Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 08:16

Σύμφωνα με τον Πέτρο Θέμελη: Γουρνοπούλα και στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

Η ψητή γουρνοπούλα στη Μεσσηνία κρατάει από την αρχαιότητα, υποστηρίζει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών” για τα νέα ευρήματα στην Αρχαία Μεσσήνη.

«Η δωρική στοά είναι ελληνιστική και οδηγεί σε περίστυλη αυλή, αίθριο όπου ήταν εγκατεστημένο το σφαγείο-κρεοπωλείο της πόλης», είπε ο κ. Θέμελης και συνέχισε χαμογελώντας: «Καταλαβαίνουμε ότι ήταν πολυσύχναστο μέρος με έντονη κίνηση, αφού τα κατώφλια έχουν γούβες από το μπες-βγες. Ετρωγαν πολύ κρέας και η παράδοση της βρώσης του γουρουνιού στη Μεσσήνη κρατάει από την αρχαιότητα».

Στο ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου στην “Εφημερίδα των Συντακτών” αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ο κ. Θέμελης προσθέτει  ότι το κρεοπωλείο ταυτίστηκε από επιγραφή του 1ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκε στη στοά. Η επιγραφή διασώζει την πληροφορία ότι εύπορος Μεσσήνιος επισκεύασε τη στέγη και τοποθέτησε κονιάματα έναντι 1.875 δηναρίων, «γενναίο» ποσό για την εποχή. «Η αρχαιολογική σημασία του ευρήματος είναι δεδομένη», τονίζει ο Πέτρος Θέμελης. «Ξέραμε ότι υπήρχαν κρεοπωλεία, αλλά να βρεθεί επιγραφή που να το ταυτίζει δεν είναι σύνηθες. Στα ρωμαϊκά χρόνια είχαμε τα «makelum», εξ ου και το μακελειό». Εκτός από την επιγραφή ωστόσο, η σκαπάνη ανακάλυψε και άλλα στοιχεία που μαρτυρούν τη χρήση του σφαγείου, όπως η ογκώδης πέτρα με οπή στη μέση που χρησίμευε για το δέσιμο των ζώων, αλλά και οι αύλακες γύρω της για να τρέχει το αίμα των ζώων και το νερό που έριχναν μετά τη σφαγή για να καθαρίσουν.

Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για την αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μέτρων, που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς. Μαζί θα αναστηλωθεί και το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που παραπέμπει σε αρχαίο κρεοπωλείο, και ήταν ένα από τα καταστήματα της Αγοράς. Οπως μας λέει ο κ. Θέμελης, βρέθηκε κι άλλη επιγραφή, παλαιότερη, που δίνει πληροφορίες για επισκευές κτηρίων κατεστραμμένων από τον σεισμό. Ενώ αναφέρει ότι υπήρχε κοντά στο κρεοπωλείο και η στοά παντοπωλείου, η οποία, ακόμα τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί.

Η αναστήλωση της δωρικής στοάς έχει ξεκινήσει. Οπως προβλέπει ο Πέτρος Θέμελης: «Θα στηθεί όρθια πολύ γρήγορα. Δοκιμάζουμε τους σπονδύλους στις κολόνες και θεωρώ ότι θα την στήσουμε αμέσως. Μέσα στο φθινόπωρο θα είναι έτοιμη». Το αναστηλωτικό πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και όλα τα έργα είναι σχεδόν έτοιμα και θα παραδοθούν έως το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τη στοά του Γυμνασίου και τη στοά της Παλαίστρας στο Στάδιο, για τον Πύργο από τις οχυρώσεις που βρίσκεται ανατολικά από την Αρκαδική Πύλη και άλλα μνημεία. Παράλληλα, ο Πέτρος Θέμελης ετοιμάζει δύο μελέτες για τον φωτισμό και την ανάδειξη του χώρου (μονοπάτια, πινακίδες κ.ά.) και τις γενικές προτάσεις του για ένταξη των έργων που συνεχίζονται στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο Πέτρος Θέμελης μας επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα ανακαλύφθηκε η κεφαλή -εξαιρετικού κάλλους- ενός στεφανωμένου Μεσσήνιου αθλητή, η οποία προέρχεται από επιτύμβιο μνημείο. Για το νέο εύρημα και για όσα η σκαπάνη έφερε στο φως θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση των ανασκαφών του 2015”.