Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 21:14

Σεμινάριο κινηματογράφου το Νοέμβριο στην Καλαμάτα 

Σεμινάριο κινηματογράφου το Νοέμβριο στην Καλαμάτα 

Στις τεχνικές και τα μυστικά της 7ης τέχνης θα μας μυήσει το διήμερο πρακτικό σεμινάριο κινηματογράφου που διοργανώνει τον επόμενο μήνα η ΚΟΙΝΣΕΠ "Πράματα και Θάματα", με εισηγητή τον σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 ενότητες, θα διαρκέσει συνολικά 10 ώρες, και σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό θα γίνει το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας (προτεινόμενες ώρες 5-10 μ.μ. και τις δύο μέρες). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το σεμινάριο κινηματογράφου απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν μικρά και μεγάλα μυστικά της δημιουργίας ταινιών, θέλουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν, επιθυμούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να εκφραστούν μέσα από την ομαδική συνεργασία. Ακόμη αφορά εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενσωματώσουν την τέχνη του κινηματογράφου στη διδασκαλία τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε projects ("Πάμε Σινεμά" κ.ά.) και νέους που προσανατολίζονται επαγγελματικά προς τα κινηματογραφικά επαγγέλματα.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 αυτόνομες ενότητες, ως εξής:

Α) Συγγραφή σεναρίου

Το σενάριο αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό μέρος μια ταινίας. Ολα ξεκινούν με μια ιδέα, το θέμα της ταινίας. Υπάρχουν 3 βασικά στάδια επεξεργασίας ενός σεναρίου (η δομή της ιστορίας, οι χαρακτήρες, ο διάλογος). Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη δομή και διάταξη ενός σεναρίου καθώς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην ταινία. (Θα προβληθούν διαφάνειες με την χρήση PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα).

Β) Βασικές αρχές σκηνοθεσίας

Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη του βλέμματος. Γι’ αυτό και ο τρόπος που ένας σκηνοθέτης στήνει την κάμερα του, το είδος πλάνου που επιλέγει αλλά και η γωνία λήψης καθορίζουν όχι μόνο την οπτική του πάνω στο θέμα και το ύφος του, αλλά και την ηθική του στάση. Η συγκεκριμένη ενότητα θα επικεντρωθεί στα κυριότερα εκφραστικά μέσα του σκηνοθέτη και σε ορισμένους βασικούς κανόνες κινηματογράφησης. Πώς προκύπτει η λίστα πλάνων με βάση το σενάριο (ντεκουπάζ) και πώς απεικονίζονται στο story board. Το καδράρισμα. Πώς ορίζεται το πλάνο με βάση το μέγεθος και την γωνία λήψης. Οι κινήσεις της κάμερας. Ο κανόνας των τρίτων. Ο κανόνας του άξονα. (PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα).

Γ) Τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας και ο ρόλος των συντελεστών Οργάνωση παραγωγής: Βήματα και κανόνες. Οι κινηματογραφικές ειδικότητες και ο ρόλος των συντελεστών στην υλοποίηση της ταινίας. Τα στάδια παραγωγής. Η ανίχνευση και η επιλογή των χώρων του γυρίσματος. Το casting και η διανομή των ρόλων. Η διαδικασία του γυρίσματος. Η συνεργασία με τον ηθοποιό. (Διαφάνειες PowerPoint και οπτικοακουστικά παραδείγματα).

Δ) Πρακτικό εργαστήριο: Cam and Rec

Πρακτικό εργαστήριο με τη χρήση ψηφιακής κάμερας. Εισαγωγή στη λειτουργία ψηφιακής κάμερας, έλεγχος μηχανής λήψης, εστίαση,

ισορροπία λευκού χρώματος, ρυθμίσεις διαφράγματος, κινήσεις κάμερας και εξάσκηση στα μεγέθη πλάνων. Οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε άσκηση αυτοσχεδιασμού εφαρμόζοντας στην πράξη όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Θα αναλάβουν αρμοδιότητες κινηματογραφικού συνεργείου και ηθοποιών, με την καθοδήγηση του εισηγητή.

• Το κόστος παρακολούθησης του διήμερου 10ωρου σεμιναρίου είναι 45 ευρώ (30 ευρώ για φοιτητές και ανέργους). Δηλώσεις συμμετοχής ή περισσότερες πληροφορίες, στο τηλ.: 6937-487697 και στο e-mail: pramata.thamata@gmail.com.