Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 15:43

"Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο" στην Καλαμάτα

"Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο" στην Καλαμάτα

 Μια μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τίτλο "Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο" θα γίνει την Κυριακή στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας από τις 3.15 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη.

Το «Τεκμηρίωσις» Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, ο Πολιτιστικός Αντίλογος και το Φεστιβάλ Μηδέν, ξεκινούν την διοργάνωση της δεύτερης τους καλλιτεχνικής περιόδου, έχοντας τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Θέμα της εκδήλωσης είναι τα φιλμ και τα ντοκιμαντέρ που αφορούν γυναίκες και δημιουργήθηκαν από γυναίκες σκηνοθέτιδες.

Οπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι συντελεστές, μετά από τις προβολές θα γίνει ανοικτή συζήτηση με τις δημιουργούς και το κοινό. "Πρόλογο" της εκδήλωσης θα αποτελέσει η προβολή της ταινίας "Le noir project" του Γρηγόρη Βαρδαρινού σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών κατά της βίας του Δήμου Καλαμάτας που θα ξεκινήσει στις 3.15 μ.μ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 4 μ.μ. Φεστιβάλ Μηδέν «F for Female» (51’) με 14 έργα (από 1 άνδρα και 13 γυναίκες καλλιτέχνες) από 9 χώρες: Καναδά, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Περού, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βραζιλία, Πολωνία, Μ. Βρετανία. 5 μ.μ. "Docville - Λασκάρεως 99, Αθήνα" (47’)της Κατερίνας Πατρώνη. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο της οικονομικής κρίσης μέσα από τις εξομολογητικές αφηγήσεις 2 γυναικών. Ζητήματα ταυτότητας, κουλτούρας και οικογένειας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ. Η προβολή θα γίνει αρουσία της δημιουργού. 6 μ.μ. "Excision" (57’) της Βίκυς Βελλοπούλου. Εκατόν σαράντα εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ παραγωγής Action Aid ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Η δημιουργός θα είναι παρούσα.

7.15 μ.μ. συζήτηση με θέμα "Η γυναίκα στην τέχνη". Θα συμμετέχουν οι δημιουργοί των ταινιών με συντονίστρια την Αναστασία Λιόκουρα. 8.15 μ.μ. "Το κουτί" (11’) της Εύας Στεφανή. Σ’ ένα γηροκομείο στην Κομοτηνή, μία μοναχική γιαγιά στήνει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων φανταστικούς διαλόγους με το Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στη βουβή τηλεοπτική της συσκευή. Η προβολή θα γίνει παρουσία της δημιουργού. 8.30 μ.μ. "Παίζοντας με τη φωτιά" (80’) της Αννέτας Παπαθανασίου. Μία ταινία για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Η κ. Παπαθανασίου θα είναι παρούσα. 10 μ.μ. "Το δέντρο και η κούνια" (108’) της Μαρίας Ντούζα. Με φόντο μια οικογενειακή συμφιλίωση, η ταινία ξεδιπλώνει έναν μοντέρνο μύθο πάνω στην αέναη μετακίνηση των ανθρώπων, τη μετάνοια, την αποδοχή και την αγάπη. Παρουσία της δημιουργού.

Τα παραπάνω ανέλυσαν χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος από τον "Πολιτιστικό αντίλογο", η Νίκη Καρτελιά από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, η Αναστασία Λιόκουρα από τη Νέα Λέσχη και η σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου, την οποία γνωρίζει το κοινό από την τηλεόραση, αλλά και από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Γ.Σαρ.