Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 07:47

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε Ασπρόχωμα, Νέα Είσοδο και Δυτική Παραλία

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε Ασπρόχωμα, Νέα Είσοδο και Δυτική Παραλία

Μεγάλες καταστροφές σε επιχειρήσεις στην περιοχή Ασπροχώματος, Νέας Εισόδου και Μπουρνιά, με πρωτόγνωρες εικόνες, προκάλεσε ανεμοστρόβιλος χθες το πρωί.

Το ευτύχημα ήταν ότι παρά τις πρωτοφανείς ζημιές δεν υπήρξε τραυματισμός ή ανθρώπινη απώλεια. Και σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε στις 7 παρά πέντε, ώρα που δεν είχε μεγάλη κίνηση στη Νέα Είσοδο και στον παλιό εθνικό δρόμο μέσα στο Ασπρόχωμα.

Από τη μανία του ανέμου ανατράπηκε νταλίκα στη Νέα Είσοδο και η κυκλοφορία  διακόπηκε, όπως διακόπηκε και στον παλιό εθνικό δρόμο, ενώ στη συνέχεια για κάποιο διάστημα γινόταν με μεγάλη προσοχή.

Από το ακραίο καιρικό φαινόμενο εκτιμάται ότι χτυπήθηκαν 15 περίπου καταστήματα και επιχειρήσεις, σπίτια και το νεκροταφείο του Ασπροχώματος, ενώ ξεριζώθηκαν και μεγάλα δέντρα, κάποια από τα οποία ήταν παραγωγικά, όπως ελαιόδεντρα και υπήρξαν ζημιές σε κηπευτικές καλλιέργειες.

Ο ανεμοστρόβιλος ξεκίνησε από τη Δυτική Παραλία, από τον Μπουρνιά, όπου ξερίζωσε δέντρα, όπως έναν τεράστιο ευκάλυπτο στον παραλιακό δρόμο, τσάκισε ένα θερμοκήπιο και κατέστρεψε το ανθοκήπιο του Αποστολάκη. Εκεί έσπασε τζάμια στην οροφή και σε κάθε πλευρά και τσάκισε τη μεταλλική κατασκευή, ενώ τζάμια εκσφενδονίστηκαν στο δρόμο και στα γειτονικά  κτήματα. Είναι θαύμα που εκείνη την ώρα από τον αγροτικό δρόμο της περιοχής δεν περνούσε κόσμος, με δίκυκλα ή αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς τα τζάμια που πετούσαν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Στη Νέα Είσοδο ανατράπηκε συρόμενη νταλίκα, ενώ επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Λεβέντη - Δημητρούλια και οι πισίνες Καρρόπουλου.

Στο Ασπρόχωμα ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τη σκεπή και προκάλεσε ζημιές στην επιχείρηση ξυλείας Μαθιόπουλου και στο απέναντι μαρμαράδικο, όπου ο σιδερένιος γερανός καταστράφηκε σαν να ήταν χάρτινος, ενώ στράβωσε και μια σιδερένια ράγα που ζυγίζει τόνους. Πίσω από το μαρμαράδικο σφήνωσε στάση του λεωφορείου που έκανε φτερά και πέταξε και ήταν θαύμα που δεν χτύπησε διερχόμενα οχήματα και ανθρώπους. Υλικά από το μαρμαράδικο πέταξαν και προσγειώθηκαν σε γειτονικά κτήματα.

Σοβαρές ζημιές με πρωτοφανείς εικόνες προκλήθηκαν και στο νεκροταφείο Ασπροχώματος.

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΘΕΟΜΗΝΙΟΠΛΗΚΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν το πρωί η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Ο δήμαρχος με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο

ζητεί: α) Να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη η εδαφική περιφέρεια του δήμου που επλήγη από τον ανεμοστρόβιλο και β) έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το θέμα των ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο συζήτησαν με το δήμαρχο Π. Νίκα, οι επανεκλεγέντες βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, που τον επισκέφθηκαν στο Δημαρχείο. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, «ο δήμος έθεσε σε κινητοποίηση τους υπαλλήλους και τα μηχανήματά του και ξεκίνησε ο καθαρισμός και η απομάκρυνση υλικών, ενώ επιτροπή μηχανικών άρχισε την καταγραφή ζημιών, προκειμένου να ετοιμάσει εκθέσεις, με τις οποίες θα υποστηριχθούν τα αιτήματα επιχειρήσεων για αποζημίωση». Πέρα από το αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη, επίσης, «έχει αναγγελθεί στον ΕΛΓΑ η ζημιά, ώστε να έλθουν γεωπόνοι του για καταγραφή, με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών. Ο Π. Νίκας ζήτησε τη συνδρομή των εκλεγέντων βουλευτών, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρηματίες και οι αγρότες που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, καθώς και ο Δήμος Καλαμάτας αναφορικά με τους τομείς όπου επλήγη». Οι βουλευτές υποσχέθηκαν πως «θα συνδράμουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για την υποστήριξη των αιτημάτων».

Η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη συγκρότησε τριμελή επιτροπή μηχανικών από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Τεχνικών Εργων και κάλεσε όλους τους πληγέντες, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε αναγγελία της ζημιάς που υπέστησαν.

Το απόγευμα τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μαζί με την κ. Αλειφέρη και τον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, ενώ στο Ασπρόχωμα παρέστη και ο δήμαρχος Π. Νίκας.

Σε δηλώσεις τους ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης σημείωσαν την ανάγκη της στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών.

Ο κ. Νίκας είπε ότι έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ και ενημέρωση στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει αποζημίωση στους επαγγελματίες και τους αγρότες που επλήγησαν. «Ο,τι επιβάλλεται από το νόμο να γίνει, θα γίνει και με τις υπηρεσίες μας θα στηρίξουμε για να απαλύνουμε τον πόνο», επεσήμανε ο δήμαρχος.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι οι επιτροπές θα καταγράψουν πολύ γρήγορα το μέγεθος των ζημιών, μέχρι αύριο και στη συνέχεια ο φάκελος θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Διαβεβαίωσε ότι η περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή θεομηνιόπληκτη, ενώ δήλωσε πως «επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα ανακούφισης».