Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 15:46

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ειδικευμένοι γιατροί κατά ΝΔ για εξετάσεις μαστού

Γράφτηκε από την

Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας για φακέλωμα πολιτών και παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, σχετικά με τις πληροφορίες που ζητούν από γυναίκες για να τις γράψουν στη λίστα για τη δωρεάν εξέταση μαστού.

Η αρχική άποψη του Σωματείου ήταν θετική για τη διημερίδα κατά του καρκίνου του μαστού, που θα γίνει στις 19 και 20 του μήνα στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ. Ομως όταν ενημερώθηκαν από ασθενείς που ενδιαφέρθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συλλογή των προσωπικών στοιχείων, προβληματίστηκαν - καθώς, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, ο τρόπος που γίνεται η συλλογή των προσωπικών στοιχείων ακυρώνει το θετικό της πρωτοβουλίας. Εξηγούν λοιπόν πως για να κλείσει κάποιος πολίτης ένα ραντεβού πρέπει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο, το οποίο ανήκει στα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα. Εκεί θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, το οικογενειακό του εισόδημα και το ιατρικό ιστορικό του. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική  που οδηγεί στο φακέλωμα των πολιτών. Η άποψη μας είναι ότι: 1) Δεν πρέπει να εμπλέκονται κομματικά γραφεία σε ιατρικές πράξεις καθώς τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα στον οποιοδήποτε. 2) Το ιατρικό ιστορικό πρέπει να λαμβάνεται από επαγγελματίες υγείας και όχι κομματικά όργανα τα οποία ούτε τις απαραίτητες γνώσεις έχουν, ούτε δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν την εχεμύθεια. 3) Παράλληλα οι φορείς που έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους στην συγκεκριμένη δράση (ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας κ.λπ.) πρέπει να επιληφθούν του θέματος έτσι ώστε να προστατευτούν οι πολίτες». 

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, και εάν ο σκοπός είναι πράγματι ανιδιοτελής, οι διοργανωτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναθεώρηση του απαράδεκτου τρόπου συλλογής προσωπικών στοιχείων».