Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 21:44

Η αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη στο «Παράθυρο στον Ήλιο»

Το εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης παιδιών «Παράθυρο στον Ήλιο» την Κυριακή 15 Μαρτίου διοργάνωσε τρίωρο σεμινάριο αφήγησης παραμυθιού καθώς και βραδιά αφήγησης παραμυθιών με εισηγήτρια και αφηγήτρια την κ. Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα και αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών.

Το σεμινάριο, το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιαγωγούς, φιλολόγους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές είχε τίτλο «Το μαγικό παραμύθι, η αφήγηση και η συμβολική του προσέγγιση». Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία με την ιδιαίτερα ξεχωριστή καθοδήγηση της κ. Λαμπρέλλη να προσεγγίσουν και να βρουν τις απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Τι είναι παραμύθι; Σε ποιους απευθύνεται; Ποια σχέση έχει το μαγικό παραμύθι με την αυτονομία, τη γνώση του εαυτού και τελικά τη μετάβαση στην ουσιαστική ενηλικίωση; Ποιο κόστος καταβάλλει ο ήρωας ή η ηρωίδα "για να μεγαλώσει"; Ποιο είναι το νόημα της μοναχικής πορείας του ήρωα ή της ηρωίδας, της δοκιμασίας, του πένθους, του εύθετου χρόνου; Ποια είναι η ουσία των μαγικών παραμυθιών και με ποιον τρόπο καλούμαστε να τα αφηγηθούμε;

Αυτή η ιδιαίτερα ξεχωριστή παραμυθού επιχείρησε και προσέγγισε αυτά τα ερωτήματα με βάση τη διδασκαλία σπουδαίων παραμυθάδων αλλά και την προσωπική της εμπειρία. Οι απαντήσεις της, όλες σε γλώσσα προφορική, απέπνεαν την λαχτάρα της παράδοσης ενός πολύτιμου βιώματος, όχι από μυαλό σε μυαλό αλλά από καρδιά σε καρδιά. 

Αυτή η μέρα η αφιερωμένη στο λαϊκό παραμύθι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την αφήγηση παραμυθιών σε ενήλικες, με τον τίτλο «Χαραμάδες», όπου η κ. Λαμπρέλλη αφηγήθηκε ιστορίες που είπαν πριν πολλά χρόνια και λένε ακόμα οι παραμυθάδες του κόσμου - από τις στέπες της Σιβηρίας ως την κοντινή Ανατολή. Ήταν, λοιπόν, πέντε παραμύθια που μιλούσαν για δύσκολα περάσματα από το φως στο σκοτάδι, όλα από την προφορική παράδοση. Παραμύθια και ιστορίες έτσι ειπωμένα και δοσμένα που δεν είπαν απλώς αυτό που είναι δημιουργημένα να λένε, αλλά όλα όσα ήθελε ο καθένας να ακούσει και να αγγίξει. Εξάλλου η κ. Λαμπρέλλη έχει την «μαγική» ιδιότητα και δυνατότητα τα παραμύθια που αφηγείται να τα κάνει να φαίνονται ως αληθινές ιστορίες, άσχετα με το αν δεν έχουν συμβεί ποτέ.