναφερθεί ότι η υλοτόμηση γίνεται από τον Ελεύθερο Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό Μεταξάδας «Η Μάλη».

Κ.Μπ.