Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 07:45

Σύμφωνα με το λιμενάρχη Παναγιώτη Μποτίνη: Κέντρο επιχειρήσεων το λιμάνι της Καλαμάτας

Σύμφωνα με το λιμενάρχη Παναγιώτη Μποτίνη: Κέντρο επιχειρήσεων το λιμάνι της Καλαμάτας

Το λιμάνι της Καλαμάτας μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο επιχειρήσεων όλης της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου όχι μόνο σε θέματα έρευνας και διάσωσης, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και πάταξης του λαθρεμπορίου.

Αυτό τονίζει ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, πλοίαρχος Παναγιώτης Μποτίνης αξιολογώντας τόσο τα νέα όσο και τα ιστορικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία οι ακτές της Μεσσηνίας από το Μεσαίωνα έως και σήμερα παραμένουν φιλόξενες «σε όποιον θελήσει να δράσει αθέατος και να μεταφέρει τσιγάρα, όπλα, ναρκωτικά ή ψυχές ανθρώπων στη χώρα μας».

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ο λιμενάρχης Καλαμάτας μιλάει στην "Ε" για τις «εκπληκτικές υποδομές» που διαθέτει η πόλη και πρέπει να αξιοποιηθούν για να διαδραματίσει το Λιμενικό Σώμα ενεργό ρόλο σε τοπικό επίπεδο αλλά και να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορα. Εν τω μεταξύ ήδη στην χερσαία ζώνη του λιμανιού ομάδες της ΟΜΑΕ (αντίστοιχη ΔΙΑΣ του Λιμενικού) και Ασφάλειας έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους με περιπολίες - ενώ από δυτικά σύμμαχος στην αστυνόμευση είναι το Λιμενικό Τμήμα Κορώνης.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Το Λιμενικό ειδικά τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπο με συγκυρίες και προκλήσεις σε πολλά μέτωπα. Ενα από αυτά είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων, και παρά την έλλειψη πλωτού ανοικτής θαλάσσης, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το Λιμεναρχείο Καλαμάτας δέσμευσε δύο λαθρεμπορικά πλοία και ένα ακόμα ύποπτο για λαθρεμπόριο, κατάσχεσε 11 κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα και 174.442.600 τεμάχια τσιγάρων. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων έγιναν 14 συλλήψεις αλλοδαπών μελών των πληρωμάτων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το κράτος ανέρχονται στα 31.557.724 ευρώ. Αυξημένη κινητικότητα έχει να επιδείξει το Λιμενικό της Καλαμάτας σε όλους τους τομείς αστυνομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας το πρώτο τρίμηνο του 2015 από τον Τομέα Ασφάλειας, εκτός των λαθρεμπορικών πλοίων, έγιναν 7 δικογραφίες. Από τα πλωτά και χερσαία μέσα (1 φουσκωτό σκάφος, 4 αυτοκίνητα και 2 μηχανές) έγιναν συνολικά 276 περιπολίες (αύξηση 70% από το αντίστοιχο τρίμηνο 2014) και οι ώρες περιπολίας ανήλθαν σε περισσότερες από 1.238 (αύξηση 40% από το αντίστοιχο τρίμηνο 2014). Στον τομέα της ασφάλειας Ναυσιπλοΐας καταγράφονται 44 κατάπλοι πλοίων, μεταξύ αυτών και 8 κρουαζιερόπλοια (αύξηση 60% από το αντίστοιχο τρίμηνο 2014). Επίσης έγιναν 17 επιθεωρήσεις πλοίων (αύξηση 240% από το αντίστοιχο τρίμηνο 2014) και επιβλήθηκαν 42.300 ευρώ σε κυρώσεις (αύξηση 2.000% από το αντίστοιχο τρίμηνο 2014). Από τη Λιμενική Αστυνομία έγιναν 320 έλεγχοι (αύξηση 32% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014) και κόπηκαν 154 παραβάσεις (αύξηση 60% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014), ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 46.500 ευρώ (αύξηση 50% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014). Τέλος στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (συγκεντρωτικά για το 2014) έγιναν 85 έλεγχοι σε πλοία και ελαιοτριβεία και καταγράφηκαν 3 παραβάσεις (αύξηση 300% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013) - ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 2.400 ευρώ.

4 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ 11

Ο Παν. Μποτίνης μιλώντας για το έργο του Λιμενικού επισημαίνει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ένα σκάφος κλειστού τύπου, αλλά και ενίσχυση της υπηρεσίας με αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει διοικητής Ασφαλείας και Λιμενικής Αστυνομίας, ενώ δύο ανώτεροι και δύο κατώτεροι αξιωματικοί επωμίζονται όλη τη δουλειά που θα έβγαζαν κανονικά 3 ανώτεροι και 8 κατώτεροι. Αντίθετα υπάρχει περίσσευμα σε λιμενοφύλακες, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο συντονισμού. Επιπλέον, όταν καλώς εχόντων των πραγμάτων επισκευαστεί το σκάφος της Πύλου και παραχωρηθεί στην Καλαμάτα, θα χρειαστεί διπλωματούχος καπετάνιος και μηχανικός που τώρα δεν διαθέτει το τοπικό Λιμεναρχείο. Οπως δεν διαθέτει σκάνερ ανίχνευσης και σκύλο ειδικά εκπαιδευμένο για να μυρίζει ναρκωτικά. Ειδικά τα σκάνερ ανίχνευσης είναι παραπάνω από απαραίτητα για τον εντοπισμό των παράνομων φορτίων, που τώρα για να βρεθούν οι λιμενικοί θα πρέπει να ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή το ύποπτο φορτηγό ή εμπορευματοκιβώτιο.

Ο λιμενάρχης πέρα από τις ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο τους επισημαίνει ότι εκτός της αστυνομικής δραστηριότητας το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας «παρέχει και πληθώρα ευρύτερων δημόσιων υπηρεσιών στον αλιευτικό στόλο του νομού. Μόνο το Γραφείο Λεμβολογίων μαζί με το Λιμενικό Τμήμα Κορώνης εποπτεύουν 4.604 μικρά σκάφη (ΒΕΜΣ, λεμβολόγια, ταχύπλοα, αλιευτικά, αναψυχής κ.λπ.). Μάλιστα επισημαίνει ότι μετά την αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού Κορώνης σε Λιμενικό Τμήμα ο κοινωνικός ρόλος της υπηρεσίας στην περιοχή έχει διευρυνθεί. Ο νέος διοικητής του τμήματος ανθυποπλοίαρχος Σωτήρης Τσούλος, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή Πύλου έβαλαν τέρμα σε έριδες χρόνων για τις θέσεις των σκαφών στο τοπικό λιμάνι, μέσα από διάλογο και συνεννόηση με τους ντόπιους.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ

«Η πόλη μας διαθέτει εκπληκτικές υποδομές που πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο προσφοράς και προστασίας. Το λιμάνι αναβαθμίζεται με τα πρότυπα του ISPS CODE (Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης) - ήδη 18 κάμερες εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν εδώ και μια εβδομάδα, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο», σημειώνει ο Παν. Μποτίνης. Και προσθέτει πως «η ύπαρξη σύγχρονου αεροδρομίου που σημειωτέον είναι και το Κέντρο Επιχειρήσεων των εναερίων μέσων της FRONTEX, η ύπαρξη δύο στρατοπέδων (120 ΠΕΑ-9ο Σύνταγμα Πεζικού) αλλά και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της K-MOIL στα περίχωρα της πόλης, η ύπαρξη σύγχρονης μαρίνας και ναυπηγείου, η στρατηγική θέση του λιμένα Καλαμάτας ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κρήτη, είναι παράγοντες που μπορούν να συνεκτιμηθούν και να αναδείξουν την Καλαμάτα σε Κέντρο Επιχειρήσεων σε θέματα έρευνας διάσωσης, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, πάταξης λαθρεμπορίου, αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης σε όλη την ΝΔ Πελοπόννησο αλλά και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας». Οπως λέει ο λιμενάρχης Καλαμάτας «είναι ευκαιρία για το Λιμενικό Σώμα να διευρύνει την παρουσία του και να ασκήσει σημαντικό ρόλο τόσο προσφέροντας κοινωνικό έργο, όσο και θωρακίζοντας το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή». Και το ρόλο αυτό καλείται, όπως προσθέτει, να παίξει το Σώμα σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς και όσον αφορά τους παράτυπους μετανάστες. Ηδη ο Παναγιώτης Μποτίνης έχει ζητήσει από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δήμου Καλαμάτας και της Μητρόπολης για να οργανωθεί η πόλη μπροστά στο ενδεχόμενο να δεχτεί κύμα παράτυπων μεταναστών. Κάτι που όπως επισημαίνει καταλήγοντας είναι παραπάνω από πιθανό τώρα που «η επιχείρηση διάσωσης MARE NOSTRUM από την πλευρά της Ιταλίας έχει σταματήσει και οι ακτές μας είναι "ανοικτές" από την πλευρά του Λιβυκού Πελάγους».