Παρασκευή, 06 Μαϊος 2011 14:08

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας για το Μνημόνιο

Γράφτηκε από την

Ενα χρόνο μετά την υπαγωγή της χώρας μας στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ και την υπογραφή του Μνημονίου με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η κυβέρνηση προχωρά τώρα στην εκποίηση Κρατικών Επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας.
Τα έσοδα του κράτους υπολείπονται σημαντικά έναντι των προσδ o κώμενων στόχων και η ΔΕΗ πρώτα απ’ όλες «βγαίνει στο σφυρί», πρώτη στον κατάλογο του « πλειστηριασμού» .
Η κυβέρνηση υπέκυψε τελικά στις πιέσεις των διεθνών και εγχώριων ιδιωτικών συμφερόντων παρότι πρίν από λίγο καιρό υπήρχαν δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για την διατήρηση του 51% στο δημόσιο έλεγχο.
Αραγε που πήγαν οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις για ΔΕΗ, Δημόσια – Ισχυρή- Εθνικό Πρωταθλητή Ενέργειας και πυλώνα του συστήματος ;.
Η εκποίηση κυριολεκτικά «για ένα κομμάτι ψωμί» της ΔΕΗ και η τυχόν παραχώρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής σε ιδιώτες θα οδηγήσει εκτός των άλλων σε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Γιατί, ο στόχος των ιδιωτών, είναι το κέρδος.
Από το 2000 που άνοιξε η αγορά σε ελάχιστες χώρες ωφελήθηκαν οι καταναλωτές «Η απελευθέρωση ακρίβυνε το ρεύμα».
Οταν στα κοινωνικά αγαθά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι το κέρδος αυτό κάποιος θα το πληρώσει. Αυτός θα είναι ο καταναλωτής.
Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο καταναλωτής, ο αγοραστής, ο κάτοικος των απομονωμένων περιοχών θα έχει την ίδια αντιμετώπιση;
Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων μας στη ΔΕΗ και διαφωνούμε με τις επιλογές της κυβέρνησης, γιατί εκτός των οικονομικών και αναπτυξιακών λόγων υπάρχουν και σημαντικοί εθνικοί λόγοι που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Επίσης κανένας δεν γνωρίζει που θα πάνε τα χρήματα της μετοχοποίησης. Θα πάνε για την ανάπτυξη της επιχείρησης ; ή για την μαύρη τρύπα του Δημόσιου χρέους;.
Αν θυμηθούμε τι έγινε με την μετοχοποίηση στον ΟΤΕ, θα καταλάβουμε ότι τελικά ο στόχος είναι, η ΔΕΗ να έχει και αυτή ακριβώς την ίδια τύχη.
Το ΕΚΚ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στη ΔΕΗ.
Δηλώνουμε, ότι θα βρεθούμε στο πλευρό τους στη δύσκολη μάχη που δίνουν απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα, για την διατήρηση της κορυφαίας δημόσιας επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο.
Το ρεύμα, το νερό και οι μεταφορές είναι κοινωνικά αγαθά και αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης.
Με τις μετοχοποιήσεις που επιχειρεί να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση ξεπουλά το μέλλον των Ελλήνων και δημιουργεί μια χώρα χωρίς περιουσία, ένα κράτος «φάντασμα».
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχει εθνικό χρέος και ευθύνη να σταθεί όρθιο και να γράψει ιστορία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤ E ΑΣ

ΤΣΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ              ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ