Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015 13:30

Εορτάστηκε η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Εορτάστηκε η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης (φωτογραφίες)

Οι πρωτεργάτες της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας τιμήθηκαν χθες το πρωί σε εκδηλώσεις που έγιναν στο Ανω Ψάρι, από όπου και ξεκίνησαν τον αγώνα τους στην πρώτη κοινωνική επανάσταση αυτού του τόπου.

Στο ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε θεία λειτουργία και στην συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Στην συνέχεια στο παλιό σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη έγινε κατάθεση στεφανιών από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, το διοικητή της 120 ΠΕΑ ταξίαρχο (Ι) Θόδωρο Λάγιο, το δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο, τον πρόεδρο της ΤΚ Ψαρίου Δημήτρη Γεωργιόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Τριφυλίας Κώστα Καράμπελα, τον πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Τριφυλίας Διονύσιο Αθανασόπουλο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Ανω Μέλπειας Βασίλειο Αναστασόπουλο, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαραίων «Το Μετσίκι» Μιλτιάδη Γυφτόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο.

Ακολούθως στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας έγινε ομιλία από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη για το ιστορικό της ημέρας, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τόσο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και το γενικότερο κλίμα της εποχής, υπογραμμίζοντας την ανδρεία των ανθρώπων αυτών. Τόνισε ότι τα ιστορικά αυτά γεγονότα έχουν μείνει στην αφάνεια λέγοντας μάλιστα ότι η Μεσσηνιακή Επανάσταση πρέπει να είναι ο θεμελιώδης λίθος της εκπαίδευσης των Νεοελλήνων, δυστυχώς όμως οι σκοπιμότητες κράτησαν τα γεγονότα αυτά στην λήθη της ιστορίας. 

Ποιήματα απήγγειλαν οι μαθήτριες Ανδριάνα Πρεβεζάνου, Χαρούλα Καμπούκου και Βασιλική Κάρμη, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου «Δωριείς». Στο χώρο υπήρχε έκθεση από τη συλλογή του Χρ. Κατσαμπάνη. 

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER