Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 17:31

Σταθερές τιμές και ζήτηση για αρνιά και κατσίκια στην πασχαλινή αγορά σε σχέση με πέρυσι

Γράφτηκε από την
Σταθερές τιμές και ζήτηση για αρνιά και κατσίκια στην πασχαλινή αγορά σε σχέση με πέρυσι

Με μέτρο φαίνεται πως ψωνίζουν μέχρι στιγμής οι καταναλωτές τα κρεατικά τους για το Πάσχα, αφού οι σούβλες θα είναι λιγότερες και εξάλλου... δεν υπάρχουν και πολλά λεφτά για ξόδεμα. Επίσης, πολλές αγορές γίνονται πάντα τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Αρκετός κόσμος μάλιστα κάνει έρευνα αγοράς στα χασάπικα, πριν ψωνίσει. 

Οι κρεοπώλες λένε πως οι νοικοκυρές πλέον μετράνε με μεγαλύτερη προσοχή τον αριθμό των μερίδων. Οσο για τους ίδιους, οι δυσκολίες όπως λένε είναι πολλές, αφού αγοράζουν πιο ακριβά από τους τσοπάνηδες, όμως δεν μπορούν να αυξήσουν αναλογικά τις τιμές του αρνιού και του κατσικιού - οι οποίες κυμαίνονται στα 10 ευρώ. 

Από το "Κρεοπωλείον 29" στην Καλαμάτα, ο Νίκος Μανιατέας σχολιάζει: «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στις προτάσεις μας αυτές τις μέρες. Η δουλειά ξεκίνησε χθες και αναμένεται Μ. Παρασκευή - Μ. Σάββατο να κορυφωθεί. Φέτος οι τιμές είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρότι η αγορά των κρεάτων είναι πλέον πιο ακριβή. Οι ποσότητες που παίρνουν οι πελάτες είναι μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παλιά δε τους ένοιαζε το πόσο θα πάρουν, αλλά πλέον παίρνουν μόνο αυτό που χρειάζεται στο τραπέζι». 

Από το Μελιγαλά, ο Θεόδωρος Κυρκιλής από το ομώνυμο κατάστημα κάνει τους δικούς του παραλληλισμούς: «Οπως πάει το ελληνικό κράτος, έτσι πάμε και εμείς... Υπάρχει μια γενικότερη ερήμωση της αγοράς, από το Σεπτέμβρη και μετά. Είναι πολύ πεσμένη η αγορά σε σχέση με πέρυσι. Παραγγελίες υπάρχουν και περιμένουμε να κατέβει κι άλλος κόσμος στα χωριά τις επόμενες μέρες. Οι τιμές χονδρικής από πέρυσι είναι 30-40 % πιο πάνω, αλλά εμείς πουλάμε στην ίδια τιμή συνέχεια, είτε αγοράζουμε φτηνά είτε ακριβά». 

«Είναι νωρίς ακόμα, όμως η κίνηση ξεκίνησε σιγά σιγά", δηλώνει ο Γιώργος Μουτεβελής - και συμπληρώνει: «Οι τιμές είναι  ίδιες όπως πέρυσι και οι παραγγελίες είναι στα ίδια επίπεδα».

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Μεσσηνίας Δημήτρης Γαλανάκης λέει πως η κίνηση διαμορφώνεται με βάση τη γενικότερη κατάσταση. «Εχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες, βέβαια με μειωμένες ποσότητες. Υπάρχουν και άνθρωποι που περνούν και ρωτούν για τις τιμές, γιατί είναι επηρεασμένοι από τις διαφημίσεις. Οι τιμές πάντως είναι όπως και πέρυσι». 

 

Ο Νίκος και ο Γιώργος Μπατάγιας από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας μας είπαν πως είναι ευχαριστημένοι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. «Ο κόσμος είναι καλό να μη νοιαστεί τελευταία στιγμή, γιατί είναι πιθανό να μη βρει, να υπάρξει έλλειψη στα αρνοκάτσικα. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Υπάρχουν άνθρωποι που περνάνε και ρωτάνε τιμές για να συγκρίνουν, ψάχνουν την κατώτερη τιμή, αλλά θα έλεγα να βλέπουν και πίσω από τις διαφημίσεις, να ερευνούν το αν υπάρχουν όλα όσα διαφημίζονται, σε επαρκείς ποσότητες. Να μην πέφτουν σε παγίδα», προτείνει ο Νίκος. 

Ο Γρηγόρης Μουτεβελής λέει στην "Ε": «Εχει ξεκινήσει δειλά δειλά από χτες ο κόσμος να ψωνίζει. Ρωτάει τιμές, το ψάχνει πλέον το θέμα. Και όσον αφορά τις ποσότητες, παίρνει κανονικές, δεν κάνει υπερβολές».

«Είναι ενθαρρυντικό το κλίμα. Καλά έχει ξεκινήσει η δουλειά από την προηγούμενη εβδομάδα, όχι βέβαια στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι» λέει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος. «Οι πελάτες κοιτάνε προσεκτικά τι ποσότητα θα πάρουν και είναι ανάλογα με το ακριβώς πόσα άτομα θα είναι στην παρέα. Εχει μπει φρένο στα παραπανίσια έξοδα. Οι τιμές είναι όπως οι περσινές, όμως ο κόσμος πλέον ρωτάει, συγκρίνει και μετά αποφασίζει», συμπληρώνει. 

Η Ασημένια Κουκουβίνου από το κρεοπωλείο του Γιώργου Κουκουβίνου αναφέρει: «Η κίνηση είναι όπως την περιμέναμε, ήπια αλλά ικανοποιητική. Οι ποσότητες έχουν μειωθεί, γιατί ο κόσμος δεν έχει πολλά χρήματα. Υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν τιμές από πριν, όμως γενικά το αρνί και το κατσίκι έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι. Εμείς οι κρεοπώλες αγοράσαμε πιο ακριβά, αλλά πουλάμε το ίδιο. Η κορύφωση της δουλειάς θα είναι αύριο και το Μ. Σάββατο, και θα έχουμε και τις παραγγελίες. Οι σούβλες πάντως θα είναι λιγότερες φέτος».

«Ελπίζουμε να αυξηθεί η κίνηση τις μέρες αυτές», λέει η Βασιλική Κατσίρα από το κατάστημα στην ΚΑΚ. Οι παραγγελίες είναι μειωμένες, εκεί που κάποιος έπαιρνε ένα αρνί, τώρα παίρνει το μισό ή επιλέγει παϊδάκια. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος πλέον. Εμείς αγοράζουμε ακριβότερα, τα έξοδα μας είναι πολλά, αλλά πουλάμε το ίδιο. Αυτό το Πάσχα πάντως οι σούβλες θα είναι λιγότερες». 

«Από χθες περιμέναμε να ξεκινήσει η δουλειά πιο έντονα. Τις πρώτες μέρες οι νοικοκυρές έπαιρναν υλικά για τη μαγειρίτσα» τονίζει ο Φώτης Μουτεβελής και συνεχίζει: «Οσον αφορά την κίνηση των ημερών, είναι ίδια με πέρυσι. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει, αλλά θα έρθουν και τις επόμενες μέρες πιστεύουμε, μαζεμένες. Δεν είναι ακόμα γνωστό το πόσοι επισκέπτες θα έρθουν από Αθήνα και έτσι οι οικοδεσπότες είναι αναποφάσιστοι για τις ποσότητες. Το Μ. Σάββατο, τελευταία στιγμή θα έχουμε την πολύ δουλειά». 

Τέλος, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος από το ομώνυμο κατάστημα της Κεντρικής Αγοράς λέει στην "Ε": «Εχει ξεκινήσει η δουλειά από τη Μ. Τετάρτη, και μέρα με τη μέρα αυξάνεται. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και οι πρώτες παραγγελίες αφορούν τα υποπροϊόντα, γιατί αυτά χρειάζονται προετοιμασία από τις προηγούμενες ημέρες. Στην ΚΑΚ πάντα περνάει ο κόσμος και βλέπει τις τιμές, αλλά εμείς έχουμε κυρίως σταθερούς πελάτες. Η κορύφωση της δουλειάς θα είναι πάντως τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο».

 

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ 

Ετοιμα είναι τα κρεοπωλεία της Τριφυλίας να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές ενόψει Πάσχα. Στην αγορά υπάρχει επάρκεια και οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν αρνιά και κατσίκια με τις τιμές να κυμαίνονται στα 8,5 με 10 ευρώ, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κρεοπώλες. Αυτό αποδίδεται στο ότι δεν υπήρχαν αρκετά αρνιά προς διάθεση λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν αρκετά κοπάδια, αλλά και του ότι το Πάσχα φέτος είναι αρκετά νωρίς. 

Οσον αφορά τις παραγγελίες από τους καταναλωτές, που δείχνουν και πώς θα κινηθεί γενικά η αγορά, αρκετοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι - αν και κάποιοι άλλοι βλέπουν πως η κίνηση θα είναι στα ίδια επίπεδα, αφού παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα ο Ελληνας το Πάσχα ξοδεύει για τα παραδοσιακά.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Στην Κυπαρισσία ο Θεόδωρος Γκρίτζαλης σημείωσε: «Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει ακόμη. Τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς υπάρχει φτώχεια στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ζητούν κομμάτια και όχι ολόκληρα αρνιά ή κατσίκια. Επάρκεια υπάρχει στην αγορά αλλά αυτό που λείπει είναι το χρήμα. Οι τιμές θα κυμανθούν από 9-10 ευρώ για αρνί και κατσίκι αντίστοιχα στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Προς το παρόν οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς και από Μ. Πέμπτη θα ξεκινήσουν τις αγορές τους».

Ο Σωτήρης Ρίζος επισήμανε «Ο κόσμος ακόμη ψάχνεται. Υπάρχει κίνηση στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, προς το παρόν όμως οι περισσότεροι απλώς ρωτάνε, καθώς οι αγορές θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Επάρκεια κρεάτων υπάρχει στην αγορά και οι τιμές θα κυμανθούν στα 8,5 - 9,5 ευρώ για αρνιά και κατσίκια. Γεγονός πάντως είναι ότι ο κόσμος είναι αρκετά στριμωγμένος».

Ο Κώστας Κουρέτας μας είπε: «Εχει ξεκινήσει ο κόσμος να ρωτάει, αν και φαίνεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός και συγκρατημένος στα ψώνια του. Βέβαια στην περιοχή μας οι πελάτες είναι συγκεκριμένοι σε κάθε κρεοπωλείο. Η κίνηση θα έλεγα είναι η ίδια με πέρυσι, όμως οι καταναλωτές όπως και πέρυσι και κάθε χρόνο θα ψωνίσουν την τελευταία στιγμή, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο. Οσον αφορά τις τιμές, αυτές θα κυμανθούν στα 10 ευρώ περίπου - σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι».

Ο Διαμαντής Καρανδρέας μας ανέφερε: «Η ζήτηση είναι πολύ λιγότερη από πέρυσι. Θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι κρύα - αν και οι περισσότεροι κάνουν τα ψώνια τους από Μ. Πέμπτη και μετά. Ομως βλέπουμε την κίνηση που υπάρχει με τις παραγγελίες, οι οποίες είναι σχεδόν στα μισά από πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος είναι συγκρατημένος λόγω έλλειψης χρημάτων. Αρκετοί από ό,τι ακούμε δεν θα κατέβουν από την Αθήνα, συν ότι πλέον αρκετοί έχουν τα δικά τους ζώα. Επάρκεια στην αγορά υπάρχει, ενώ οι τιμές θα κυμανθούν λίγο ψηλότερα από πέρυσι, καθώς έχει προηγηθεί το Πάσχα των καθολικών και έφυγαν πολλά αρνιά στο εξωτερικό - σε συνδυασμό με τα προβλήματα που υπήρχαν στην Βόρεια Ελλάδα με τον καταρροϊκό πυρετό. Ετσι στην αγορά της Κυπαρισσίας στα κρεοπωλεία η τιμή θα διαμορφωθεί στα 8,5 - 9,5 ευρώ».

ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Στα Φιλιατρά ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος μας είπε ότι «σιγά σιγά ξεκίνησε η κίνηση στην αγορά, αλλά περισσότερο με το να ρωτά ο κόσμος για τις τιμές. Γίνεται μια έρευνα αγοράς. Πάντα ο Ελληνας τις αγορές του τις κάνει την τελευταία στιγμή, το Μ. Σάββατο θα κάνουν τα ψώνια τους. Η αγορά όμως έχει άφθονα κρέατα και ντόπια. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 9 ευρώ το αρνί και 9,5 το κατσίκι».

Η Αλέκα Αλεξανδροπούλου σημείωσε: «Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στον κόσμο, ικανοποιημένοι είμαστε από την κίνηση που υπάρχει. Ο κόσμος έχει ρωτήσει, έχει αποφασίσει αν θέλει μισό ή ολόκληρο αρνί κι έχει κάνει τις παραγγελίες του. Σε σχέση με πέρυσι, αν και πιο νωρίς το Πάσχα κι ο καιρός πάει κόντρα, είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στην αγορά υπάρχει επάρκεια και οι τιμές θα είναι στα 9 ευρώ για αρνί και κατσίκι, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Φέτος κάναμε μεγάλο αγώνα για να βρούμε αρνιά στα κιλά που θέλουμε, και πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Ο κόσμος και ρωτά και ψωνίζει, αλλά αυτό που θέλει είναι καλές τιμές - τιμές οι οποίες θα είναι στα 9,80 τα κιλό για αρνί και κατσίκι τα οποία είναι ντόπια, δικά μας. Είναι κατά 1 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν αρνιά. Είναι και νωρίς το Πάσχα κι ο καιρός δεν βοήθησε να μεγαλώσουν τα αρνιά, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής τους. Οσον αφορά τα ψώνια, νομίζω ότι ο Ελληνας το Πάσχα ξοδεύει τα χρήματά του».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER