Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015 09:28

Εληξε το 2ο Εργαστήρι Γλυπτικής - τα έργα εκτίθενται στο λιμάνι ως τις αρχές Σεπτέμβρη

Εληξε το 2ο Εργαστήρι Γλυπτικής - τα έργα εκτίθενται στο λιμάνι ως τις αρχές Σεπτέμβρη

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το 2ο και πολύ επιτυχημένο ανοιχτό Εργαστήρι Γλυπτικής που λειτουργούσε από τις 18 Ιουλίου στο λιμάνι της Καλαμάτας από το Καλλιτεχνικό Στέκι, υπό την αιγίδα του δήμου. 

Στο φετινό Εργαστήρι Γλυπτικής συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες που σκάλιζαν κι έδιναν μορφή στην πέτρα τους για περισσότερο από ένα μήνα, στον φιλόξενο χώρο των δέντρων κάτω από το πρώην "Πανελλήνιο". Εκεί έγινε την Πέμπτη και η τελετή λήξης της διοργάνωσης, με έκθεση των γλυπτών αλλά και μουσική βραδιά.

Στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε όχι μόνο για την παραχώρηση του χώρου, αλλά και για την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Εργαστηρίου, ώστε να διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Καλαμάτα. Ως «αντάλλαγμα» δήλωσε ότι η πόλη θα δέχεται με χαρά ένα γλυπτό, εάν οι καλλιτέχνες αποφασίσουν να της το προσφέρουν.

Ο κ. Νίκας τόνισε το γεγονός ότι χιλιάδες κόσμος πέρασε από το ανοιχτό αυτό εργαστήρι, το ανοιχτό αυτό καλλιτεχνικό σχολείο, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Ηταν μάλιστα άνθρωποι κάθε ηλικίας και -το κυριότερο- πολλά παιδιά, τα οποία έρχονταν, ρωτούσαν, παρακολουθούσαν και έλυναν τις απορίες τους σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της γλυπτικής.

Για τη διοργάνωση αυτή ο δήμαρχος ευχαρίστησε καταρχάς τους γλύπτες, ντόπιους και μη, που επέλεξαν την Καλαμάτα για να προσφέρουν αυτό το κοινωνικό τους έργο, όπως το χαρακτήρισε. Ευχαρίστησε επίσης το Καλλιτεχνικό Στέκι που «χρόνια τώρα προσφέρει ανιδιοτελώς πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην πόλη», καθώς και το Λιμενικό Ταμείο - αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβλήθηκε μέχρι να γίνει δημοτικό. Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε επίσης στην υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Από το Καλλιτεχνικό Στέκι, ο Νίκος Ηλιόπουλος απηύθυνε ευχαριστίες στο Δήμο Καλαμάτας και τον δήμαρχο, καθώς επίσης στο Λιμενικό Ταμείο και τον πρόεδρό του Χάρη Βγενή. Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" είπε επίσης εκ μέρους όλων των γλυπτών στους χορηγούς, στις επιχειρήσεις μαρμάρων που προμήθευσαν δωρεάν τους καλλιτέχνες με υλικά - χωρίς τα οποία το Εργαστήρι δεν θα μπορούσε βέβαια να πραγματοποιηθεί. Ευχαρίστησε ακόμη τον δάσκαλο γλυπτικής Γιάννη Γκούζο για το όραμα, την πρωτοβουλία αλλά και τη συνολική του προσφορά στη διοργάνωση αυτή, καθώς επίσης όλους τους καλλιτέχνες, τόσο από την ΑΣΚΤ όσο και τις ελεύθερες συμμετοχές. 

Τέλος, εκ μέρους του Εργαστηρίου ο Ν. Ηλιόπουλος πρόσφερε από ένα γλυπτό στο Λιμενικό Ταμείο αλλά και στον Ναυταθλητικό Ομιλο "Αίολος" - ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αμέριστη βοήθειά τους και την καλή γειτονία.

Τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο χώρο του, στο λιμάνι της Καλαμάτας, μέχρι και τη λήξη της φετινής Ναυτικής Εβδομάδας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Π.Α.

• Στην «Ελευθερία της Δευτέρας» θα δημοσιευτεί εκτενές ρεπορτάζ για το 2ο Εργαστήρι Γλυπτικής και τις συμμετοχές σε αυτό, με συνεντεύξεις καλλιτεχνών και φωτογραφίες έργων.