Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 16:41

Σημαντικές διακρίσεις για μαθητές του Ωδείου Σπάρτης

Τέσσερις σπουδαστές Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της τάξης του π. Νικόλαου Τσάκου και μία σπουδάστρια Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονίας) της τάξης Νίκου Γράψα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης συμμετείχαν στις απολυτήριες εξετάσεις του Εθνικού Ωδείου που έγιναν στο Κεντρικό Ιδρυμα των Αθηνών με συμμετέχοντες και από τα 52 παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα.

Η παρουσία όλων των υποψηφίων ήταν εξαιρετική και τα αποτελέσματα άριστα. Το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης διευθύνει η Κυριακή Χελιώτη. 

Στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής η Ιωάννα Πετράκη του Χρήστου πήρε δίπλωμα με «Αριστα και Β΄ Βραβείο», ο Νίκος Γιάνναρης του Αναστασίου πτυχίο με «Αριστα στο πρακτικό και θεωρητικό μέρος», ο Γιώργος Καρκαμπάσης του Βασιλείου πτυχίο με «Αριστα και διάκριση» στο πρακτικό και θεωρητικό μέρος, ο Σταύρος Περγαντής του Μελετίου πτυχίο με «Λίαν καλώς στο πρακτικό και άριστα στο θεωρητικό μέρος», ενώ η Ιωάννα Μουζάκη του Σκοπιώτη, απέκτησε πτυχίο Αρμονίας με «Αριστα».

Η απόκτηση διπλώματος είναι ο ανώτατος τίτλος σπουδών (διδακτορικό για τους επιστήμονες) και σημαίνει ότι ο διπλωματούχος αποκτά τον τίτλο "σολίστ" και μπορεί να ακολουθήσει καριέρα και ως καθηγητής. Ο πτυχιούχος μπορεί να διδάξει μέχρι και την κατωτέρα σχολή ή στα μουσικά γυμνάσια. 

Η εξεταστική επιτροπή, μαζί με την παρουσία κοινού και της εκπροσώπου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαρτιζόταν από κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες, όπως οι διάσημοι Μιχάλης Μακρής, Κωνσταντίνος Αγγελίδης, ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης και άλλοι υπό την προεδρία του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών Περικλή Κούκου. 

Επιτυχίες όμως είχαν τόσο οι υπόλοιποι σπουδαστές του παραρτήματος όσο και οι έμπειροι ειδικευμένοι μουσικοπαιδαγωγοί  τους, αφού στις καλοκαιρινές προαγωγικές και επιθεωρήσεων εξετάσεις, επιβραβεύθηκαν με άριστα από σπουδαίους εξεταστές: την γενική διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών Χαρά Καλομοίρη, τον σπουδαίο βιολονίστα και καθηγητή Σπύρο Στεργίου, το διευθυντή, πρωτοψάλτη Σπύρο Παυλάκη, το διάσημο κιθαρίστα Βαγγέλη Μπουντούνη.