Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 15:05

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού θα μπορούν να κάνουν στις 19 και 20 του μήνα στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου όσες γυναίκες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τις εξετάσεις ιδιωτικά. 

Οι εξετάσεις θα γίνουν από την επιστημονική ομάδα της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, που έρχεται στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Για τη σχετική επιστημονική διημερίδα της ΝΟΔΕ και τη συνεργασία με τον καθηγητή Γιώργο Ζωγράφο και επικεφαλής της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, μίλησαν χθες ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επιμελητής γενικός χειρουργός Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπεύθυνος Τομέα Υγείας ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, και η Αντζελα Σκλήκα, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Οπως είπαν οι δυο ομιλητές, με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας τοπικοί φορείς και σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού. Ετσι την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 του μήνα θα γίνεται πλήρης κλινική εξέταση (ψηλάφηση, υπέρηχος, γνωμάτευση μαστογραφιών - υπερήχων - κυτταρολογικών εξετάσεων από ακτινολόγους και κυτταρολόγους), από ομάδα επιφανών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Ζωγράφο. Το δε Σάββατο στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα "Αλ. Κουμουνδούρος", διοργανώνεται επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Νικητές από τη μάχη στήθος με στήθος». 

Οσες γυναίκες ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση, μπορούν να τηλεφωνούν από σήμερα στο 27210 28630, καθημερινά 10 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα με 8 το βράδυ. 

Θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, καθώς και όσες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την ασφαλιστική κάλυψη για να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις. 

Επίσης, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν στην επιστημονική ομάδα τις εξετάσεις που ήδη έχουν κάνει, για να πάρουν μια δεύτερη γνώμη, χωρίς απαραίτητα να επιβληθούν σε νέες εξετάσεις. 

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

Στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης του Σαββάτου, θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πρώιμος καρκίνος του μαστού. Από τη διάγνωση στη θεραπεία». Την εισαγωγή θα κάνει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, επιμελητής γενικός χειρουργός Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπεύθυνος Τομέα Υγείας ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Ομιλητές θα είναι οι εξής: 

Αγγελος Χρονάς, ειδικευόμενος Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Λήψη ιστορικού - Παράγοντες κινδύνου». Ελένη Ζωγράφου, βιολόγος, και Μαρία Λυμπέρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Γονιδιακή συμμετοχή». Γιώργος Σκούντζος, ακτινοδιαγνώστης Ιπποκράτειου, με θέμα «Μαστογραφία». Σπύρος Καββαδίας, συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου, με θέμα «Αλλες απεικονιστικές τεχνικές». Βασιλική Οικονόμου, κυτταρολόγος - επιμελήτρια Α' Ιπποκράτειου, με θέμα «Κυτταρολογική επιβεβαίωση». Γεωργία Καφίρη, συντονίστρια διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος Ιπποκράτειου, με θέμα «Παθολογοανατομική ταξινόμηση». Γιώργος Ζωγράφος, καθηγητής χειρουργικής - αναπληρωτής πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ελάχιστα επεμβατική τεχνολογία». Γιάννης Φλέσσας, χειρουργός, με θέμα «Χειρουργική θεραπεία». Και Ιωάννα Παπαηλίου, χειρουργός ογκολόγος - υπότροφος Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ογκολογική θεραπεία».

Θα προεδρεύουν ο καθηγητής Γ. Ζωγράφος και ο αναπληρωτής καθηγητής Ε. Μαρίνος. 

Η επιστημονική διημερίδα γίνεται υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας και της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι οι Σύλλογοι Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας και Πολυτέκνων Καλαμάτας και χορηγός το Τμήμα «Παπαφλέσσας» ΑΧΕΠΑ Μεσσηνίας. 

Ν.Κ.