Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 13:54

Ο Αριστοτέλης Φράγκος «συγγραφέας της εβδομάδας»

Ο Καλαματιανός λογοτέχνης Αριστοτέλης Φράγκος είναι ο «συγγραφέας της εβδομάδας» στον δικτυακό τόπο των εκδόσεων «Ενάλιος» και «Ωκεανός» (www.oceanosbooks.gr).

Η αναφορά στον συμπατριώτη μας συγγραφέα και ποιητή στον εν λόγω δικτυακό τόπο ξεκίνησε προχθές Τρίτη 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Τρίτη 9 του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, στην www.oceanosbooks.gr δημοσιεύονται το βιογραφικό, αλλά και η πιο κάτω συνέντευξη του Αρ. Φράγκου στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κυριάκο Κουζούμη:

1. Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να γράφετε; Πρόκειται για μια εσωτερική ανάγκη δημιουργίας;

- Αναμφίβολα η εσωτερική ώθηση είναι εκείνη που σφυρηλατεί τη θέληση με επίμονη διάθεση για δημιουργία.

2. Πολλοί υποστηρίζουν πως μέσα στα απλά και καθημερινά στοιχεία φωλιάζουν στοιχεία έμπνευσης ή γενικότερα στοιχεία που πυροδοτούν την καρδιά και τον νου. Αλήθεια, εσείς μέσα από τι εμπνέεστε;

- Σαφώς από την καθημερινότητα. Διότι, καθώς η καθημερινότητα βρίσκεται σε μία διαρκή "μάχη" με άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα βιώματα, εξυπακούεται πως εύλογο είναι να μεταγγίζει στην καρδιά και στο νου στοιχεία έμπνευσης.

3. Τι νομίζετε πως έχει ανάγκη να διαβάζει ο σύγχρονος Ελληνας; Ρομαντικές ιστορίες, αστυνομικές πλοκές, κοινωνικά θέματα, ζητήματα επικαιρότητας, παραμύθια φανταστικές ιστορίες… Και γιατί;

- Δε νομίζω πως ο σύγχρονος Ελληνας έχει ανάγκη να του προτείνουμε - υποδείξουμε τα είδη των βιβλίων που θα διαβάζει, αλλά να σεβαστούμε και να δεχτούμε τις επιλογές του σαν δεδομένες.

4. Τι νομίζετε πως προσφέρει η λογοτεχνία στον αναγνώστη; Πρόκειται για ένα άλλο ταξίδι σε κόσμους ιδεατούς, ονειρικούς αλλά και γήινους ή πρόκειται απλά για μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση, ώστε να ξοδέψει κανείς τον ελεύθερό του χρόνο;

- Επειδή έχω την άποψη πως η ερώτηση 4 ταυτίζεται με την ερώτηση 3. Δηλαδή θεωρώ πως ανάλογα με το είδος του βιβλίου που επιλέγει να διαβάσει ο αναγνώστης, επιλέγει ταυτόχρονα και την εκφραστική εκείνη δύναμη που θα του εμβολίσει τον ψυχισμό.

5. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στην ψηφιοποίηση των βιβλίων; Νομίζετε πως οι μικρές οθόνες των κινητών ή των tablets θα αποσπάσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" ή πως τελικά το έντυπο και χειροπιαστό βιβλίο θα παραμείνει κλασική αξία, την οποία δεν θα "σκιάζει φοβέρα καμιά";

- Το βιβλίο δεν είναι η "Collection" που συμβαδίζει ή εξαρτάται από τις εποχές και τα γούστα, αλλά είναι η αέναη εκείνη μόδα που με κάθε καινούργιο βιβλίο που κυκλοφορεί, αναγεννιέται ως καινούργια, όπως ο "Φοίνικας".

6. Τι πραγματεύεται το δικό σας μυθιστόρημα; (όχι το οπισθόφυλλο) και γιατί αποφασίσατε να καταπιαστείτε με ένα τέτοιο περιεχόμενο;

- Την αξία της φθίνουσας σήμερα οικογενειακής παράδοσης αλλά και της αληθινής φιλίας.

7. Κάποτε, η αγορά του βιβλίου είχε σχεδόν τον πρώτο λόγο. Πλέον, όμως, οι δανειστικές βιβλιοθήκες συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους βιβλιοφάγους στους καταλόγους τους, ενώ παράλληλα η ανταλλαγή βιβλίων έχει γίνει μόδα. Αυτά, όμως, έχουν αντίκτυπο στις πωλήσεις. Πώς κρίνετε αυτή τη διαδικασία και ειδικά στις μέρες μας που ο μέσος Ελληνας πολίτης αντεπεξέρχεται με δυσκολία στις οικονομικές του απαιτήσεις; 

- Μπορεί οι οικονομικές δυσκολίες να είναι όντως ένας ανασταλτικός παράγων για τον μέσο Ελληνα πολίτη. Αλλά χαρακτηρίζω το γεγονός σαν μία παροδική κρίση. Και υποστηρίζω αυτή την άποψη, καθώς πιστεύω πως για έναν "παθιασμένο βιβλιοφάγο" θα εθεωρείτο προσβολή να μην έχει στην κατοχή του και στη βιβλιοθήκη του το "Χ","Ψ" ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε.

8. Ποιο βιβλίο που διαβάσατε σας μάγεψε και παραμένει να το συλλογίζεστε με συγκίνηση και θαυμασμό. Και γιατί;

- Δε θα αναφερθώ σ’ ένα, αλλά σε δύο βιβλία του Καζαντζάκη. Το πρώτο είναι το "Ταξιδεύοντας" επειδή με είχε συνεπάρει η αφηγηματική του ροή όταν το πρωτοδιάβασα. Και δεύτερο είναι "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", επειδή η της τότε εποχής περιγραφή, δεν έπαψε στιγμή να επαναλαμβάνεται μέχρι και σήμερα, παρά τον αλματώδη πολιτισμό και την πρόοδο των ανθρώπων.

9. Ποιος συγγραφέας (Ελληνας ή ξένος) ήταν το πρότυπό σας ή τουλάχιστον ήταν αυτός που άγγιζε τις χορδές της ψυχής σας περισσότερο; Και γιατί;

- Ενας αείμνηστος σήμερα ποιητής, ο οποίος εκτός που ήταν ο πρώτος -όταν ήμουν ήδη 30 χρόνων- που διάβασε τα μαθητικά μου ποιήματα και στη συνέχεια με τις φιλικές και ωστόσο τις διδασκαλικές συμβουλές του, με προέτρεψε να εκδώσω το 1982 την πρώτη μου ποιητική συλλογή.

Βιογραφικό

Ο Αριστοτέλης Φράγκος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη Γερμανία και εργάστηκε στον Γερμανικό Τραπεζικό Ομιλο Kreissparkasse. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, κινέζικα, κορεάτικα, αλβανικά, ρουμάνικα και βουλγάρικα και έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Από το 2011 είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και από το 2012 πολιτιστικός εκπρόσωπος για τη Μεσσσηνία, του Ομίλου για την Ουνέσκο Τεχνών και Επιστημών Ελλάδος. Ακόμη συμμετέχει ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια και σε ημερίδες. Εχει τιμηθεί με τον τίτλο «Dr. of Literature», για την προσφορά του στην ποίηση και στην πεζογραφία και έχει βραβευτεί από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο «Μάρκος Αυγέρης» για την ποιητική του συλλογή «Αλαλες λέξεις - Βουβές νότες».