Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 21:30

“Οχι στο bullying. Μαθαίνω στο παιδί μου να αντιμετωπίζει τη βία"

Εκδήλωση με τίτλο "Οχι στο bullying. Μαθαίνω στο παιδί μου να αντιμετωπίζει τη βία" θα γίνει αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της εφημερίδας "Ελευθερία" στην οδό Γεωργούλη 26. Θα μιλήσουν οι: Ελενα Τράγου ψυχολόγος Phd, διευθύντρια του Κέντρου "Μy place", Δημήτρης Κόλλιας καθηγητής, Σωτηρία Τακτικού MSc παιδοψυχολόγος, MSc κλινική ψυχολόγος και θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Σίσυ Πλακονούρη.

Τη βραδιά οργανώνουν το βιβλιοπωλείο "Greekbooks.gr", ο Σύλλογος Τριτέκνων και το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής "Λιλιπούπολη", με την επιμέλεια του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου.

Η Σωτηρία Τακτικού ανέλυσε περισσότερα για το μεγάλο αυτό θέμα, μιλώντας στην "Ε". "Η χώρα μας κατατάσσεται σε υψηλή θέση κρουσμάτων" σημειώνει η ίδια. 

- Πώς φτάσαμε να στο να μπει το bullying στα καθημερινά δελτία ειδήσεων;

"To ζήτημα της επιθετικότητας και του εκφοβισμού ως κοινωνικό φαινόμενο υπήρχε πάντα στην κοινωνία μας. Σίγουρα στις μέρες μας έχει λάβει γιγάντιες διαστάσεις μέσω της προβολής του από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο - το κύριο εργαλείο κοινοποίησης. Είναι πολλές οι περιπτώσεις βέβαια όπου δίνεται υπέρμετρη διάσταση σε επεισόδια εκφοβισμού και διαστρεβλώνεται η αλήθεια μέσα από τη μαζική ενημέρωση. Ετσι, αποπροσανατολιζόμαστε και χάνουμε την ουσία της ψύχραιμης διερεύνησης και παρέμβασης. Ωστόσο, πράγματι το φαινόμενο του bullying με βάση τις τρέχουσες επιστημονικές έρευνες έχει αυξηθεί ανησυχητικά. Η χώρα μας μάλιστα κατατάσσεται σε υψηλή θέση κρουσμάτων".

- Εχουν αυξηθεί τα περιστατικά ανθρώπων που έρχονται και σας ζητούν βοήθεια, πάνω στο θέμα αυτό;

"Από την επιστημονική μου εμπειρία, μπορώ να πω ότι οι γονείς είναι πάντα εύστοχοι στο αίτημά τους. Δηλαδή όταν με επισκέπτονται γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει στο παιδί τους και ζητούν βοήθεια όταν παρατηρήσουν κάτι ανησυχητικό στην συμπεριφορά του. Συνεπώς, εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν βοήθεια για να αναπτύξει το παιδί τους υγιή αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποίηση και αυτόνομη διαχείριση των ενδεχόμενων συγκρούσεων. Πάντα αναπτύσσονταν συγκρούσεις ανάμεσα στα παιδιά, με την διαφορά ότι τον τελευταίο καιρό με τα ανατριχιαστικά επεισόδια εκφοβισμού που έχουν προβληθεί – αυξάνεται η ανησυχία των γονέων, οι συγκρούσεις μεταξύ γονέων, γονέων - εκπαιδευτικών, οι σπασμωδικές παρεμβάσεις, σαν ηφαίστειο που εκρήγνυται και μετά από λίγο σταματά". 

- Οι γονείς πόσο ενημερωμένοι είναι αλήθεια; Τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα ή φοβούνται;

"Οι γονείς είναι αρκετά ενημερωμένοι. Η ενημέρωση είναι η θετική συμβολή της τεχνολογίας. Η αρνητική της συμβολή είναι εκείνη η οποία γιγαντώνει το εκάστοτε κοινωνικό πρόβλημα, όπως το bullying. Η σημερινή, πολλές φορές παραποιημένη, ενημέρωση αποδιοργανώνει τους γονείς δημιουργώντας τους μια γνωστική και συναισθηματική σύγχυση, η οποία δεν τους βοηθά στην διαχείριση. Οσον αφορά τώρα το φόβο ενός παιδιού να μιλήσει, αυτό συνιστά μια συχνή αλήθεια με πολυσύνθετη αιτιολογία ανά περίπτωση. Για παράδειγμα σε ένα επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού, το παιδί «θύτης» δεν μιλά για να μην κατακριθεί και τιμωρηθεί – το παιδί «θύμα» φοβάται να μιλήσει βάσει της «ευάλωτης» και «κλειστής» συναισθηματικής του συμπτωματολογίας. Τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας μπορεί να μην μιλούν το καθένα για το δικό του λόγο, μα πιο συχνά είτε για να μην γίνουν τα «καρφιά» της παρέας, είτε για να μην «βρουν τον μπελά τους», είτε για να μην απορριφθούν από τη δημοφιλή παρέα του «αρχηγού - θύτη»".

- Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που σας έχει εξομολογηθεί παιδί, από αυτά που έχει βιώσει;

"Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε προσωπικές εμπειρίες παιδιών λόγω του επιστημονικού απορρήτου. Μπορώ όμως να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου, τα πιο τραυματικά κρούσματα βίας αφορούν την ψυχολογική, σωματική ή και σεξουαλική κακοποίηση που συμβαίνει μέσα στις οικογένειες των παιδιών είτε μεταξύ γονέων - παιδιών, είτε μεταξύ γονέων, με θεατές τα παιδιά. Τραύματα που παραμένουν ανεξίτηλα".  

- Το περιστατικό Γιακουμάκη άλλαξε καθόλου τον τρόπο που οι περισσότεροι έβλεπαν το bullying;

"Το συγκεκριμένο λυπηρό γεγονός θα έλεγα ότι πιο πολύ ευαισθητοποίησε τα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι ενημερώνονταν μανιωδώς μέσω του Διαδικτύου. Πιστεύω ωστόσο ότι αποδιοργάνωσε αρκετούς γονείς, οι οποίοι απορροφώντας όλο το συναισθηματικό σθένος του γεγονότος, «υπερανησύχησαν» για πιθανά  επεισόδια εκφοβισμού των παιδιών τους. Υιοθέτησαν έτσι, μια τάση «πυροσβεστικής» αντίδρασης, η οποία όμως οξύνει την ένταση και διακυβεύει την ομαδική σύμπνοια και συνεργασία, που συνιστά την  βασική προϋπόθεση για να επιλυθούν τέτοιου είδους ομαδικά ζητήματα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός". 

Για την εκδήλωση έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές στο χώρο του "Greekbooks.gr" στον πεζόδρομο Αντωνοπούλου. Κάλεσμα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές απηύθυναν ο Λυκούργος Καρολεμέας υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, ο Χρήστος Κορομηλάς πρόεδρος των Τριτέκνων και ο Δημήτρης Κουρεντζής από τη "Λιλιπούπολη".