Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 08:12

Κίνδυνος να χαθεί η θερινή σεζόν στη Μικρή Μαντίνεια (φωτογραφίες)

Κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η σεζόν υπάρχει για τα μαγαζιά της Μικρής Μαντίνειας, οι υποδομές των οποίων επλήγησαν σοβαρά από τη θάλασσα του χειμώνα.

Οι επαγγελματίες αγανακτισμένοι επισημαίνουν τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στις διαδικασίες που όφειλαν να έχουν προχωρήσει -παρά τις υποσχέσεις- η Περιφέρεια  Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας.

Οι εξέδρες των καταστημάτων στην πλευρά της παραλίας έχουν γκρεμιστεί, κάτω από αυτές υπάρχει κενό, ενώ η θάλασσα όχι μόνο «έφαγε» τα μαγαζιά αλλά μείωσε σημαντικά την ακτή κι έβγαλε επικίνδυνα αντικείμενα. Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις, λένε, για να καταστούν τα μαγαζιά λειτουργικά και να μην χαθεί η σεζόν, γιατί οι ζημιές είναι σημαντικές και οι κίνδυνοι μεγάλοι, καθώς υπάρχουν πολλά σίδερα, ενώ ακόμα και πελώρια δέντρα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού η θάλασσα «έφαγε» το χώμα και οι ρίζες τους βρίσκονται στην επιφάνεια.

Ο Παναγιώτης Καρνούσκος από το «Τουριστικό» θυμίζει πως υπήρχαν υποσχέσεις από το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, όμως οι επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή της υλοποίησής τους. «Επείγει η αποκατάσταση» τονίζει, καθώς έχει ενημερωθεί πως το έργο προστασίας της ακτής πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε όμως θα είναι σοβαρές οι συνέπειες για τα μαγαζιά, αφού το προηγούμενο τριήμερο και οι ημέρες του Πάσχα έδειξαν πως ο κόσμος προτιμά την περιοχή. Ετσι, όχι μόνο είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί ο χώρος που έχει καταστραφεί στα μαγαζιά, αλλά πρέπει να καθαριστεί και η ακτή για να αρθεί η επικινδυνότητα.

Ο Δημήτρης Παναγής από το «Nautica bay café» εξηγεί πως η θάλασσα έχει «φάει» το μαγαζί του σε όλο του το μήκος και σε πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Θυμάται τις υποσχέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου πριν το Πάσχα, μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και αναρωτιέται πότε περιμένουν να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης, τη στιγμή που ήδη το καλοκαίρι έφτασε. Υπάρχουν βέβαια οι διαβεβαιώσεις πως θα κατασκευαστούν πρόβολοι για την προστασία της ακτής, αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά η ζημιά που θα υποστούν τα μαγαζιά της περιοχής είναι μεγάλη, τονίζει. Προσθέτει μάλιστα πως αν κάποιες εργασίες ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, αυτό θα είναι καταστροφικό. Αν ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο ίσως να είναι καλύτερα, παρατηρεί, τονίζει ωστόσο πως άμεσα θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την προσωρινή έστω αποκατάσταση της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα μαγαζιά και την ακτή.