Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 21:04

Ποιητική συλλογή του Σταύρου Καλυβιώτη 

Ποιητική συλλογή του Σταύρου Καλυβιώτη 

Το νέο βιβλίο - ποιητική συλλογή του Σταύρου Καλυβιώτη κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με τίτλο "Ρήσεων αντικατοπτρισμοί" και είναι αφιερωμένο "σε εκείνους που έδωσαν το φως της γνώσης".

Οπως κάνει γνωστό ο ίδιος στον πρόλογό του, η απόδοση των ποιητικών σχεδιασμών έχει επηρεαστεί από τα χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού ρεύματος του ρομαντισμού. 

Στις πρώτες σελίδες υπάρχουν δύο ποιήματα αφιερωμένα στα εγγόνια του. Τα υπόλοιπα αφορούν θέματα όπως η φύση, το φως, η αιωνιότητα, η ελπίδα, η δημιουργία. Πολλά ποιήματά του είναι εμπνευσμένα από αποσπάσματα κειμένων δημιουργών της αρχαιότητας.

Ο Σταύρος Καλυβιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1944. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία 28 περίπου χρόνια ως τεχνικός και τώρα είναι απόστρατος. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Αρχισε να εκθέτει έργα του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις από το 1967. Σήμερα η συμμετοχή του σε εκθέσεις έχει πολιτιστικό χαρακτήρα και όχι κερδοσκοπικό.

Στον τομέα της ζωγραφικής έχει αναλάβει την επιμέλεια και την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων Μεσσηνίων συγγραφέων. Υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του περιοδικού "Εκφραση" από την αρχή της έκδοσής του το 1992. Από το 2002 είναι και ο εκδότης του περιοδικού.

Από παλιά ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Τα τελευταία χρόνια, ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αρκετά έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Το 2008 εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Η μικρή πολιτεία του Νότου", το 2011 την ποιητική συλλογή "Αναζητήσεις" και το 2015 "Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας". Εχει γράψει το θεατρικό έργο "Η μεγάλη Ανάσταση", το οποίο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας και έχει υπό έκδοση δύο ποιητικές συλλογές με τίτλους "Ζωγραφίζοντας ποίηση" και Μεσσηνίας ωδή". 

Είναι μέλος της Ενωσης Φίλων Μουσικής Καλαμάτας "Αρμονία" και της χορωδίας, καθώς και της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος.