Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 14:01

5.500 κατσίκια και αρνιά μέχρι τώρα στα σφαγεία

Γράφτηκε από την

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια έχουν δηλωθεί κι έχουν σφαχτεί στα σφαγεία Καλαμάτας μέχρι τώρα, σε σχέση με πέρσι, για τη γιορτή του Πάσχα.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σφαγής δεν είναι πάντως βέβαιο ότι θα τηρηθεί ο προγραμματισμός, ενώ υπάρχουν και παραγγελίες της τελευταίας στιγμής. Φέτος σφάχτηκαν περισσότερα κατσίκια από αρνιά.

Αυτά τόνισε στην "Ε" η υπεύθυνη των σφαγείων Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου - Χριστοπούλου, ενώ ο κτηνίατρος Δημήτρης Σαρδέλης εκτίμησε πως τελικά η κίνηση θα είναι στα περσινά επίπεδα.

«Μέχρι τώρα (χθες) έχουν σφαχτεί 5.500 αρνιά και κατσίκια», μας είπε η κ. Θεοδωροπούλου - Χριστοπούλου. Παρατήρησε ότι «περιμένουν μέχρι τέλους οι κρεοπώλες, και κάποιοι μπορούν να δώσουν παραγγελίες τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη, που ολοκληρώνεται η σφαγή» - και πρόσθεσε: «Πρώτα ήταν αυστηρός ο προγραμματισμός κι ό,τι έλεγε ο κάθε κρεοπώλης έφερνε. Τώρα ο προγραμματισμός μπορεί να μην τηρηθεί».

Διαβεβαίωσε ότι «είναι μεσσηνιακά τα ζώα που σφάζονται, και κάποια από την περιοχή της Μεγαλόπολης» και ανέφερε: «Ερχονται και σφάζουν από τη Μεσσηνία και κάποιοι από τη Μεγαλόπολη και την Τρίπολη. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα σφάξουν και ιδιώτες, πολίτες που πήραν και μεγάλωσαν ένα αρνί ή κατσίκι. Σήμερα Μεγάλη Τρίτη σφάζονται μοσχάρια και χοιρινά».

Ο κτηνίατρος Δημήτρης Σαρδέλης ενημέρωσε ότι «το 90% των ζώων που σφάζονται εδώ είναι από τη Μεσσηνία και το 10% από όμορους νομούς». Για το γεγονός ότι σφάχτηκαν περισσότερα κατσίκια, εκτίμησε πως «μπορεί, λόγω του καταρροϊκού πυρετού, να μην υπήρχαν πολλά αρνιά», ενώ πρόσθεσε: «Και φέτος θα σφαχτούν αρνιά και κατσίκια στα ίδια με πέρσι επίπεδα, από 8.000 μέχρι 10.000 ζώα». Διαβεβαίωσε ότι «τα ζώα που σφάζονται στο σφαγείο, είναι από ελεγμένες εκτροφές. Ελέγχουμε τα ζώα πριν και μετά τη σφαγή. Εδώ δεν έρχονται άρρωστα ζώα». Και παρατήρησε ότι «όσοι θα αγοράσουν από κρεοπωλεία που γνωρίζουν τον κρεοπώλη, θα φάνε ντόπιο και υγιεινό κρέας».

Γ.Σ.